Acolchados y su efecto sobre el control y la biología de la juncia (Cyperus rotundus L.) o Mulches and their effect on control and biology of purple nutsedge (Cyperus rotundus L.)

Author

Marí León, Ana Isabel

Director

Cirujeda Ranzenberger, Alicia

Tutor

Martín i Closas, Lluís

Date of defense

2019-02-08

Pages

139 p.Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Hortofructicultura, Botànica i Jardineria

Abstract

Una de les males herbes més problemàtiques a nivell mundial es el Cyperus rotundus L. (castanyola) i els encoixinats de polietilè ,utilitzats ampliament, no són capaços de controlar-la, a més, aquests generen una quantitat de residus al final del cicle del cultiu que no són gestionats correctament amb el problema mediambiental que això comporta. Els encoixinats biodegradables plàstics i papers s’han estudiat per tal d’obtenir alternatives viables al polietilè tant econòmicament com agronòmicament. Per això es varen dur a terme una bateria d’assajos a on es va poder establir que els encoixinats biodegradables obtenen una producció igual al polietilè, que el control de males herbes es molt alt exceptuant per la castanyola, que només és controlada per els papers. Hi ha elevada varietat en el comportament mecànic dels materials per lo que cal triar l’idoni per cada situació. De l’estudi econòmic podem concloure que aquests materials necessiten ajuda econòmica per tal de poder competir amb el polietilè.


Una de las malas hierbas más problemáticas a nivel mundial es el Cyperus rotundus L. (juncia) y los acolchados de polietileno, utilizados ampliamente, no son capaces de controlarla, además, estos generan una cantidad de residuos al final del ciclo del cultivo que no son gestionados correctamente con el problema medioambiental que esto conlleva. Los acolchados biodegradables plásticos y papeles se han estudiado para obtener alternativas viables al polietileno tanto económicamente como agronómicamente. Por ello, se llevaron a cabo una batería de ensayos donde se pudo establecer que los acolchados biodegradables obtienen una producción igual al polietileno, que el control de malas hierbas es muy alto excepto por la juncia, que solo es controlada por los papeles. Hay una elevada variedad en el comportamiento físico de los materiales por lo que se debe elegir el idóneo para cada situación. Del estudio económico podemos concluir que estos materiales necesitan ayuda económica para poder competir con el polietileno.


One of the more troublesome weeds in a worldwide level is Cyperus rotundus L. (purple nutsedge) and the polyethylene mulch, widely used, do not control it, moreover, they generate a high quantity of residue at the end of the crop cycle and it entails environmental problems. Plastic and paper biodegradable mulches have been studied to obtain viable alternatives to polyethylene both economically and agronomically. Thus, a battery of essays were carried out from which it can be stablished biodegradable mulches obtained equal production as the obtained with polyethylene, the weed control is very high except for the purple nutsedge, which can only be controlled by paper mulches. There is a high variety in the mechanical behaviour of the materials so that the most suitable material has to be chosen for every situation. From the economic study, it can be affirmed that these materials need economical support in order to compete with polyethylene.

Keywords

Encoixinats biodegradables; Estudi econòmic; Caracterització física; Acolchados biodegradables; Estudio económico; Caracterización física; Biodegradable muches; Economical evaluation; Physical characterization

Subjects

631 - Agricultura. Agronomia. Maquinària agrícola. Sòls. Edafologia agrícola

Knowledge Area

Projectes d'Enginyeria

Documents

Taiml1de1.pdf

3.414Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)