La Mediación en la coconstrucción de la identidad de grupo y el sentimiento de pertenencia: una aproximación a creencias de aprendientes de ELE

Author

Sanz Ferrer, María

Director

López Ferrero, Carmen

Date of defense

2019-11-19

Pages

536 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Traducció i Ciències del llenguatge

Doctorate programs

Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge

Abstract

Partiendo del concepto de mediación (Vygotsky, 1978), clave en la teoría sociocultural, llevamos a cabo una investigación cualitativa y ecológica con el fin de aproximarnos a las creencias de un grupo de aprendientes de ELE (estudiantes de un programa de MBA) sobre la coconstrucción de la identidad de grupo-clase y el sentimiento de pertenencia a este grupo. Para los propósitos de nuestro estudio desarrollamos un modelo en el que distinguimos dos planos: el experiencial, donde observamos cómo diferentes elementos mediadores pueden facilitar o dificultar la relación entre el individuo y el grupo; y el de la investigación, donde los participantes reflexionan y verbalizan sus creencias acerca de los elementos que facilitan sus relaciones sociales. Con los datos referentes al plano de la investigación elaboramos una taxonomía de elementos mediadores que facilitan la comprensión de las creencias (paráfrasis, ejemplos, metáforas, comparaciones y preguntas); de los datos del plano experiencial, en cambio, emergen cuatro macrocategorías en las que clasificamos los elementos que pueden facilitar (y dificultar) la relación entre el individuo y el grupo, en función de los agentes que los gestionan (alumnos o docente). Asimismo, de los datos se desprende que WhatsApp, como elemento mediador, además de favorecer un clima de aula propicio para el aprendizaje, puede crear oportunidades para el aprendizaje informal de ELE.


Starting from the concept of mediation (Vygotsky, 1978), key in the sociocultural theory, we carry out a qualitative and ecological research in order to approach the beliefs of a group of learners of Spanish as a L2 (students of an MBA program) about the coconstruction of the group-class identity and the feeling of belongingness. For the purposes of our study we developed a model in which we distinguish two planes: the experiential, where we observe how different mediating elements can facilitate or constraint the relationship between the individual and the group; and that of research, where participants reflect and verbalize their beliefs about the elements that facilitate their social relationships. With the data referring to the plane of the investigation we elaborate a taxonomy of mediating elements that facilitate the access to our participants’ beliefs (paraphrasing, examples, comparisons, images and questions). From the data of the experiential plane, four macrocategories emerge. We classify in these categories the elements that can facilitate (and constraint) the relationship between the individual and the group, depending on the agents that manage them (students or teacher). Likewise, the data shows that WhatsApp, as a mediating element, in addition to promoting a climate conducive to learning, can create affordances for informal learning of Spanish as L2.


Partint del concepte de mediació (Vygotsky, 1978), clau en la teoria sociocultural, portem a terme una investigació qualitativa i ecològica a fi d’aproximar-nos a les creences d’un grup de aprenents d’ELE (estudiants d’un programa de MBA) sobre la coconstrucció de la identitat de grup-classe i el sentiment de pertinença a aquest grup. Per als propòsits del nostre estudi desenvolupem un model en què hi distingim dos plans: l’experiencial, on observem com diferents elements mediadors poden facilitar o dificultar la relació entre l’individu i el grup; i el de la investigació, on els participants reflexionen i verbalitzen les seves creences sobre els elements que faciliten les seves relacions socials. Amb les dades referents al pla de la investigació elaborem una taxonomia d’elements mediadors que faciliten la comprensió de les creences (paràfrasis, exemples, metàfores, comparacions i preguntes); de les dades del pla experiencial, en canvi, emergeixen quatre macrocategories en què classifiquem els elements que poden facilitar (i dificultar) la relació entre l’individu i el grup, en funció dels agents que els gestionen (alumnes o docent). Així mateix, de les dades es desprèn que WhatsApp, com a element mediador, a més d’afavorir un clima d’aula propici per a l’aprenentatge, pot crear oportunitats per a l’aprenentatge informal d’ELE.

Keywords

Mediación; Affordances; Agencia; Identidad de grupo; Pertenencia al grupo; Aprendizaje de ELE; Mediation; Agency; Group identity; Belongingness; Spanish learning; Mediació; Agència; Identitat de grup; Pertinença al grup; Aprenentatge d’ELE

Subjects

81 - Linguistics and languages

Documents

tmsf.pdf

20.52Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)