Conocimientos teórico-prácticos y actitudes de enfermería ante los aspectos bioéticos que circunscriben la Parada Cardiorrespiratoria

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria
dc.contributor.author
Tíscar González, Verónica
dc.date.accessioned
2020-10-08T06:48:05Z
dc.date.available
2020-10-08T06:48:05Z
dc.date.issued
2020-07-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/669690
dc.description.abstract
Objectiu principal Analitzar el rol de la infermera davant la PCR atenent també els aspectes bio-ètics que circumscriuen aquest context. Metodologia Es va portar a terme un estudi amb metodologia mixta: Es va dissenyar i validar un qüestionari sobre coneixements teòric-pràctics i actituds davant els aspectes ètics que circumscriuen la PCR. Es va desenvolupar un estudi qualitatiu. Es va analitzar el rol de la infermera com a defensora dels drets dels pacients des de l'ètica feminista de Walker (1998) i la presència de familiars durant la RCP. Resultats Les actituds que mostren les infermeres davant la PCR estan interrelacionades amb els coneixements teòric-pràctics. En l'estudi del rol de la infermera com a defensora dels drets dels pacients, van sorgir tres categories: i) acompanyant als pacients durant el final de la vida en un context de supremacia mèdica, ii) mantenint el pacte de silenci i iii) cedir a la inseguretat jurídica i a les preocupacions. En relació a la presència de familiars durant la PCR: i) impacte de l'actuació en la família, ii) pes de la responsabilitat ètica i legal i iii) poder, lloc on es produeix la parada i supòsits culturals. Conclusions Les relacions de poder institucionals i el context sociocultural delimiten el rol de la infermera com a defensora dels drets dels/les pacients. Aquest estudi pot ser útil per a l'empoderament de la pràctica ètica infermera.
en_US
dc.description.abstract
Objetivo principal Analizar el rol de la enfermera ante la PCR atendiendo también a los aspectos bioéticos que circunscriben dicho contexto. Metodología Se desarrolló metodología mixta: Se diseñó y validó un cuestionario sobre conocimientos teórico-prácticos y actitudes ante los aspectos éticos que circunscriben la PCR. Se desarrolló un estudio cualitativo. Se analizó el rol de la enfermera como defensora de los derechos de los pacientes desde la ética feminista de Walker (1998) y la presencia de familiares durante la RCP. Resultados Las actitudes que muestran las enfermeras ante la PCR están interrelacionadas con los conocimientos teórico-prácticos. En el estudio del rol de la enfermera como defensora de los derechos de los pacientes surgieron tres categorías: i) acompañando a los pacientes durante el final de la vida en un contexto de supremacía médica, ii) manteniendo el pacto de silencio iii) ceder a la inseguridad jurídica y a las preocupaciones. En relación a la presencia de familiares durante la RCP: i) impacto de la actuación en la familia; ii) peso de la responsabilidad ética y legal; iii) poder, lugar donde sucede la parada y supuestos culturales. Conclusiones Las relaciones de poder institucionales y el contexto sociocultural delimitan el rol de la enfermera como defensora de los derechos de los/as pacientes. Este estudio puede ser útil para el empoderamiento de la práctica ética enfermera.
en_US
dc.description.abstract
Main objective To analyze the nursing role in the CPR, taking into account the bioethical aspects that circumscribe this context. Methodology Mixed methodology was developed: A questionnaire was designed and validated on theoretical-practical knowledge and attitudes towards the ethical aspects that circumscribe the PCR. A qualitative study was developed. The advocacy role of nurses was analyzed since Walker's feminist ethics (1998). Results Nurses´ attitudes towards CRP are interrelated with theoretical-practical knowledge. In the study about the advocacy role of nurses as defenders of patients' rights, three categories emerged: i) accompanying patients during the end of life in a context of medical supremacy, ii) maintaining the pact of silence, iii) yielding to legal insecurity and concerns. In relation to the presence of relatives during CPR: i) impact of the action on the family; ii) weight of ethical and legal responsibility; iii) power, place where the stop occurs and cultural assumptions. Conclusions Institutional power relations and the socio-cultural context delimit the advocacy role of nurses in cardiopulmonary resuscitation. This study can be useful for the empowerment of ethical nursing practice.
en_US
dc.format.extent
262 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Ressuscitació cardiopulmonar
en_US
dc.subject
Infermeres Clíniques
en_US
dc.subject
Bio-ètica
en_US
dc.subject
Resucitación cardiopulmonar
en_US
dc.subject
Enfermeras Clínicas
en_US
dc.subject
Bioética
en_US
dc.subject
Cardiopulmonary Resuscitation
en_US
dc.subject
Clinical nurses
en_US
dc.subject
Bioethics
en_US
dc.subject.other
Infermeria
en_US
dc.title
Conocimientos teórico-prácticos y actitudes de enfermería ante los aspectos bioéticos que circunscriben la Parada Cardiorrespiratoria
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
17
en_US
dc.contributor.director
Gea Sánchez, Montserrat
dc.contributor.director
Moreno-Casbas, Maria Teresa
dc.contributor.director
Blanco Blanco, Joan
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tvtg1de1.pdf

25.58Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)