Interacciones en prácticas pedagógicas efectivas en el aula

Author

Martínez Maldonado, Paulina

Director

Armengol Asparó, Carme

Muñoz Moreno, José Luís, 1980-

Date of defense

2019-11-06

ISBN

9788449093654

Pages

658 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada

Abstract

Aquesta investigació presenta els resultats de les interaccions que es generen a l’aula, en tres col·legis de la XV regió de Xile. Per a això, es van observar nou pràctiques pedagògiques efectives, considerant les dimensions de pràctica pedagògica, interaccions i ambient, utilitzant una pauta d’observació de tres dimensions, 10 subdimensions i trenta-sis indicadors validada per jutges pràctics i teòrics; a més de notes de camp que van complementar l’observat. Els principals resultats apunten a un fort pes del context i de les característiques dels estudiants; majoritàriament les interaccions van presentar alta direcció del docent cap als estudiants, absència d’interacció estudiant-estudiant i alt temps d’interacció estudiant-coneixement. De la dimensió pràctica pedagògica les activitats de transformació del coneixement, així com la consideració d’estàndards decalidad de l’acompliment dels estudiants, altes expectatives cap al resultat d’aprenentatge i alta retroalimentació i orientació de part dels docents estan presents en les pràctiques docents ubicades a millors categories. Un element també diferenciador de les interaccions en les pràctiques observades és la seva consideració en el disseny de la classe, és a dir, en pràctiques menys efectives la interacció no forma part del disseny de la classe.


Esta investigación presenta los resultados de las interacciones que se generan en el aula, en tres colegios de la XV región de Chile. Para ello, se observaron nueve prácticas pedagógicas efectivas, considerando las dimensiones de práctica pedagógica, interacciones y ambiente, divididas en diez subdimensiones y treinta y seis indicadores, siendo validados por jueces prácticos y teóricos y plasmada en una pauta de observación. Además, se complementaron con notas de campo. Los principales resultados apuntan a una fuerte influencia del contexto y de las características de los estudiantes. En su mayoría las interacciones presentaron alta dirección del docente hacia los estudiantes, ausencia de interacción estudiante-estudiante y alto tiempo de interacción estudiante-conocimiento. De la dimensión práctica pedagógica, las actividades de transformación del conocimiento, así como la consideración de estándares de calidad del desempeño de los estudiantes, altas expectativas hacia el resultado de aprendizaje y alta retroalimentación y orientación de parte de los docentes están presentes en las prácticas docentes ubicadas en mejores categorías. Un elemento diferenciador de las interacciones observadas es su consideración en el diseño de la clase por parte del docente; es decir, en prácticas menos efectivas la interacción no forma parte del diseño de la clase.


This research presents the results of the interactions that are generated in the classroom, in three schools in the XV region of Chile. For this, nine effective pedagogical practices were observed, considering the dimensions of pedagogical practice, interactions and environment, divided into ten subdimensions and thirty-six indicators, being validated by practical and theoretical judges and embodied in an observation pattern. In addition, they were complemented with field notes. The main results point to a strong influence of the context and the students’ characteristics. For the most part, the interactions presented high teacher direction towards students, absence of student-student interaction and high time of student-knowledge interaction. From the pedagogical practice dimension, knowledge transformation activities as well as the consideration of quality standards of student performance, high expectations towards the result of learning and high feedback and guidance from teachers are present in the teaching practices located in better categories. A differentiating element of the observed interactions is their consideration in the design of the class by the teacher; that is, in less effective practices the interaction is not part of the class design.

Keywords

Interaccions; Interacciones; Interactions; Aprenentatge; Aprendizaje; Learning; Ensenyament; Enseñanza; Teaching

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

pmm1de1.pdf

5.496Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)