Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
La investigació “Qualitat de l'aire i ciutat intel·ligent (Smart city. La protecció de la qualitat de l'aire com a motor del desenvolupament urbà sostenible.)”, pretén analitzar el procés evolutiu de l'emergent model de ciutat denominat Smart City o Ciutat Intel·ligent, sota la vessant específica de la millora de la qualitat de l'aire. En un món dominat sense frens per l'ésser humà, causant un preocupant deteriorament de la naturalesa i en particular de la qualitat de l'aire, nombroses ciutats s'han conscienciat sobre aquesta problemàtica i han decidit organitzar-se de diferent manera per enfrontar seriosament a aquesta problemàtica, sota l'impuls internacional, europeu i nacional. La primera part "Construir el concepte de Smart City" pretén reflexionar sobre el fenomen incipient de la ciutat intel·ligent, acotant la noció i aprofundint en els àmbits que més afecten a les línies guia de la investigació, com mobilitat intel·ligent, urbanisme i energia. La segona part "Contaminació atmosfèrica" s'enfoca integralment en aquesta temàtica analitzant el concepte, el règim jurídic i les eines existents per lluitar contra la contaminació atmosfèrica. La tercera part "Casos d'estudi de Smart City a Espanya: especial referència a Barcelona" és la més concreta i pragmàtica de la investigació perquè exemplifica tots els conceptes presentats en les anteriors parts, amb mesures de millora de la qualitat de l'aire implementades en diferents ciutats, Madrid, Palma de Mallorca i Barcelona. La quarta part, titulada "Avaluació i seguiment de l'estat d'implantació de la Smart City" funge com a reflexió global sobre l'evolució de la Smart City en l'àmbit de millora de la qualitat de l'aire, puntualitzant sobre les eines de control de compliment de la normativa i sobre la responsabilitat de les autoritats públiques en aquest àmbit. Finalment, es conclou brindant una metodologia que facilita el procés evolutiu i d'implementació de la ciutat intel·ligent.
La investigación “Calidad del aire y ciudad inteligente (Smart city. La protección de la calidad del aire como motor del desarrollo urbano sostenible.)”, pretende analizar el proceso evolutivo del emergente modelo de ciudad denominado Smart City o Ciudad Inteligente, bajo la vertiente específica de la mejora de la calidad del aire. En un mundo dominado sin frenos por el ser humano, causando un preocupante deterioro de la naturaleza y en particular de la calidad del aire, numerosas ciudades se han concienciado acerca de esta problemática y han decidido organizarse de distinta forma para enfrentarse seriamente a esta problemática, bajo el impulso internacional, europeo y nacional. La primera parte “Construir el concepto de Smart City” pretende reflexionar acerca del fenómeno incipiente de la ciudad inteligente, acotando la noción y profundizando en los ámbitos que más atañen a las líneas guía de la investigación, como movilidad inteligente, urbanismo y energía. La segunda parte “Contaminación atmosférica” se enfoca integralmente en esta temática analizando el concepto, el régimen jurídico y las herramientas existentes para luchar contra la contaminación atmosférica. La tercera parte “Casos de estudio de Smart City en España: especial referencia a Barcelona” es la más concreta y pragmática de la investigación porque ejemplifica todos los conceptos presentados en las anteriores partes, con medidas de mejora de la calidad del aire implementadas en distintas ciudades, Madrid, Palma de Mallorca y Barcelona. La cuarta parte, titulada “Evaluación y seguimiento del estado de implantación de la Smart City” funge como reflexión global acerca de la evolución de la Smart City en el ámbito de mejora de la calidad del aire, puntualizando sobre las herramientas de control de cumplimiento de la normativa y sobre la responsabilidad de las autoridades públicas en este ámbito. Finalmente, se concluye brindando una metodología que facilita el proceso evolutivo y de implementación de la ciudad inteligente.
The research “Air quality and smart city (Smart city. The protection of air quality as an engine of sustainable urban development.)”, Aims to analyze the evolutionary process of the emerging city model called Smart City, under the slope specific to the improvement of air quality. In a world dominated without brakes by the human being, causing a worrying deterioration of nature and in particular of air quality, numerous cities have become aware of this problem and have decided to organize themselves in a different way to seriously confront this problem, under international, European and national momentum. The first part "Build the concept of Smart City" aims to reflect on the emerging phenomenon of the smart city, narrowing down the notion and deepening the areas that most concern the research guidelines, such as smart mobility, urban planning and energy. The second part "Air Pollution" focuses entirely on this issue by analyzing the concept, the legal regime and the existing tools to fight against air pollution. The third part “Smart City study cases in Spain: special reference to Barcelona” is the most concrete and pragmatic of the research because it exemplifies all the concepts presented in the previous parts, with air quality improvement measures implemented in different cities, Madrid, Palma de Mallorca and Barcelona. The fourth part, entitled “Evaluation and monitoring of the status of implementation of the Smart City” serves as a global reflection on the evolution of the Smart City in the field of air quality improvement, highlighting the compliance control tools of the regulations and on the responsibility of public authorities in this area. Finally, it is concluded by providing a methodology that facilitates the evolutionary process and implementation of the smart city.
Ciutat intel·ligent; Qualitat de l'aire; Dret del medi ambient; Ciudad inteligente; Calidad del aire; Derecho medio ambiental; Smart city; Air quality; Environmental law
34 - Dret; 342 - Dret constitucional. Dret administratiu; 349 - Branques especialitzades del dret. Matèries legals vàries; 502 - Natura. Estudi, conservació i protecció de la natura
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.