Criterios de valoración en la evaluación pericial en casos de traslado de menores post-divorcio

Author

Fabregas Balcells, Maria del Mar

Director

Arch Marín, Mila

Tutor

Segura Bernal, Jordi

Date of defense

2019-12-13

Pages

155 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Els casos de trasllat post-ruptura, han estat objecte de gran interès per l’alta complexitat que comporta la seva valoració professional. Davant l’absència de dades en el nostre país sobre la pràctica dels professionals que intervenen en aquests casos, s’ha desenvolupat la present tesis doctoral. Es van confeccionar dos estudis de caràcter exploratori i descriptiu, amb mostres diferenciades (psicòlegs/ues forenses [N=64]; jutges/ses i magistrats/des [N=30]). L’objectiu principal d’ambos estudis va ser determinar la importància que els professionals espanyols atorguen als criteris descrits a la literatura especialitzada, les regulacions jurídiques i la jurisprudència relacionada, i obtenir dades sobre aspectes de la seva pràctica professional en aquests casos. Els resultats d’ambdós estudis resulten coincidents en la valoració dels criteris proposats, situant-se en les posicions superiors a aquells que fan referencia a aspectes psicològics, i en les inferiors, els que es relacionen amb aspectes infrastructurals, econòmics i culturals. En cas de trasllat internacional, els professionals van indicar la necessitat de considerar si el país proposat es firmant d’un conveni que suposi un garant dels drets de custodia i/o regim de comunicacions. Els resultats van evidenciar que els participants atorguen gran utilitat a l’ús de les TIC, per tal de minimitzar l’impacte que la distancia pot tenir en la relació entre el menor i el progenitor no custodi. Finalment, es va apreciar que tant juristes com psicòlegs/ues forenses presentaven certa tendència a valorar els casos de trasllat en una mateix direcció.


Los casos de traslado post-ruptura, han sido objeto de gran interés por la alta complejidad que comporta su valoración profesional. Ante la ausencia de datos en nuestro país sobre la práctica de los profesionales que intervienen en estos casos, se desarrolló la presente tesis doctoral. Se realizaron dos estudios de carácter exploratorio y descriptivo, con muestras diferenciadas (psicólogos/as forenses [N=64]; jueces/zas y magistrados/as [N=30]). El objetivo principal en ambos estudios fue determinar la importancia que los profesionales españoles otorgan a los criterios descritos en la literatura especializada, las regulaciones jurídicas y la jurisprudencia relacionada y obtener datos sobre aspectos de su práctica profesional en estos casos. Los resultados de ambos estudios resultan coincidentes en la valoración de los criterios propuestos, situándose en las posiciones superiores los referentes a aspectos psicológicos, y en las inferiores, los relacionados con aspectos infraestructurales, económicos y culturales. En caso de traslado internacional, los profesionales indicaron la necesidad de considerar si el país propuesto es firmante de un convenio que actúe como garante de los derechos de custodia y/o régimen de comunicaciones. Los resultados evidenciaron que los participantes otorgan gran utilidad del uso las TIC, para minimizar el impacto que la distancia puede tener en la relación entre el menor y el progenitor no custodio. Finalmente, se apreció que tanto juristas como psicólogos/as forenses presentaban cierta tendencia a valorar los casos de traslado en una misma dirección.


Relocation cases have been given great attention due to its high evaluative complexity. Our dissertation was developed, given the lack of empirical data in our country about professional practice in these cases. Two exploratory and descriptive studies were conducted, with differentiates samples (forensic psychologists [N=64]; judges [N=30]). The main aim in both studies was to determine the importance given by Spanish professionals to the criteria described in the specialized literature, legal regulations and jurisprudence, and to obtain data on their professional practice in these cases. The results of both studies are coincident in the evaluation of the criteria proposed, with high ranking to criteria related to psychological aspects, and lower ranking to criteria related to infrastructure, economic and cultural aspects. In case of international relocation, professionals indicated the need to consider whether the proposed country is a signatory of an agreement that acts as guarantor of custody rights and / or communications. The results showed that participants grant great importance to ICT use, to minimize the impact that distance can have on the relationship between the child and the non-custodial parent. Finally, it was appreciated that both judges and forensic psychologists presented a certain tend to assess relocation cases in the same direction.

Keywords

Menores; Divorcio; Valoración; Forenses; Jueces

Subjects

159.9 - Psychology; 3 - Social Sciences; 347 - Civil law

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Maria_del_Mar_Fabregas.pdf

1.519Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)