Exposure assesment to bisphenols: Combining biomonitoring and duplicate diet studies

Author

González Paradell, Nieves

Director

Nadal Lomas, Martí

Domingo Roig, José Luis

Marquès Bueno, Montserrat

Date of defense

2020-06-12

Pages

220 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

Els bisfenols (BPs) són un grup de compostos orgànics que actuen com disruptors endocrins, causant efectes adversos per la salut com, malalties metabòliques, disrupció del sistema reproductor o càncer. Aquests compostos s’utilitzen en productes quotidians, especialment en menjar; per això, la seva presència és ubiqua al medi ambient i l’exposició humana és extensa. Degut a la regulació vers el bisfenol A (BPA) – l’anàleg més usat – la industria ha començat a substituir-lo per altres anàlegs. L’objectiu d’aquesta tesi doctoral és avaluar l’exposició dietètica a sis anàlegs de bisfenol a través d’un estudi de dieta duplicada. Es va dividir la cohort en dos grups, cadascun dels quals va seguir una dieta diferenciada: una consistia en menjar enllaunat i l’altra en menjar fresc. El BPA va ser l’anàleg més detectat en les mostres de menjar i d’orina. Els resultats mostren que seguir una dieta a base de menjar enllaunat està significativament relacionat amb una major exposició al BPA. No obstant, els participants que van seguir una dieta consistent en productes frescos també van presentar nivells de BPA en orina. Això és degut a que el menjar no enllaunat també contenia BPA, tot i que en una concentració menor que la trobada en el menjar enllaunat. A més, també es va avaluar l’exposició al BPA, i es va trobar que cap dels dos grups estaven exposat per sobre de la ingesta diària tolerable (TDI) de 4 µg/kg pc/dia. Per tant, la salut humana no es troba en risc tot i consumir una dieta alta en BPA. Els altres anàlegs es van detectar en mostres puntuals. Per tant, seria aconsellable que les organitzacions internacionals comencessin a regular els bisfenols ja que la seva estructura y els seus efectes potencials són similars. Finalment, és important tenir present els efecte derivats de la co-exposició a diversos compostos.


Los bisfenoles (BPs) son un grupo de compuestos orgánicos que actúan como disruptores endocrinos, causando efectos adversos para la salud como, enfermedades metabólicas, disrupción del sistema reproductor o cáncer. Estos compuestos se usan en productos cotidianos, especialmente en comida; por eso, su presencia es ubicua en el ambiente i la exposición humana es extensa. Debido a la regulación del bisfenol A (BPA) – el análogo más usado – la industria ha empezado a sustituirlo por otros análogos. El objetivo de esta tesis doctoral es evaluar la exposición dietética a seis bisfenoles a través de un estudio de dieta duplicada. La cohorte se dividió en dos grupos, que siguieron dietas diferenciadas: una consistía en comida enlatada y la otra en comida fresca. El BPA fue el análogo más detectado en muestras de comida y orina. Los otros sólo se detectaron en muestras puntuales. Los resultados muestran que seguir una dieta a base de comida enlatada está significativamente relacionado con una mayor exposición al BPA. Aun así, los participantes que siguieron una dieta de comida fresca también presentaban niveles de BPA en orina. Esto se debe a que la comida no enlatada también contiene BPA, aunque en niveles más bajos que la comida enlatada. Adicionalmente, se evaluó la exposición al BPA y se encontró que ninguno de los grupos estaba expuesto por encima de la ingesta diaria tolerable (TDI) de 4 µg/kg pc/día. Por lo tanto, la salud humana no está en riesgo aun consumiendo una dieta alta en BPA. Otros análogos se encontraron en muestras puntuales. Por tanto, las organizaciones internacionales deberían empezar a regularlos, ya que la estructura y los efectos potenciales son similares. Además, éstos se están empezando a detectar en muchas matrices. Finalmente, es importante tener en cuenta los efectos derivados de una co-exposición a diversos compuestos al mismo tiempo.


Bisphenols (BPs) are a group of organic compounds that act as endocrine disruptors causing adverse health effects such as, metabolic diseases, impairment of the reproductive system or cancer. They are used in everyday products, especially food products; hence, they presence is ubiquitous is the environment and the human exposure is extensive. Due to the strong regulation against bisphenol A (BPA) – the most used analogue – manufacture companies have started to replace it with other analogues. The aim of this doctoral thesis was to evaluate the dietary exposure to six bisphenol analogues performing a duplicate diet study. Cohort was divided in two groups and each of them followed a differentiated diet: one consisting of canned food and the other consisting of fresh food. BPA was the most detected analogue in food and urine samples. Results showed that following a canned food diet is significantly correlated with the exposure to BPA. Nonetheless, participants who followed a non-canned food diet also had detectable levels of urinary BPA. This is because non-canned food also presented levels of BPA, although they were lower than those found in canned food. In turn, exposure to BPA was also assessed, showing that none of the groups were exposed above the tolerable daily intake (TDI) of 4 µg/kg bw/day. Thus, human health is not at risk even when consuming a potential high-BPA diet. Besides, Other analogues were found only in punctual samples. Therefore, international organizations should start to regulate BPs compounds due to their similar structure and potential effects. Finally, it is important to keep in mind the health effects derived from the co-exposure to several compounds at the same time.

Keywords

Estudi dieta duplicada; Bisfenols; Biomonitorització; Estudio dieta duplicada; Bisfenoles; Biomonitorización; Duplicate diet study; Bisphenols; Biomonitoring

Subjects

543 - Analytical chemistry; 57 - Biological sciences in general; 615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

5.657Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)