La relación entre el conocimiento tecnológico del profesor y el uso de tecnología en el aula

Author

Cubeles Márquez, Alberto

Director

Riu Vila, David

Date of defense

2020-12-03

Pages

139 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. La Salle

Abstract

La integració de tecnologia a l'aula és un element de gran importància en el procés d'innovació pedagògica que els centres educatius estan realitzant per adaptar l'ensenyament a les noves competències informacionals i digitals que necessiten els estudiants. El professor, com a centre del procés d'aprenentatge, juga un paper clau en la integració de les TIC a l'aula. Un docent primer tria realitzar una tasca instruccional específica i després tria utilitzar o no l'eina tecnològica corresponent per realitzar la tasca involucrada. La relació que el docent té amb la tecnologia influeix en el fet que triï entre realitzar la tasca utilitzant una tecnologia o utilitzant mitjans alternatius. L'objectiu de la present investigació és avaluar la influència del coneixement tecnològic de professor en les activitats d'aprenentatge que realitza a l'aula. Per representar el coneixement tecnològic de professor s'utilitza TPACK (Technology Pedagogy Content Knowledge) i per avaluar l'ús de tecnologia a l'aula utilitzem l'Inventari d'Activitats d'Aprenentatge amb Tecnologia a la Universitat (IAATU). La metodologia utilitzada és una anàlisi multivariant de segona generació, el model d'equacions estructurals (SEM), i per a l'estimació del model s'utilitza la tècnica Partial Least Square (PLS). Seguint els passos definits per a l'aplicació de l'algoritme SEM, s'analitza la validesa del model de mesura i del model estructural. Els resultats obtinguts en aquesta investigació mostren una influència del coneixement tecnològic de professor en l'ús de tecnologia en l'aula, tot i que s'evidencia també, que aquest coneixement tecnològic, per si sol, no explica l'ús de tecnologia a l'aula per part del docent.


La integración de tecnología en el aula es un elemento de gran importancia en el proceso de innovación pedagógica que los centros educativos están realizando para adaptar la enseñanza a las nuevas competencias informacionales y digitales que necesitan los estudiantes. El profesor, como centro del proceso de aprendizaje, juega un papel clave en la integración de las TIC en el aula. Un docente primero elige realizar una tarea instruccional específica y luego elige utilizar o no la herramienta tecnológica correspondiente para realizar la tarea involucrada. La relación que el docente tiene con la tecnología influye en que elija entre realizar la tarea utilizando una tecnología o utilizando medios alternativos. El objetivo de la presente investigación es evaluar la influencia del conocimiento tecnológico del profesor en las actividades de aprendizaje que realiza en el aula. Para representar el conocimiento tecnológico del profesor se utiliza TPACK (Technology Pedagogy Content Knowledge) y para evaluar el uso de tecnología en el aula utilizamos el Inventario de Actividades de Aprendizaje con Tecnología en la Universidad (IAATU). La metodología utilizada es un análisis multivariante de segunda generación, el modelo de ecuaciones estructurales (SEM), y para la estimación del modelo se utiliza la técnica Partial Least Square (PLS). Siguiendo los pasos definidos para la aplicación del algoritmo SEM, se analiza la validez del modelo de medida y del modelo estructural. Los resultados obtenidos en esta investigación muestran una influencia del conocimiento tecnológico del profesor en el uso de tecnología en al aula, aunque se evidencia también, que este conocimiento tecnológico, por sí solo, no explica el uso de tecnología en el aula por parte del docente.


Technology integration is a key element in the innovation process that educational institutions are carrying out to adapt teaching to the new informational and digital skills that students need. The teacher, as the centre of the learning process, plays a key role in the integration of ICT in the classroom. A teacher first chooses to perform a specific instructional task and then chooses to use or not the corresponding technological tool to perform the task involved. The relationship that the teacher has with technology influences the choice between carrying out the task using technology or using alternative means. The objective of this research is to evaluate the influence of the teacher's technological knowledge on the learning activities carried out in the classroom. TPACK (Technology Pedagogy Content Knowledge) is used to represent the teacher's technological knowledge and the Inventory of Learning Activities with Technology at the University (IAATU) is used to evaluate technology used in the classroom. The methodology used is based on a second-generation multivariate analysis tool, the structural equation model (SEM), and the Partial Least Square (PLS) technique is used to estimate the model. The validity of the measurement model and the structural model are analyzed following the steps defined for the application of the SEM algorithm. The results obtained in this research show an influence of the teacher's technological knowledge on the use of technology in the classroom, although it is also evident that this technological knowledge, by itself, does not explain the use of technology.

Keywords

Tecnologies de la informació; Higher education; TPACK

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC)

Documents

Tesi_Alberto_Cubeles.pdf

2.190Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)