El conjunto de grabados rupestres de la región de El Arenoso-El Sásabe (sonora, México). Contextualización tipológica y crono-cultural

Author

Menéndez Iglesias, Beatriz

Director

Viñas Vallverdú, Ramon

Date of defense

2018-10-22

Pages

1000 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La present Tesi es centra en l'estudi de vuit Conjunts d'art rupestre descobert paper projecte: Poblamiento Temprano en el Noroeste de Sonora (PTNOS) i dirigit per Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM (Mèxic), on participa un equip de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES, Tarragona). L'àrea d'estudi és troba a la regió de El Arenoso-El Sasabe (Sonora, Mèxic) -des de un punt de vista arqueològic- una àrea pràcticament desconeguda. La investigació proporciona la documentació i classificació de 241 roques amb un total de 1492 representacions figuratives i abstractes. Les reproduccions digitals d'aquest treball van ser realitzades utilitzant programes digitals, Photoshop i DStretch per ImageJ. L'aplicació d'aquests mètodes ha millorat notablement l'observació, descripció i classificació de les imatges gravades, de una altra part, hem creat una base de dades i han renovat la tipologia antiga, essencial per establir analogies amb altres conjunts d'art rupestre i aprofundir en els patrons i models de distribució, d'aquesta iconografia prehistòrica i prehispànica del nord-oest de Mèxic i el sud-est dels Estats Units. La tesi proporciona i avalua la informació sobre els nous descobriments arqueològics de la va regir els, situats durante els temporades del projecte PTNOS, i la investigació repensa 1 hipòtesi de treball, amb l'extensió del marc cronocultural per l'origen i el desarrollo d'aquests conjunts de cavernes, de moment, és localitzen entre l'últim període Arcaic (primers mil•lennis a.C.) i l'aparició de l'agricultura primerenca i als turons (segles II-XV).


La presente tesis se centra en el estudio de ocho conjuntos de arte rupestre (grabados prehistóricos y prehispánicos) descubiertos por el proyecto: Poblamiento Temprano en el Noroeste de Sonora (PTNOS) y dirigido por el Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM (México), en donde participa un equipo del Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES, Tarragona). El área de estudio se halla en la región de El Arenoso-El Sásabe (Sonora, México); desde el punto de vista arqueológico una zona prácticamente desconocida. La investigación aporta la documentación y clasificación de 241 rocas con un total de 1492 representaciones figurativas y abstractas. Las reproducciones digitales, para este trabajo, se han realizado mediante programas digitales, Photoshop y DStretch para ImageJ. La aplicación de estos métodos ha mejorado, notablemente, la observación, descripción y clasificación de las imágenes grabadas, por otro lado, hemos creado una base de datos y renovado la antigua tipología, esencial para establecer analogías con otros conjuntos de arte rupestre y poder profundizar en los patrones y modelos de distribución, de esta iconografía prehistórica y prehispánica del Noroeste de México y el Suroeste de Estados Unidos. La tesis aporta y valora la información sobre los nuevos hallazgos arqueológicos en la región, localizados durante las temporadas del proyecto PTNOS, y la investigación replantea una hipótesis de trabajo, con la ampliación del marco crono-cultural para el origen y desarrollo de estos conjuntos rupestres, que, por el momento situamos, entre el final del periodo Arcaico (primeros milenios a.C.) y la aparición de la Agricultura temprana y la cultura cerros Trincheras (siglos II-XV).


This PhD focuses on the study of eight sets of rock art (prehistoric and prehispanic engravings) discovered by the project: Poblamiento Temprano en el Noroeste de Sonora (PTNOS) and directed by the Instituto de Investigaciones Antropológicas de la UNAM (Mexico), in which a team from the Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES, Tarragona) participates. The area of study is in the region of El Arenoso-El Sásabe (Sonora, Mexico); from an archaeological point of view an almost unknown area. The research provides documentation and classification of 241 rocks with a total of 1492 figurative and abstract representations. The digital reproductions, for this work, have been made using digital programs, Photoshop and DStrecht for ImageJ. The application of these methods has significantly improved the observation, description and classification of the recorded images. On the other hand, we have created a database and renewed the old typology, essential to establish analogies with other sets of rock art and be able to delve deeper into the patterns and distribution models of this prehistoric and prehispanic iconography of Northwest Mexico and the Southwest of the United States. The thesis provides and evaluates information on the new archaeological findings in the region, located during the seasons of the PTNOS project, and the research rethinks a working hypothesis, with the extension of the chrono-cultural framework for the origin and development of these cave complexes, which, for the time being, are situated between the end of the Archaic period (first millennia B.C.) and the appearance of early agriculture and the culture of the Trincheras hills (2nd-15th centuries A.D.).

Keywords

Art rupestre; Gravats; Prehistòria; Arte rupestre; Grabados

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI (2).pdf

44.12Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)