El desarrollo y el uso de los sistemas de armas autónomas letales en los conflictos armados internacionales

Autor/a

Meza Rivas, Milton José

Director/a

Madrid, Antonio, 1968-

Bonet Pérez, Jordi

Tutor/a

Bonet Pérez, Jordi

Data de defensa

2020-01-17

Pàgines

474 p.



Departament/Institut

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Resum

En la actualidad, la inteligencia artificial y la robótica afectan a casi todos los aspectos de la vida humana. Ante ese panorama, la rápida evolución de las nuevas tecnologías armamentísticas militares está planteando desafíos jurídicos muy significantes, sobre todo cuando se trata del diseño y del uso de armas altamente tecnológicas y sofisticadas que, por su naturaleza, pueden llevar a cabo procesos complejos de focalización (selección y ataque de objetivos, específicamente) con poco —o ningún— nivel de control humano significativo en sus funciones. Así, a través de un análisis cualitativo, transversal, interdisciplinar y prospectivo esta tesis doctoral analiza las implicaciones jurídicas que trae consigo la investigación, el desarrollo y el uso de los sistemas de armas autónomas letales en los conflictos armados internacionales. A tal efecto, se propone una definición del campo de trabajo, se determina el marco jurídico aplicable y, del mismo modo, se abordan las discusiones internacionales que hoy en día existen acerca del valor estratégico y los potenciales retos que representan las tecnologías emergentes en el área de las armas autónomas en el contexto de los derechos humanos, el Derecho internacional humanitario, la seguridad internacional y el desarme.


At present, artificial intelligence and robotics affect almost every aspect of human life. Given that panorama, the rapid evolution of new military weapons technologies poses very significant legal challenges, especially when it comes to design and use of highly technological and sophisticated weapons that, by their nature, can carry out complex targeting processes (selection and attack of targets, specifically) with just a little –or no– level of meaningful human control over their functions. Thus, through a qualitative, transversal, interdisciplinary and prospective analysis, this doctoral thesis analyses the legal implications of research, development and use of lethal autonomous weapons systems in international armed conflicts. For this purpose, a definition of the field of work is proposed, the applicable legal framework is determined and, in the same way, the international discussions that exist today about the strategic value and the potential challenges of emerging technologies in the area of autonomous weapons in the context of human rights, international humanitarian law, international security and disarmament are addressed.


En l'actualitat, la intel·ligència artificial i la robòtica afecten gairebé tots els aspectes de la vida humana. Davant aquest panorama, la ràpida evolució de les noves tecnologies armamentístiques militars està plantejant desafiaments jurídics molt significants, sobretot quan es tracta del disseny i de l'ús d'armes altament tecnològiques i sofisticades que, per la seva naturalesa, poden dur a terme processos complexos de focalització (selecció i atac d'objectius, específicament) amb poc -o ningún- nivell de control humà significatiu en les seves funcions. Així les coses, a través d'una anàlisi qualitativa, transversal, interdisciplinar i prospectiu aquesta tesi doctoral analitza les implicacions jurídiques que porta amb si la investigació, el desenvolupament i l'ús dels sistemes d'armes autònomes letals en els conflictes armats internacionals. A aquest efecte, es proposa una definició del camp de treball, es determina el marc jurídic aplicable i, de la mateixa manera, s'aborden les discussions internacionals que avui dia hi ha sobre el valor estratègic i els potencials reptes que representen les tecnologies emergents en el àrea de les armes autònomes en el context dels drets humans, el dret internacional humanitari, la seguretat internacional i el desarmament.

Paraules clau

Armament; Armamento; Military redainess; Robòtica; Robótica; Robotics; Intel·ligència artificial; Inteligencia artificial; Artificial intelligence; Dret humanitari; Derecho humanitario; Humanitarian law; Control d'armament; Control de armamento; Arms control

Matèries

341 - Dret internacional. Drets humans

Àrea de coneixement

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Nota

Programa de Doctorat: Dret i Ciència Política

Documents

MJMR_TESIS.pdf

4.971Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)