Ensayo clinico multicentrico, prospectivo aleatorizado, que compara la eficacia de inicio de dieta oral temprana frente a dieta absoluta en pacientes con pancreatitis aguda

Author

Ramírez Maldonado, Ruby Elena

Director

Jorba Martin, Rosa Maria

Date of defense

2019-11-12

Pages

104 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

INTRODUCCIÓ: El suport nutricional per a pacients amb pancreatitis aguda és fonamental. Els majors beneficis s’obtenen si la dieta s’inicia de forma precoç, però la definició de termini “precoç” és controvertida. L’objectiu d’aquest estudi és establir el moment òptim per iniciar la dieta per tal d’aconseguir una reducció de l’estada i de les complicacions hospitalàries. MÈTODES: Estudi controlat multicèntric, aleatori. Vam incloure pacients amb diagnòstic de pancreatitis aguda, que van ser ingressats consecutivament a 4 hospitals del 2017 al 2019. Es van aleatoritzar en dues branques de tractament: un grup amb alimentació oral convencional (CORF) i un altre grup amb alimentació oral precoç (EORF). El grup EORF (la dieta sòlida es va iniciar immediatament després de l’ingrés a l’hospital) es va comparar amb el grup CORF (que va reiniciar la dieta oral progressiva quan els símptomes clínics i de laboratori havien millorat). Es va comparar l’estada a l’hospital, el dolor de recaiguda, les complicacions, la qualitat de vida (QoL) i els costos entre els dos grups. RESULTATS: es van aleatoritzar un total de 131 pacients. La mitjana d’estada hospitalària del grup CORF i EORF va ser de 8,8 dies (SD ± 7,9) i 3,4 (SD ± 1,7) dies respectivament (p <0,001). La recaiguda del dolor només va ser del 16% en el grup CORF. Les complicacions es van produir més en el grup CORF vs EORF (26% enfront del 8%). El cost sanitari va ser 1,6 vegades menor en el grup EORF, amb un estalvi de 837,4 € per pacient. CONCLUSIONS: El EORF en pacients amb pancreatitis aguda lleu i moderada és segur i factible, millorant l’estada a l’hospital sense efectes adversos, sense afectar QoL i amb importants estalvis de costos. Registrat a www.clinicaltrials.gov (NCT03829085).


INTRODUCCIÓN: El soporte nutricional para pacientes con pancreatitis aguda es esencial. Los mayores beneficios se obtienen si la dieta se inicia tempranamente, pero la definición de término temprana es controvertida. El objetivo de este estudio es establecer el momento óptimo para comenzar la dieta en los pacientes con pancreatitis aguda con el fin de lograr una reducción de la estancia hospitalaria y las complicaciones. MÉTODOS: Estudio multicéntrico, aleatorizado, controlado. Se incluyeron pacientes con diagnóstico de pancreatitis aguda, que ingresaron consecutivamente a 4 hospitales de 2017 a 2019. Se asignaron al azar en dos ramas de tratamiento: un grupo con inicio de dieta oral de forma convencional (CORF) y otro grupo con inicio de dieta oral temprana (EORF). El grupo EORF (dieta sólida que se inició inmediatamente después del ingreso hospitalario) se comparó con el grupo CORF (que reinicio la dieta oral progresiva cuando los síntomas clínicos y de laboratorio habían mejorado). La estancia hospitalaria, la recaída por dolor, las complicaciones, la calidad de vida y los costes se compararon entre los dos grupos. RESULTADOS: Un total de 131 pacientes fueron asignados al azar. La estancia hospitalaria media para el grupo CORF y EORF fue de 8,8 (DE ± 7,9) días y 3,4 (DE ± 1,7) días respectivamente (p <0,001). La recaída del dolor fue del 16% solo en el grupo CORF. Las complicaciones fueron más en el grupo CORF vs EORF (26% vs 8%). Los costes en salud fue 1.6 veces menor en el grupo EORF, con un ahorro de 837.4 € por paciente. CONCLUSIONES: El inicio de dieta oral temprana en pacientes con pancreatitis aguda leve y moderada es seguro y factible, mejora la estancia hospitalaria sin efectos adversos, sin afectar la calidad de vida y con un ahorro significativo en los costes hospitalarios. Registrado en www.clinicaltrials.gov (NCT03829085).


INTRODUCTION: Nutritional support for patients with acute pancreatitis is essential. The greatest benefits are obtained if the diet is started early, but the definition of early term is controversial. The aim of this study is to establish the optimal time to start the diet in order to achieve a reduction in hospital stay and complications. METHODS: Multi-center, randomized, controlled study. We included patients with a diagnosis of acute pancreatitis, who were admitted consecutively to 4 hospitals from 2017 to 2019. They were randomized in two treatment branches: a group with conventional oral refeeding (CORF) and another group with early oral refeeding (EORF). The EORF group (solid diet was initiated immediately after hospital admission) was compared with CORF group (that restarted progressive oral diet when clinical and laboratory symptoms had improved). Hospital stay, relapse pain, complications, quality of life (QoL) and costs were compared between the two groups. RESULTS: A total of 131 patients were randomized. The mean hospital stay for CORF and EORF group was 8.8 (SD±7.9) days and 3.4 (SD±1.7) days respectively (p<0.001). Pain relapse was 16% only in the CORF group. Complications were more in CORF vs EORF group (26% vs 8%). The health cost was 1.6 times lower in the EORF group, with savings of 837.4€ per patient. CONCLUSIONS: The EORF in patients with mild and moderate acute pancreatitis is safe and feasible, improving hospital stay without adverse effects, without affecting QoL and with significant cost savings. Registered at www.clinicaltrials.gov (NCT03829085).

Keywords

Pancreatitis aguda; Nutrició; Estada hospitalària; Nutrición; Estancia Hospitalaria; Acute Pancreatitis; Nutrition; Length of hospital stay

Subjects

61 - Medical sciences; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

Tesi.pdf

1.913Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)