Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
Les experiències relacionals adverses en la infància (ERA) són vivències que generen un enorme patiment i que tenen relació amb els trastorns mentals greus que solen manifestar-se a l’adolescència. Aquesta tesi estudia la prevalença de les ERA, les conseqüències psicopatològiques de l’acumulació de les mateixes, la manca de detecció de l’abús sexual i les seves conseqüències, així com la transmissió transgeneracional del trauma relacional, en una mostra d’adolescents (N=251) amb trastorn mental que van ingressar en un Hospital de Dia entre els anys 2008 i 2017. Les teories de l’aferrament i de la mentalització serveixen de marc teòric de referència per comprendre els efectes d’aquestes experiències adverses sobre el psiquisme en desenvolupament dels menors, així com per entendre la transmissió transgeneracional del trauma relacional, que contribueix a perpetuar les conseqüències psicopatològiques de generació en generació. Els resultats dels diferents estudis que composen la tesi mostren la relació significativa entre el fet d'haver patit ERA acumulatives i el risc de psicosi, així com un risc augmentat d’intents de suïcidi en els adolescents. Els resultats mostren també que tan sols en un 21% dels casos l’abús sexual havia estat detectat amb anterioritat a l’ingrés a l’Hospital de Dia, fet que també té relació significativa amb un risc d’intents de suïcidi en els adolescents. Finalment, els resultats mostren una relació significativa entre el fet d’haver patit ERA i el fet que els progenitors dels adolescents també hagin patit ERA en la seva pròpia infància.
Las experiencias relacionales adversas en la infancia (ERA) son vivencias que generan un enorme sufrimiento y que tienen relación con los trastornos mentales graves que suelen manifestarse en la adolescencia. Esta tesis estudia la prevalencia de las ERA, las consecuencias psicopatológicas de la acumulación de las mismas, la falta de detección del abuso sexual y sus consecuencias, así como la transmisión transgeneracional del trauma relacional, en una muestra de adolescentes (N=251) con trastorno mental que ingresaron en un Hospital de Día entre los años 2008 y 2017. Las teorías del apego y de la mentalización sirven de marco teórico de referencia para comprender los efectos de estas experiencias adversas sobre el psiquismo en desarrollo de los menores, así como para entender la transmisión transgeneracional del trauma relacional, que contribuye a perpetuar las consecuencias psicopatológicas de generación en generación. Los resultados de los diferentes estudios que componen la tesis muestran la relación significativa entre el hecho de haber sufrido ERA acumulativas y el riesgo de psicosis, así como un riesgo aumentado de intentos de suicidio en los adolescentes. Los resultados muestran también que tan solo en un 21% de los casos el abuso sexual había sido detectado con anterioridad al ingreso en el Hospital de Día, hecho que también tiene relación significativa con un riesgo de intentos de suicidio en los adolescentes. Por último, los resultados muestran una relación significativa entre el hecho de haber sufrido ERA y el hecho que los progenitores de los adolescentes también hayan sufrido ERA en su propia infancia.
Adverse relational experiences in childhood (ARE) generate enormous suffering and are related to serious mental disorders that usually appear during adolescence. This thesis studies the prevalence of ARE, the psychopathological consequences of their accumulation, the lack of detection of sexual abuse and its consequences, as well as the transgenerational transmission of relational trauma, in a sample of adolescents (N = 251) with mental disorders that were admitted to a Day Hospital between 2008 and 2017. The theories of attachment and mentalization serve as a theoretical framework for understanding the effects of these adverse experiences on the developing psyche of the child, as well as for understanding the transgenerational transmission of relational trauma, which contributes to perpetuating the psychopathological consequences from generation to generation. The results of the different studies in the thesis show the significant relationship between the fact of having suffered cumulative ARE and the risk of psychosis, as well as an increased risk of suicide attempts in adolescents. The results also show that sexual abuse had only been detected prior to admission to the Day Hospital in a 21% of cases, a fact that also has a significant relationship with a risk of suicide attempts in adolescents. Finally, the results show a significant relationship between the fact of having suffered ARE and the fact that the parents of adolescents have also suffered ARE in their own childhood.
Adolescencia; Trauma relacional; Experiencias relacionales adversas; Abuso sexual; Maltrato; Negligencia; Psicosis; EMAR; Suicidio; Mentalització
159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology
Salut i serveis socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.