Aprendiendo a través del espacio urbano: un caso de estudio entre los estudiantes del grado de Educación Social y los del grado de Ingeniería Industrial mediante el arte contemporáneo, la espacialidad, la sensorialidad y la corporalidad

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia
dc.contributor.author
Gutiérrez-Ujaque, Daniel
dc.date.accessioned
2020-02-17T07:54:06Z
dc.date.available
2020-02-17T07:54:06Z
dc.date.issued
2019-11-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668650
dc.description.abstract
Aquesta investigació té com a finalitat explorar i analitzar una metodologia de docència intertransdisciplinària a través de l'art contemporani, l'espacialitat, la sensorialitat i la corporalitat. La investigació s'ha dut a terme a partir de la unió de dues assignatures de diferents graus - Geografia i Història (grau d'Educació Social) i Automatització Industrial (grau d'Enginyeria Industrial, especialitat mecànica) -, durant els cursos acadèmics 2017-2018 i 2018 -2019 a la Universitat de Lleida (Espanya). Aquesta té el propòsit de millorar la formació universitària incorporant les dimensions estètiques, ètiques i polítiques a la docència (Feldhaus, 2019; Foucault, 1987) per, a la vegada, formar professionals reflexius, creatius, crítics i inclusius (Jové, 2017). La metodologia que s'utilitza es basa en un procés d'investigació-acció (Kemmis, 2010) per part de l'investigador amb la finalitat de respondre a la pregunta: com millor el que estic fent com a docent-investigador-artista, artista-docent-investigador, investigador-artista-document a través de la reflexió? Per això, aposta per un enfocament d'investigació postcualitatiu (St. Pierre, 2017) a partir d'un estudi de cas (Stake, 2007). Els resultats obtinguts en aquesta investigació evidencien la necessitat de generar pràctiques artístiques, espacials, sensorials i corporals entre diferents graus universitaris que permetin aprehendre la complexitat de la realitat humana en l'espai urbà. La investigació ofereix una oportunitat per a repensar les condicions que es poden produir i precisen en la formació universitària, a la vegada que produeix noves formes de coneixement, donant lloc a la construcció d'un nou ordre social, equitatiu i inclusiu.
dc.description.abstract
Esta investigación tiene como finalidad explorar y analizar una metodología de docencia intertransdisciplinar a través del arte contemporáneo, la espacialidad, la sensorialidad y la corporalidad. La investigación se ha llevado a cabo gracias a la unión de dos asignaturas de diferentes grados —Geografía e Historia (grado de Educación Social) y Automatización Industrial (grado de Ingeniería Industrial, especialidad Mecánica)—, durante los cursos académicos 2017-2018 y 2018-2019 en la Universidad de Lleida (España). Esta tiene el propósito de mejorar la formación universitaria incorporando las dimensiones estética, ética y política en la docencia (Feldhaus, 2019; Foucault, 1987) para, a su vez, formar a profesionales reflexivos, creativos, críticos e inclusivos (Jové, 2017). La metodología utilizada se basa en un proceso de investigación-acción (Kemmis, 2010) por parte del investigador con el fin de responder a la pregunta: ¿cómo mejoro lo que estoy haciendo como docente-investigador-artista, artista-docente-investigador, investigador-artista-docente a través de la reflexión? Para ello, se apuesta por un enfoque de investigación poscualitativo (St. Pierre, 2017) a partir de un estudio de caso (Stake, 2007). Los resultados obtenidos en esta investigación evidencian la necesidad de generar prácticas artísticas, espaciales, sensoriales y corporales entre distintos grados universitarios que permitan aprehender la complejidad de la realidad humana en el espacio urbano. La investigación ofrece una oportunidad para repensar las condiciones que se producen y se precisan en la formación universitaria, a la vez que produce nuevas formas de conocimiento y da lugar a la construcción de un nuevo orden social equitativo e inclusivo.
dc.description.abstract
This research aims to explore and analyse an inter-transdisciplinary teaching methodology through contemporary art, spatiality, sensory and corporality. The research has been carried out between the union of two subjects of two different degrees; Geography and History (Degree in Social Education) and Industrial Automation (Degree in Industrial Engineering, mechanical specialty) during the academic year 2017-2018 and 2018- 2019 at Lleida University (Spain). This has the purpose to improve university education by incorporating the aesthetic, ethical and political dimensions in teaching (Feldhaus, 2019; Foucault, 1987) to train reflective, creative, critical and inclusive professionals (Jové, 2017). The methodology of this research is based on a research-action process (Kemmis, 2010) by the researcher in order to answer the question How can I improve what I am doing as a teacher-researcher-artist / artist-teacher- researcher / researcher-artist-teacher through reflection? To do this, we focus on a post-qualitative research approach (St. Pierre, 2017) by using the case study approach (Stake, 2007). The results obtained in this research show the need to generate artistic, spatial, sensory and embodiment practices between different university degrees that make it possible to apprehend the complexity of human reality in the urban space. The research offers an opportunity to rethink the conditions that occur and are required in higher education while producing new forms of knowledge, enabling the construction of a new social order, fair and inclusive.
dc.format.extent
414 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Docència universitaria
dc.subject
Art contemporani
dc.subject
Espai urbà
dc.subject
Docencia universitaria
dc.subject
Arte contemporáneo
dc.subject
Espacio urbano
dc.subject
University teaching
dc.subject
Contemporary art
dc.subject
Urban space
dc.subject.other
Didàctica i Organització Escolar
dc.title
Aprendiendo a través del espacio urbano: un caso de estudio entre los estudiantes del grado de Educación Social y los del grado de Ingeniería Industrial mediante el arte contemporáneo, la espacialidad, la sensorialidad y la corporalidad
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
378
dc.contributor.director
Bonastra, Quim
dc.contributor.director
Jové Monclús, Glòria
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tdgu1de1.pdf

39.25Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)