Universitat de Barcelona. Facultat d'Educació
Aquesta tesi posa el seu focus en la participació i/o pertinença dels adolescents i joves en les conegudes com a “bandes llatines” i l'impacte sobre el procés socioeducatiu que se’n deriva, a la ciutat de Barcelona i en el període 2005-2015. Es vol valorar si existeix un determinat "perfil de jove" susceptible de formar-ne part o de poder simpatitzar amb aquests grups, identificar elements facilitadors de l’apropament o abandó dels grups i quines son les conseqüències que se'n derivarien d'aquesta participació mes o menys "activa". El treball s’estructura en tres parts. A la primera part es fa una aproximació a la bibliografia i a les diferents fonts documentals sobre el fenomen de les agrupacions juvenils de carrer i les bandes llatines. La segona part és la corresponent a l’anàlisi de dades quantitatives i qualitatives relatives a indicadors relacionats amb el procés socioeducatiu dels joves, perseguint dos objectius prioritaris: per una banda, veure quin es el perfil de jove que es pot sentir convidat a participar, i per altra banda, veure quins son els trets significatius que comparteixen els joves membres o simpatitzants relatius als indicadors que esdevenen determinants per al seu procés socioeducatiu. Els indicadors que es consideren determinants per a poder valorar aquests dos aspectes, son els que tenen a veure amb els que s'han considerat elements clau del procés socioeducatiu dels joves: família; escola; iguals; entorn socioeconòmic i cultural; altres espais de desenvolupament complementari o d'oci (esport, educació en el lleure, participació en organitzacions de caràcter cultural o religiós, musica...); la participació o no al mercat laboral i en quines condicions es dona aquesta, si es que es dona; i a que es dedica el temps lliure, entenent aquest com a temps "desocupat". En primer lloc es fa un recull de dades quantitatives relatives a aquests indicadors i a població estrangera. En segon lloc, es recull informació qualitativa relativa a aquests mateixos indicadors i elements clau que condicionen el procés de socialització. El procés d’obtenció d'aquesta informació qualitativa ha estat mitjançant la realització d'entrevistes en profunditat a professionals que intervenen, des de diferents vessants, amb aquests joves, des dels simpatitzants o susceptibles de formar-ne part, fins als membres consolidats i mitjançant l’anàlisi de com la premsa aborda el fenomen dels grups llatins i les conseqüències que se’n deriven d’aquest abordatge. Per últim, la tercera part del treball es correspon a les conclusions a les que s’ha arribat a partir de la informació obtinguda al llarg del document i que ens han de permetre obtenir eines per a la intervenció amb aquests joves.
The doctoral thesis explores the phenomenon of those known as "Latin bands" in the city of Barcelona, in the period 2005-2015, based on two basic elements. First of all, we focus on the young person participating in these groups, or susceptible to participation, and on the impact that they have in their socio-educational process of belonging or relating to these groups, as well as the factors that they influence the loyalty or abandonment of them. Secondly, the study explores the different visions of this phenomenon that have the professionals who work with these guys from different professional fields. Once the previous elements have been explored, conclusions are formulated, and based on these; tools and socio-educational intervention strategies are attached to these groups. In order to reach these conclusions, as a result of the observation of these two elements, the work is structured in three parts: a first part in which we find an approach to the history, the typology and the functioning of these groups and to the characteristics of its members, in order to identify those aspects that favor the belonging and the abandonment of the group; a second part in which we find an exploration of the characteristics of the young participants or in situation of being and an exploration of the different images of the Latin groups, understanding by image the different visions of the phenomenon that exists from the agents that are working, in one way or another, with these groups; and a third part that corresponds to the conclusions reached on the basis of the information obtained throughout the work and which should allow us to obtain tools for the intervention with these young people.
Joves; Jóvenes; Youth; Bandes de joves; Bandas juveniles; Youth gangs; Marginació social; Marginación social; Social marginality; Treball social comunitari; Trabajo social comunitario; Community organization; Conflictes socials; Conflictos sociales; Social conflict
37 – Education. Training. Leisure time
Ciències de l'Educació
Programa de Doctorat Educació i Societat
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Facultat d'Educació [273]