Liderazgo Transformacional en la gestión hospitalaria. Un estudio empírico sobre la eficacia del liderazgo y el desempeño en equipos de salud del Hospital Clínico de la Universidad de Chile

Author

Muñoz Soto, Claudio

Director

Molina, Fidel

Date of defense

2019-09-13

Pages

222 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

La investigació Lideratge Transformacional en la Gestió Hospitalària, és un estudi empíric sobre l'eficàcia del lideratge i l'acompliment en equips de salut de l'Hospital Clínic de la Universitat de Xile. La primera part mostra antecedents del sector de la Salut a Xile, donant context a la institució. Després en el marc teòric s'aprofundeix en les diferents variables, les quals es relacionen directament amb les capacitats dels líders de la institució. La investigació té una mostra de 205 enquestes realitzada a funcionaris de 10 unitats de la institució. Els objectius generals d'aquesta investigació són: Primerament, establir quin és l'estil de lideratge predominant, així mateix, es proposa estudiar els valors obtinguts en cada estil de lideratge i variables d'observació en cada un dels serveis avaluats. En segon lloc, analitzar les relacions entre cada estil de lideratge i les variables d'acompliment, d'interès general i factors de risc psicolaboral.


La investigación Liderazgo Transformacional en la Gestión Hospitalaria, es un estudio empírico sobre la eficacia del liderazgo y el desempeño en equipos de salud del Hospital Clínico de la Universidad de Chile. La primera parte muestra antecedentes del sector salud en Chile, dando contexto a la institución. Luego en el marco teórico se profundiza en la distintas variables, las cuales se relacionan directamente con las capacidades de los líderes de la institución. La investigación tiene una muestra de 205 encuestas realizada a funcionarios de 10 unidades de la institución. Los objetivos generales de esta investigación son: Primero Establecer cuál es el estilo de liderazgo predominante, asimismo, se propone estudiar los valores obtenidos en cada estilo de liderazgo y variables de observación en cada uno de los servicios evaluados. Segundo analizar las relaciones entre cada estilo de liderazgo y las variables de desempeño, de interés general y factores de riesgo psicolaboral.


The Transformational Leadership research in Hospital Management is an empirical study on the effectiveness of leadership and in the health teams of the Hospital Clínico Universidad de Chile. The first part shows the background of the health sector in Chile, in the context of the institution. Then, in the theoretical framework, all the variables are deepened, which are directly related to the capacities of the leaders of the institution. The research has a sample of 205 surveys conducted at 10 units of the institution. The general objectives of this research are: First, to establish what is the prevailing leadership style, also, it is proposed to study the values obtained in each leadership style and observation variables in each of the evaluated services. Second, analyze the relationships between each leadership style and the variables of performance, general interest and psycho-occupational risk factors.

Keywords

Lideratge; Lldeazgo; Gestión y salud; Leadership; Management

Subjects

331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour.

Knowledge Area

Ciència Política i de l'Administració

Documents

Tcms1de1.pdf

1.225Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)