dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Psicologia
dc.contributor.author
Roigé Castellví, Joana
dc.date.accessioned
2019-12-04T12:24:53Z
dc.date.available
2019-12-04T12:24:53Z
dc.date.issued
2019-09-26
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668086
dc.description.abstract
L’embaràs és un període de màxima vulnerabilitat per la influència de múltiples factors de risc ela quals poden ser l'origen de múltiples problemes del desenvolupament, malalties i patologies al llarg de la vida de l’individu. S’han descrit múltiples factors de risc relacionats amb el neurodesenvolupament del nen. Dos d’ells són l'estat nutricional matern i l'exposició prenatal als tòxics.
L’objectiu principal d’aquesta tesi és investigar els factors de risc prenatals i perinatals (concretament els nivells d’homocisteïna preconcepcional i l’exposició al fum del tabac) implicats en el desenvolupament neuropsicològic del nen. A més, també ens plantejàvem estudiar la influència dels factors de risc ambientals en el diagnòstic de TDAH, així com analitzar la validesa del Conners 3 AI i de les escales específiques del CBCL/6-18 i del YSR711-18 per a la detecció d'aquest trastorn.
Per tal de donar resposta a els objectius plantejats en aquesta tesi, s’han tingut en compte els resultats obtinguts de tres estudis diferents: l’estudi PreC i l’estudi NutCir (ambdós estudis de cohort amb un disseny longitudinal prospectiu) i l’estudi EPINED (estudi transversal de doble fase).
Dels resultats obtinguts de la investigació, podem concloure que En conclusió, aquesta tesi ens aporta evidència sobre la importància del període pre- i perinatal en el neurodesenvolupament del nen a llarg termini. Concretament, els resultats ens han permès corroborar que l’estat nutricional de la mare previ a la concepció i l’exposició prenatal al fum del tabac són factors de risc de problemes en el neurodesenvolupament a llarg termini.
en_US
dc.description.abstract
El embarazo es un período de máxima vulnerabilidad por la influencia de múltiples factores de riesgo los cuales pueden ser el origen de múltiples problemas del desarrollo, enfermedades y patologías a lo largo de la vida del individuo. Se han descrito múltiples factores de riesgo relacionados con el neurodesarrollo del niño. Dos de ellos son el estado nutricional materno y la exposición prenatal a los tóxicos.
El objetivo principal de esta tesis es investigar los factores de riesgo prenatales y perinatales (concretamente los niveles de homocisteína preconcepcional y la exposición al humo del tabaco) implicados en el desarrollo neuropsicológico del niño. Además, también nos planteamos estudiar la influencia de los factores de riesgo ambientales en el diagnóstico de TDAH, así como analizar la validez del Conners 3 AI y de las escalas específicas del CBCL / 6-18 y del YSR711-18 para la detección de este trastorno. Para dar respuesta a los objetivos planteados en esta tesis, se han tenido en cuenta los resultados obtenidos de tres estudios diferentes: el estudio PreC y el estudio NutCir (ambos son estudios de cohorte con un diseño longitudinal prospectivo) y el estudio EPINED (estudio transversal de doble fase).
De los resultados obtenidos podemos concluir el período prenatal es un período de gran importancia para el neurodesarrollo del niño a largo plazo. Concretamente, los resultados nos han permitido corroborar que el estado nutricional de la madre previo a la concepción y la exposición prenatal al humo del tabaco son factores de riesgo de problemas en el neurodesarrollo a largo plazo.
en_US
dc.description.abstract
Pregnancy is a period of maximum vulnerability due to the influence of multiple risk factors which can originate multiple developmental problems, diseases and pathologies throughout the life of person. Multiple risk factors related to child neurodevelopment have been described. Two of them are maternal nutritional status and prenatal smoke exposure.
The main objective of this thesis is to investigate the prenatal and perinatal risk factors (specifically the levels of preconceptional homocysteine and prenatal smoke exposure) involved in the neuropsychological development of the child. In addition, we also want to study the influence of environmental risk factors on the diagnosis of ADHD, as well as analyze the validity of Conners 3 AI and the specific scales of CBCL / 6-18 and YSR711-18 for the ADHD screening. In order to highlight the aim of this thesis, we considered the results obtained from three different studies: the PreC study, the NutCir study (both are birth cohort studies with a prospective longitudinal design) and the EPINED study (double-phase cross-sectional study).
From the results obtained we can conclude that the prenatal period is a period of great importance for the neurodevelopment of the child in the long term. Specifically, the results have allowed us to corroborate that the nutritional status of the mother prior to conception and prenatal smoke exposure are risk factors for neurodevelopmental problems in the long term.
en_US
dc.format.extent
244 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Factors de risc prenatals
en_US
dc.subject
Desenvolupament infantil
en_US
dc.subject
Neuropsicologia
en_US
dc.subject
Factores de riesgo prenatales
en_US
dc.subject
Desarrollo infantil
en_US
dc.subject
Neuropsicologia
en_US
dc.subject
Prenatal risk factors
en_US
dc.subject
Child development
en_US
dc.subject
Neuropsychology
en_US
dc.subject.other
Ciències de la salut
en_US
dc.title
Factors prenatals i perinatals relacionats amb el desenvolupament cognitiu i problemes psicològics en l'infant
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
616.8
en_US
dc.subject.udc
616.89
en_US
dc.contributor.authoremail
joana.roige@urv.cat
en_US
dc.contributor.director
Canals Sans, Josefa
dc.contributor.director
Vigil Colet, Andrés
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess