Variables psicológicas de riesgo cardiovascular

Author

Malas Tolsá, Olga

Director

Aluja Fabregat, Antón

Tutor

Fibla Palazón, Joan

Date of defense

2020-07-14

Pages

364 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

L'objectiu principal d'aquesta tesi doctoral era el de reexportar les relacions entre algunes variables biomètriques, bioquímiques, de conducta i de personalitat relacionades amb el risc cardiovascular. Per a fer-ho, es va crear un protocol extens de recollida de dades, el qual es va aplicar a un total 1201 persones de raça caucàsica, 647 homes (78.8%) i 554 dones (25.2%), d'entre 18 i 72 anys, amb una mitja d'edat de 44.92 anys (DE: 14.15). La mostra estava composada per 202 pacients que es trobaven hospitalitzats per un infart de miocardi o per una angina inestable i per tres grups de persones sanes de la comunitat. Amb les dades recollides, es van realitzar tres estudis diferents. El primer tenia per objectiu explorar les propietats psicomètriques de la versió espanyola de l'Escala de Personalitat tipus D (DS14), així com la seva validesa i fiabilitat; i explorar les relacions entre aquest constructe i els trets de personalitat del model alternatiu de Zuckerman. El segon estudi tenia com a objectiu estudiar les relacions entre l'alexitímia i les variables de risc cardiovascular en una població amb mínim un episodi de malaltia cardiovascular, i comparar-ho amb població sana. El tercer estudi tenia com a objectiu reexportar les relacions entre la Síndrome Metabòlica i les variables psicològiques de risc utilitzant els criteris IDF i NCEP, i verificar el poder predictiu de les variables psicològiques vers la resta de variables. En línies generals, es troben associacions moderades entre les variables de personalitat analitzades i els factors de risc cardiovascular, assumintse, per tant, que la seva presència pot afectar al risc cardiovascular. Existeixen proves psicomètricament fiables i vàlides que permeten avaluar aquests patrons de personalitat. Aquests resultats van en la línia amb estudis previs realitzats en diferents contextos culturals. Per tant, es defensa que la detecció de subjectes amb determinats trets de personalitat pot ser d'utilitat en els programes de prevenció cardiovascular.


El objetivo principal de esta tesis doctoral era el de reexplorar las relaciones entre variables biométricas, bioquímicas, de conducta y de personalidad relacionadas con el riesgo cardiovascular. Para ello, se creó un protocolo extenso de recogida de datos, el cual se aplicó a un total 1201 personas de raza caucásica, 647 hombres (78.8%) y 554 mujeres (25.2%), de entre 18 y 72 años, con una media de edad de 44.92 años (DE: 14.15). La muestra estaba compuesta por 202 pacientes que se encontraban hospitalizados por un infarto de miocardio o por una angina inestable y tres grupos de sujetos sanos de la comunidad. Con los datos recogidos, se realizaron tres estudios diferentes. El primero tenía como objetivo explorar las propiedades psicométricas de la versión española de la Escala de Personalidad tipo D (DS14), así como su validez y confiabilidad; y explorar las relaciones entre este constructo y los rasgos de personalidad del modelo alternativo de Zuckerman. El segundo estudio tenía como objetivo estudiar las relaciones entre la alexitimia y las variables de riesgo cardiovascular en una población con al menos un episodio de enfermedad cardiovascular, y compararlo con población sana. El tercer estudio tenía como objetivo reexplorar las relaciones entre el Síndrome Metabólico y las variables psicológicas de riesgo utilizando los criterios IDF y NCEP, y verificar el poder predictivo de las variables psicológicas respecto al resto de variables. En líneas generales, se hallan asociaciones moderadas entre las variables de personalidad analizadas y los factores de riesgo cardiovascular, por lo que se asume que su presencia puede afectar al riesgo cardiovascular. Existen pruebas psicométricamente confiables y válidas que permiten evaluar dichos patrones de personalidad. Estos resultados van en la línea con estudios previos realizados en diferentes contextos culturales. Por lo tanto, se defiende que la detección temprana de sujetos con determinados rasgos de personalidad puede ser de utilidad en los programas de prevención cardiovascular.


The main objective of this doctoral thesis was to re-explore the relationships between biometric, biochemical, behavioural and personality variables related to cardiovascular risk. To do this, an extensive data collection protocol was created, which was applied to 1202 Caucasian people, 647 men (78.8%) and 554 women (25.2%), between 18 and 72 years old, with a mean age of 44.92 years (SD: 14.15). The sample was composed of 202 patients who were hospitalized for an acute myocardial infarction or unstable angina and three groups of healthy people of the community. With the data collected, three different studies were conducted. The first one aimed to explore the psychometric properties of the Spanish version of the Type D Personality Scale (DS14), as well as their validity and reliability; and to explore the relationships between this construct and the personality traits of Zuckerman's alternative model. The second study aimed to analyse the relationships between alexithymia and the cardiovascular risk factors in a population with at least one episode of cardiovascular disease, and compare it with a healthy population. The third study aimed to re-explore the relationships between the metabolic syndrome and psychological risk variables using the IDF and NCEP criteria, and to verify the predictive power of psychological variables relative to other factors. In general terms, moderate associations between personality variables and cardiovascular risk factors are found, supporting that psychological variables can affect the probability of developing cardiovascular disorders. There are psychometrically reliable and valid tests to assess these personality patterns. The results are in line with previous studies carried out in different cultural contexts. Therefore, it is argued that early detection of subjects with certain personality traits may be useful in cardiovascular prevention.

Keywords

Risc cardiovascular; Personalitat; Prevenció; Riesgo cardiovascular; Personalidad; Prevención; Cardiovascular risk; Personality; Prevention

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics

Documents

Tomt1de1.pdf

3.044Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)