El papel de la radios populares en contextos de crisis política: el caso de Radio Fe y Alegría de Venezuela

Autor/a

Hernández Fernández, Alexander

Director/a

López López, Bernat

Fecha de defensa

2019-06-10

Páginas

357 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Estudis de Comunicació

Resumen

L'objecte d'estudi d'aquesta tesi és el rol de la ràdio en les crisis polítiques a partir de la construcció del discurs informatiu. El cas que s'analitza és la cobertura informativa realitzada per Ràdio Fe i Alegria a Veneçuela durant els dies de crisis del cop d'estat de 2002. Ens interessa estudiar la cobertura informativa d'aquesta emissora quant als gèneres i formats periodístics posats en pràctica pels periodistes de la ràdio, les dinàmiques de producció, els valors periodístics i els continguts transmesos per la ràdio, la qual cosa sol dir-se també la cultura periodística. En tal sentit, considerem que Ràdio Fe i Alegria va aconseguir en un temps de crisi romandre “professionalment autònoma” (Waisbord, 2013) en relació amb la seva cobertura dels fets i la seva identitat amb els postulats de la comunicació popular que la van portar a estructurar la seva pròpia agenda, promoure la participació de l'audiència i de múltiples actors de diferents visions polítiques. No obstant això, com hem vist en aquesta recerca, la “autonomia professional” dels periodistes de Ràdio Fe i Alegria va resultar clarament excepcional perquè la resta de l'ecologia mediàtica veneçolana es va desdibuixar al llarg de la crisi. Durant els fets del 2002, els cànons professionals del periodisme veneçolà van col·lapsar i com assenyala Andrés Cañizales (2003a; 2003b) els mitjans de comunicació de Veneçuela passaran anys havent de justificar a les generacions futures el pobre acompliment que van demostrar durant aquest període.


El objeto de estudio de esta tesis es el rol de la radio en las crisis políticas a partir de la construcción del discurso informativo. El caso que se analiza es la cobertura informativa realizada por Radio Fe y Alegría en Venezuela durante los días de crisis del golpe de estado de 2002. Nos interesa estudiar la cobertura informativa de esta emisora en cuanto a los géneros y formatos periodísticos puestos en práctica por los periodistas de la radio, las dinámicas de producción, los valores periodísticos y los contenidos transmitidos por la radio, lo que suele llamarse también la cultura periodística. En tal sentido, consideramos que Radio Fe y Alegría logró en un tiempo de crisis permanecer “profesionalmente autónoma” (Waisbord, 2013) en relación con su cobertura de los hechos y su identidad con los postulados de la comunicación popular que la llevaron a estructurar su propia agenda, promover la participación de la audiencia y de múltiples actores de diferentes visiones políticas. Sin embargo, como hemos visto en esta investigación, la “autonomía profesional” de los periodistas de Radio Fe y Alegría resultó claramente excepcional porque el resto de la ecología mediática venezolana se desdibujó a lo largo de la crisis. Durante los hechos del 2002, los cánones profesionales del periodismo venezolano colapsaron y como señala Andrés Cañizales (2003a; 2003b) los medios de comunicación de Venezuela pasarán años teniendo que justificar a las generaciones futuras el pobre desempeño que demostraron durante ese período.


The object of study of this thesis is the role of radio in political crises from the construction of informative discourse. The case that is analyzed is the information coverage made by Radio Fe y Alegría in Venezuela during the days of the 2002 coup crisis. We are interested in studying the coverage of this radio station in terms of the genres and journalistic formats put into practice by its journalists, the dynamics of production, the journalistic values and the contents transmitted by the radio, what is also called the journalistic culture. In this sense, we consider that Radio Fe y Alegría achieved to remain "professionally autonomous" (Waisbord, 2013) in relation to its coverage of the facts and its identity with the postulates of popular communication that led it to structure its own agenda, promote the participation of the audience and of multiple actors of different political visions even in a time of crisis. However, as we have seen in this research, the "professional autonomy" of the journalists of Radio Fe y Alegría was clearly exceptional because the rest of the Venezuelan media ecosystem was blurred during the crisis. During the events of 2002, the professional canons of Venezuelan journalism collapsed and, as Andrés Cañizales (2003a; 2003b) points out, the Venezuelan media will spend years having to justify to future generations the poor performance they showed during that period.

Palabras clave

Ràdio; Conflicte; Cop d'estat; Radio; Conflicto; Golpe de Estado; Conflict; Coup d'etat

Materias

070 - Periódicos. Prensa. Periodismo. Ciencias de la información; 3 - Ciencias sociales; 316 - Sociología. Comunicación; 572 - Antropología

Área de conocimiento

Ciències Socials i jurídiques

Documentos

TESI.pdf

5.028Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)