Universitat Ramon Llull. Esade
L'increment de l'atenció en la investigació en la relació entre les avaluacions dels empleats de les activitats socialment responsables de les seves empreses i les seves reaccions a aquestes avaluacions ha portat a certes inconsistències en els conceptes i perspectives teòriques utilitzades per entendre aquesta relació. Aquesta tesi busca aclarir algunes ambigüitats existents en la literatura actual i pretén ampliar la nostra comprensió de la relació reunint corrents incongruents que es troben en la literatura. La dissertació es basa en tres assajos, cadascun dels quals intenta aclarir un aspecte únic de la relació entre les avaluacions per part dels empleats de la responsabilitat social empresarial (RSE) i les seves reaccions respecte a les mateixes empreses. El primer assaig té com a objectiu sintetitzar les diverses construccions que s’han utilitzat en la literatura anterior per captar les avaluacions dels empleats del comportament socialment responsable de les seves empreses. L’assaig conclou amb la identificació de cinc avaluacions conceptualment diferents que els empleats fan mitjançant l’anàlisi de factors exploratoris i confirmatoris i utilitza el modelatge d’equacions estructurals per identificar l’estructura d’interrelacions entre aquestes diferents avaluacions. El segon assaig explora les perspectives teòriques que s’han utilitzat en la literatura per explicar per què els empleats responen a les activitats socialment responsables de les seves empreses. L'assaig recull idees tant de la teoria de la justícia organitzativa com de la teoria de la identitat social per desenvolupar un marc que incorpori idees des de les dues perspectives. L'assaig conclou que la millora de l'efectivitat laboral té una influència més gran com a mecanisme de mediació entre la percepció dels empleats de la RSE i les reaccions dels empleats a la mateixa RSE. L’últim assaig presenta una explicació teòrica alternativa per a la relació entre les percepcions dels empleats de la RSE i les seves actituds envers l’empresa, basada en la idea de consistència cognitiva, mitjançant la teoria de l’equilibri de les actituds. Una explicació de la relació basada en un desig de consistència cognitiva permet que la relació entre les avaluacions de la RSE dels empleats i les seves actituds cap a l'empresa flueixin en totes dues direccions. Mitjançant un entorn experimental, en l’assaig es presenten proves a la bidireccionalitat de la relació.
El aumento de la investigación centrada en la relación entre las evaluaciones de los empleados de las actividades socialmente responsables de sus empresas y sus reacciones a estas evaluaciones ha llevado a ciertas inconsistencias en los constructos y perspectivas teóricas utilizados para comprender dicha relación. Esta disertación busca aclarar algunas ambigüedades existentes en la literatura actual, y expandir nuestra comprensión de la relación al reunir corrientes incongruentes encontradas en la literatura. La disertación se basa en tres ensayos, cada uno de los cuales intenta aclarar un aspecto único de la relación entre las evaluaciones de los empleados sobre la responsabilidad social empresarial (RSE) y sus reacciones hacia sus empresas. El primer ensayo tiene como objetivo sintetizar las diversas construcciones que se han utilizado en la literatura anterior para captar las evaluaciones de los empleados sobre el comportamiento socialmente responsable de sus empresas. El ensayo concluye con la identificación de cinco evaluaciones conceptualmente distintas que los empleados realizan mediante análisis factorial exploratorio y confirmatorio, y utiliza modelos de ecuaciones estructurales para identificar la estructura de las interrelaciones entre estas distintas evaluaciones. El segundo ensayo explora las perspectivas teóricas que se han utilizado en la literatura para explicar por qué los empleados responden a las actividades socialmente responsables de sus empresas. El ensayo reúne ideas tanto de la teoría de la justicia organizativa como de la teoría de la identidad social para desarrollar un marco que incorpore ideas desde ambas perspectivas. El ensayo concluye identificando que la mejora del significado del trabajo tiene el mayor efecto en términos del mecanismo de mediación entre las percepciones de los empleados de la RSC y las reacciones de los empleados a dicha RSC. El último ensayo presenta una explicación teórica alternativa para la relación entre las percepciones de los empleados sobre la RSC y sus actitudes hacia la empresa, basada en la idea de consistencia cognitiva, utilizando la teoría del equilibrio de actitudes. Una explicación de la relación basada en un deseo de consistencia cognitiva permite que la relación entre las evaluaciones de RSE por parte de los empleados y sus actitudes hacia la empresa fluya en cualquier dirección causal. Utilizando un entorno experimental, en el ensayo se presentó evidencia de la bidireccionalidad de dicha relación.
Increased research focus on the relationship between employee evaluations of the socially responsible activities of their firms and their reactions to these evaluations has led to certain inconsistencies in the constructs and theoretical lenses used to understand the relationship. This dissertation seeks to clarify some ambiguities existing in current literature, and seeks to expand our understanding of the relationship by bringing together incongruent streams found within literature. The dissertation is based on three essays, each of which attempts to clarify a single aspect of the relationship between employees’ evaluations of corporate social responsibility and their reactions towards their firms. The first essay aims to synthesize the diverse constructs that have been used in prior literature to capture employees’ evaluations of their firms’ socially responsible behavior. The essay concludes by identifying five conceptually distinct evaluations that employees make using exploratory and confirmatory factor analysis, and uses structural equation modelling to identify the structure of interrelationships among these distinct evaluations. The second essay explores the theoretical lenses that have been used in literature to explain why employees respond to the socially responsible activities of their firms. The essay brings together insights from both organizational justice theory and social identity theory to develop a framework that incorporates ideas from both perspectives. The essay concludes by identifying the enhanced job meaningfulness has the largest effect size in terms of the mediating mechanism between employee perceptions of corporate social responsibility (CSR) and employee reactions to CSR. The last essay presents an alternative theoretical explanation for the relationship between employee perceptions of CSR and their attitudes towards the firm, based on the idea of cognitive consistency, using the balance theory of attitudes. An explanation of the relationship based on a desire for cognitive consistency allows for the relationship between employee evaluations of CSR and their attitudes towards the firm to flow in either causal direction. Using an experimental setting, evidence for the bi-directionality of the relationship was presented in the essay.
Employees; Corporate Social Resposibility; Perceptions; Evaluations; Meaningfulness; Organizational Trust
331 - Treball. Relacions laborals. Ocupació. Organització del treball; 65 - Gestió i organització. Administració i direcció d'empreses. Publicitat. Relacions públiques. Mitjans de comunicació de masses
Negocis, administració i dret
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.