Role of the atypical CDK activator RINGO beyond meiosis

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació
dc.contributor.author
González Pérez, Laura
dc.date.accessioned
2020-02-17T12:12:41Z
dc.date.available
2020-12-11T01:00:17Z
dc.date.issued
2019-12-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/668658
dc.description
Programa de Doctorat: Biotecnologia / Tesi realitzada a l'Institut de Recerca en Biomedicina de Barcelona (IRBB)
dc.description.abstract
The cell cycle is orchestrated by the periodic activation of Cyclin-dependent kinases (CDKs). The enzymatic activity of CDKs depends on their association with cyclins, however, in some cases these kinases can be activated by non-cyclin proteins. RINGO is an atypical CDK activator which regulates the meiotic maturation of Xenopus oocytes and has been recently described as essential for meiotic prophase in mouse. As an activator of CDKs, RINGO has a potential role in cell cycle regulation. CDK regulation by RINGO has been extensively studied in vitro. However, the implication of RINGO in particular cellular processes is poorly understood. Moreover, very little is known about RINGO functions in vivo beyond meiosis. This thesis has addressed the functional relevance of mammalian RINGO proteins in somatic cells, both during homeostasis and in cancer. We have characterized the effects of RingoA knock-down in human cells and found changes in cell cycle progression as well as reduced cell viability. In an attempt to reveal the RingoA interactome, an unbiased proteomic approach was used, which allowed the identification of the cohesin complex and ANKRD11 as new RingoA interactors. Moreover, we describe the expression of endogenous RingoA during the cell cycle of human cells and show that it is present in nuclear speckles. The study of RingoA expression in vivo using a reporter system and gene expression analysis pointed to the brain as the somatic tissue where RingoA is most expressed. We have also analyzed genetically modified mice and found that RingoA and RingoB are not essential for somatic tissue homeostasis. Nevertheless, RingoA is expressed in the sub-ventricular zone of the adult mouse brain and is important for neural stem cell self-renewal ex vivo. Finally, using the Polyoma middle T mammary tumorigenesis model, we showed that RingoA and RingoB are required for tumor growth.
dc.description.abstract
El cicle cel·lular és orquestrat per l’activació periòdica de les quinases dependents de ciclines (CDKs). L’activitat enzimàtica de les CDKs depèn de la seva associació amb ciclines, no obstant hi ha excepcions on aquestes quinases poden ser activades per proteïnes no englobades en la família de les ciclines. RINGO n’és un exemple; aquesta proteïna és un activador atípic de CDKs que regula la maduració meiòtica dels oòcits de Xenopus. A més, recentment també s’ha descrit com a essencial en la profase meiòtica i progrés meiòtic en ratolins. RINGO, com a activador de CDKs, té un rol potencial en la regulació del cicle cel·lular. La regulació d’aquestes quinases per RINGO s’ha estudiat en detall in vitro però poc se sap de la implicació de RINGO en processos cel·lulars. A més no se sap gairebé res de la funció de RINGO in vivo més enllà de la meiosi. En aquesta tesi s’estudia la rellevància funcional de les proteïnes RINGO de mamífers en cèl·lules somàtiques, durant condicions homeostàtiques i càncer. S’han caracteritzat els efectes del knock-down de RingoA en cèl·lules humanes i trobat canvis en la viabilitat i cicle cel·lular d’aquestes. Amb l’objectiu de revelar l’interactoma de RINGO, s’ha utilitzat un cribratge de proteòmica que ha permès la identificació del complex de cohesines i la proteïna ANKRD11 com interactors de RingoA. A més, s’ha descrit l’expressió de RingoA durant el cicle cel·lular de cèl·lules humanes i descobert que està present en nuclear speckles. L’estudi de l’expressió de RingoA utilitzant un sistema reporter i l’anàlisis de l’expressió gènica ha permès la identificació del cervell com el teixit somàtic amb més expressió de RingoA. Mitjançant l’estudi de models de ratolí modificats genèticament s’ha demostrat que RingoA i RingoB no són essencials per la homeòstasi de teixits somàtics. No obstant, RingoA s’expressa en la zona sub-ventricular del cervell adult i és important per la renovació de cèl·lules mare ex vivo. Per últim, utilitzant el model tumoral Polyoma middle T, que permet la generació de tumors mamaris en ratolí, s’ha demostrat que RingoA i RingoB són importants en el creixement tumoral.
dc.format.extent
196 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cicle cel·lular
dc.subject
Ciclo celular
dc.subject
Cell cycle
dc.subject
Proteïnes quinases
dc.subject
Proteínas quinasas
dc.subject
Protein kinases
dc.subject.other
Ciències Experimentals i Matemàtiques
dc.title
Role of the atypical CDK activator RINGO beyond meiosis
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
577
dc.contributor.director
Rodríguez Nebreda, Ángel
dc.contributor.tutor
Agell i Jané, Neus
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

LGP_PhD_THESIS.pdf

7.240Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)