"M'agenollo en el fons de la meva paraula". La religiositat de Màrius Torres: del llegat espiritista a l'elaboració d'una poesia i un pensament propi

Author

Suades Juncadella, Laia

Director

Vega, Amador

Date of defense

2019-12-16

Pages

295 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de doctorat en Humanitats

Abstract

L’objectiu general d’aquesta tesi és contribuir a omplir el buit bibliogràfic que existeix al voltant de la religiositat de Màrius Torres (1910-1942). La primera part està dedicada als seus antecedents religiosos. Es reconstrueix la història de l’espiritisme modern, s’analitzen les publicacions dels primers espiritistes lleidatans i s’estudia la trajectòria i l’obra escrita de Marià Torres i Humbert Torres; l’avi patern i el pare del poeta. La segona part de la tesi se centra en Màrius Torres. D’una banda, s’explora la finalitat de la poesia en la seva vida, i es proposa un itinerari per la seva obra poètica amb el propòsit de posar en relleu la seva dimensió estètica i religiosa. Per altra banda, s’aprofundeix en les principals actituds vitals de l’autor, especialment reveladores de la seva sensibilitat religiosa. Finalment, s’estudien les seves idees entorn diferents temes vinculats amb la religió, i es confronten amb les dels seus familiars.


The main goal of this thesis is to contribute to filling the bibliographical gap regarding the religiousness of Màrius Torres (1910-1942). The first part focuses on his religious antecedents. It features a reconstruction of the history of Modern Spiritism, analyses the published works of the first spiritists from Lleida, and examines the written work of Marià Torres and Humbert Torres, the poet's father, and grandfather. The second part of this thesis focuses on Màrius Torres himself. On the one hand, it looks into the purpose of poetry in his life, and it sets out an itinerary through his work to highlight its esthetic and religious dimension. On the other hand, it delves into the author's main vital attitudes, especially those that reveal his religious sensitivity. Lastly, there is an analysis of his ideas regarding different religious topics in opposition to those of his relatives.

Keywords

Torres, Màrius; Literatura catalana; Poesia; Pensament religiós; Espiritisme; Catalan literature; Poetry; Religious thought; Spiritism

Subjects

82 - Literature

Documents

tlsjdef.pdf

2.315Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)