Utilidad diagnóstica del test intraoperatorio del virus del papiloma humano como marcador precoz de curación o recidiva en mujeres con neoplasia intraepitelial cervical de alto grado (HSIL/CIN2-3)

Author

Rabasa Antonijuan, Jordi

Director

Gil Moreno, Antonio

Sánchez Iglesias, José Luis

Centeno Mediavilla, Cristina

Date of defense

2020-01-30

ISBN

9788449093579

Pages

127 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva

Abstract

Es presenta un estudi de cohorts prospectiu unicèntric en 304 pacients amb diagnòstic de HSIL / CIN2-3 tractades mitjançant conització cervical, en que es realitza un test del VPH intraoperatoriament (VPH-IOP) i durant el seguiment, als 6, 12 i 24 mesos del tractament. La precisió diagnòstica del VPH-IOP per a la detecció de recurrència de malaltia d’alt grau als 24 mesos és similar que la del test de VPH als 6 mesos. Hi ha una forta associació entre la positivitat del test del VPH-IOP i als 6 mesos i la recurrència d’alt grau. Únicament la positivitat pel genotip 16, tant en l’estudi intraoperatori com als 6 mesos després de la conització, s’associa a recurrència d’alt grau. La presència de marges quirúrgics afectes, especialment el marge endocervical, i la positivitat de la mostra endocervical s’associen a recurrència d’alt grau. La implementació d’una estratègia de realització del test VPH-IOP suposaria una reducció substancial dels costos directes, ja que la visita de seguiment dels 6 mesos es podria ometre. Així mateix, la sel·lecció precoç d’aquelles pacients amb risc baix de recidiva respecte les d’alt risc, permetria una reducció en el nombre de visites i proves en el grup de baix risc.


Se presenta un estudio de cohortes prospectivo unicéntrico en 304 pacientes con diagnóstico de HSIL/CIN2-3 tratadas mediante conización cervical, en las que se realiza un test del VPH intraoperatoriamente (VPH-IOP) y durante el seguimiento, a los 6, 12 y 24 meses del tratamiento. La precisión diagnóstica del VPH-IOP para la detección de recurrencia de enfermedad de alto grado a los 24 meses es similar que la del test del VPH a los 6 meses. Existe una fuerte asociación entre la positividad del test del VPH-IOP y a los 6 meses y la recurrencia de alto grado. Únicamente la positividad para el genotipo 16, tanto en el estudio intraoperatorio como a los 6 meses tras la conización, se asocia a recurrencia de alto grado. La presencia de márgenes quirúrgicos afectos, especialmente el margen endocervical, y la positividad en la muestra endocervical se asocian a recurrencia de alto grado. La implementación de una estrategia de realización del test VPH-IOP supondría una reducción sustancial de los costes directos por cuanto la visita de seguimiento de los 6 meses podría omitirse. Asimismo, la selección precoz de aquellas pacientes con riesgo bajo de recidiva respecto las de alto riesgo, permitiría una reducción en el número de visitas y pruebas en el grupo de bajo riesgo


A single-center prospective cohort study is presented in 304 patients diagnosed with HSIL/CIN2-3 treated by cervical conization, in which an HPV test is performed intraoperatively (HPV-IOP) and during follow-up, at 6, 12 and 24 months after treatment. The diagnostic accuracy of HPV-IOP for the detection of recurrence of high-grade disease at 24 months is similar to that of the HPV test performed at 6 months. There is a strong association between the positivity of the HPV-IOP test and at 6 months and recurrence of high-grade lesions. Only positivity for genotype 16, both in the intraoperative study and at 6 months after conization, is associated with high-grade recurrence. The presence of positive surgical margins, especially the endocervical margin, and the positivity in the endocervical sample are associated with high-grade recurrence. The implementation of a strategy to carry out the HPV-IOP test would result in a substantial reduction in direct costs because the 6-month follow-up visit could be omitted. Likewise, the early selection of those patients with low risk of recurrence as compared to high-risk patients would allow a reduction in the number of visits and tests in the low-risk group.

Keywords

Neoplàsia; Neoplasia; Conització; Conización; Conisation; Seguiment; Seguimiento; Follow up

Subjects

618 - Gynaecology. Obstetrics

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

jra1de1.pdf

4.915Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)