Analysis of business opportunities for car-related shared mobility services

Autor/a

Gilibert, Mireia

Director/a

Ribas, Imma

Data de defensa

2019-12-12

Pàgines

146 p.



Departament/Institut

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Organització d'Empreses

Resum

The confluence of digital technology and connectivity has led, in several sectors, to the rise of application-based shared economy activities. In particular, in the mobility sector, there has been an increase in on-demand shared transport initiatives. These new business models are transforming the urban mobility sector from a limited choice of transport services to a scenario full of new players offering different types of demand responsive mobility services. This change in urban mobility also has an impact on the automotive industry, where manufacturers such as SEAT not only see the opportunity for their cars to be used by these new services, but begin as well to see themselves as potential providers of mobility services. Even so, for the time being, the most popular and widespread shared mobility services remain unprofitable. For this reason, the thesis analyses the business models of the new shared mobility services, with the aim of proposing improvements to increase their profitability. It also identifies the different uses that can be given to them and the factors to be taken into account in the design and implementation process. The methodology used for this research is the study of cases, which have been conducted through surveys and interviews. The research begins with the study of the current and future mobility ecosystem and the behaviour of the automobile industry in this context. Next, the following five case studies are developed. The first analyses the business models of shared mobility services provided by cars –i.e. carsharing, ridesharing, and ride-hailing services– to find out synergies between them for proposing a combined business model. The second aims to study the mobility patterns of citizens and their intention to use shared mobility services. The third and fourth case studies focus on the identification of design factors and use cases of on-demand shared ride-hailing services. This part of the research looks at these services given their potential when cars are autonomous, and the opportunities that the software they use represents for public transport, with buses that could become demand responsive transport services. Finally, the fifth case study analyses the mobility ecosystem from the perspective of local governments and providers of technology and insurance, studies the feasibility of the combination of uses in shared mobility services, and detects the barriers faced by these new business models.


La confluència de la tecnologia digital i la connectivitat ha motivat, en diversos sectors, l'auge de les activitats d'economia compartida basades en aplicacions. Concretament, en el sector de la mobilitat s'ha experimentat un creixement de les iniciatives de transport compartit a demanda. Aquests nous models de negoci estan transformant el sector de la mobilitat urbana, que passa de tenir una oferta limitada de serveis de transport a un escenari ple de nous actors que ofereixen diferents serveis de mobilitat a la carta. Aquest canvi en la mobilitat urbana també impacta en la indústria de l'automòbil, on fabricants com SEAT no només veuen l'oportunitat que els seus cotxes siguin utilitzats per aquests nous serveis, sinó que a més a més es comencen a veure com a possibles proveïdors de serveis de mobilitat. Tot i això, de moment, els serveis de mobilitat compartida més populars i estesos continuen sense ser rendibles. Per aquesta raó, la tesi portada a terme analitza els models de negoci dels nous serveis de mobilitat compartida, amb l’objectiu de proposar millores que permetin augmentar la seva rendibilitat. També s'identifiquen els diferents usos que se'ls hi pot donar i els factors que cal tenir en compte a l’hora de dissenyar-los i implementar-los. La metodologia utilitzada per a aquesta investigació és l'estudi de casos, els quals s'han desenvolupat a través d'enquestes i entrevistes. La recerca comença amb l'estudi de l'ecosistema de mobilitat actual i futur, i el comportament de la indústria de l'automòbil en aquest context. Tot seguit es desenvolupen cinc casos d'estudi. En el primer s'analitzen els models de negoci dels serveis de mobilitat compartida que s’ofereixen amb cotxes, es a dir, els serveis de carsharing, ridesharing i ride-hailing, amb la finalitat de trobar sinergies entre ells per a proposar un model de negoci combinat. El segon té com a objectiu estudiar els patrons de mobilitat dels ciutadans i la seva intenció en utilitzar els serveis de mobilitat compartida. El tercer i el quart cas d'estudi se centren a identificar els factors de disseny i els casos d'ús dels serveis d'on- demand shared ride-hailing. Aquesta part de la investigació es fixa en aquests serveis pel potencial que poden tenir quan els cotxes siguin autònoms, i per les oportunitats que el software que utilitzen representen per al transport públic, amb busos que podrien convertir-se en serveis de transport a demanda. Per últim, en el cinquè cas d'estudi s'analitza l’ecosistema de mobilitat des de la perspectiva dels governs locals i dels proveïdors de tecnologia i d'assegurances, s'estudia la viabilitat de la combinació d'usos en els serveis de mobilitat compartida, i es detecten quines són les barreres amb què es troben aquests nous models de negoci.


La confluencia de la tecnología digital y la conectividad ha motivado, en varios sectores, el auge de las actividades de economía compartida basadas en aplicaciones. Concretamente, en el sector de la movilidad se ha experimentado un crecimiento de las iniciativas de transporte compartido a la demanda. Estos nuevos modelos de negocio están transformando el sector de la movilidad urbana, que pasa de tener una oferta limitada de servicios de transporte a un escenario lleno de nuevos actores que ofrecen diferentes servicios de movilidad a la carta. Este cambio en la movilidad urbana también impacta en la industria del automóvil, donde fabricantes como SEAT no solo ven la oportunidad que sus coches sean utilizados por estos nuevos servicios, sino que además se empiezan a ver como posibles proveedores de servicios de movilidad. Aun así, por el momento, los servicios de movilidad compartida más populares y extendidos continúan sin ser rentables. Por esta razón, la tesis llevada a cabo analiza los modelos de negocio de los nuevos servicios de movilidad compartida, con el objetivo de proponer mejoras que permitan aumentar su rentabilidad. También se identifican los diferentes usos que se les puede dar y los factores a tener en cuenta en el proceso de diseño e implementación. La metodología utilizada para esta investigación es el estudio de casos, los cuales se han desarrollado por medio de encuestas y entrevistas. La investigación empieza con el estudio del ecosistema de movilidad actual y futuro, y el comportamiento de la industria del automóvil en este contexto. Posteriormente se desarrollan cinco casos de estudio. En el primero se analizan los modelos de negocio de los servicios de movilidad compartida que se ofrecen con coches, es decir, los servicios de carsharing, ridesharing y ride-hailing, con el fin de encontrar sinergias entre ellos para proponer un modelo de negocio combinado. El segundo tiene como objetivo estudiar los patrones de movilidad de los ciudadanos y su intención al utilizar los servicios de movilidad compartida. El tercer y el cuarto caso de estudio se centran en identificar los factores de diseño y los casos de uso de los servicios de on-demand shared ride-hailing. Esta parte de la investigación se centra en estos servicios por su potencial con la llegada del coche autónomo, y por las oportunidades que el software que utilizan representan para el transporte público, con autobuses que podrían convertirse en servicios de transporte a la demanda. Por último, en el quinto caso de estudio se analiza el ecosistema de movilidad desde la perspectiva de los gobiernos locales y de los proveedores de tecnología y seguros, se estudia la viabilidad de la combinación de usos en los servicios de movilidad compartida, y se detectan cuáles son las barreras para estos nuevos modelos de negocio.

Matèries

339 - Comerç. Relacions econòmiques internacionals. Economia mundial. Màrqueting

Àrea de coneixement

Àrees temàtiques de la UPC::Economia i organització d'empreses

Nota

Tesi en modaitat "Doctorat Industrial"

Documents

TMGJ1de1.pdf

2.894Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)