Testing the waters: dealing with freshwater systems in organization and management studies

Autor/a

Baudoin, Lucie Madeleine

Director/a

Arenas Vives, Daniel

Fecha de defensa

2020-11-10

Páginas

240 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Esade

Resumen

Els sistemes d’aigua dolça, com ara rius, llacs o zones humides, proporcionen una infinitat de béns i serveis ecosistèmics a les societats humanes. Tot i això, la gestió d’aquests sistemes és complexa, interorganitzativa i sovint insostenible des d’una perspectiva ecològica. La investigació en estudis d’organització i gestió, tot i que pot ser fructífera, no pot contribuir a resoldre aquest problema, si no inclou aspectes conceptualment ecològics dels sistemes d’aigua dolça o no té una perspectiva del sistema. Aquestes recomanacions conceptuals i metodològiques són més fàcils a dir que a fer. Com poden els estudis d’organització i gestió integrar la gestió interorganitzativa d’un sistema d’aigua dolça amb les condicions ecològiques d’aquest sistema? Aquesta tesi doctoral intenta aprendre fent i estudia la relació entre la gestió interorganitzativa dels sistemes d’aigua dolça i l’estat ecològic d’aquests sistemes de diverses maneres, amb un enfocament interdisciplinari. Es desenvolupen tres assajos i tres enfocaments metodològics: una revisió sistemàtica de la literatura de gestió existent sobre la gestió de l’aigua dolça, un estudi qualitatiu de la inserció ecològica i una prova quantitativa dels resultats ecològics de les diferents formes de participació dels actors.


Los sistemas de agua dulce, como ríos, lagos o humedales, proporcionan una gran variedad de bienes y servicios de los ecosistemas a las sociedades humanas. No obstante, la gestión de esos sistemas es compleja, interorganizacional y, a menudo, insostenible desde una perspectiva ecológica. La investigación en estudios de organización y gestión, aunque potencialmente fructífera, no puede contribuir a resolver este problema mientras no incluya aspectos conceptualmente ecológicos de los sistemas de agua dulce o no adopte una perspectiva de sistema. Tales recomendaciones conceptuales y metodológicas son más fáciles de decir que de hacer. ¿Cómo pueden los estudios de organización y gestión integrar la gestión interorganizacional de un sistema de agua dulce con las condiciones ecológicas de ese sistema? Esta tesis doctoral busca aprender haciendo y estudia la relación entre la gestión interorganizacional de los sistemas de agua dulce y la condición ecológica de esos sistemas de diversas formas, con un enfoque interdisciplinario. Se desarrollan tres ensayos y tres enfoques metodológicos: una revisión sistemática de la literatura de gestión existente sobre la gestión del agua dulce, un estudio cualitativo de la integración ecológica y una prueba cuantitativa de los resultados ecológicos de las diferentes formas de participación de los actores.


Freshwater systems - such as rivers, lakes or wetlands - provide a myriad of ecosystem goods and services to human societies. Nonetheless, the management of those systems is complex, inter-organizational and often unsustainable from an ecological perspective. Research in organization and management studies, although potentially fruitful, cannot contribute to solving this issue as long as it does not include conceptually ecological aspects of freshwater systems, or does not take a system perspective. Such conceptual and methodological recommendations are easier said than done. How can organization and management studies integrate the inter-organizational management of a freshwater system with the ecological conditions of that system? This PhD thesis endeavors to learn by doing and studies the relationship between the inter-organizational management of freshwater systems and the ecological condition of those systems in various ways, with an interdisciplinary approach. Three essays and three methodological approaches are developed - a systematic review of the existing management literature on freshwater management, a qualitative study of ecological embeddedness, and a quantitative test of the ecological outcomes of different forms of actors' participation.

Palabras clave

Organizations and the natural environment; Freshwater systems; Interdisciplinary research; Social-ecological systems; Inter-organizational management; Ecological outcomes

Materias

35 - Administración pública. Gobierno. Asuntos militares; 502 - Naturaleza. Estudio, conservación y protección de la naturaleza; 504 - Ciencias del medio ambiente; 65 - Gestión y organización. Administración y dirección de empresas. Publicidad. Relaciones públicas. Medios de comunicación de masas

Área de conocimiento

Ciències socials, periodisme i documentació

Documentos

Tesi_Lucie_Madeleine_Baudoin.pdf

1.608Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)