Sacrificio, orgullo y consumo conspicuo en movilidades sociales de clases medias y bajas en Bogotá, Colombia

Author

Oliveros Fortiche, Diana Esperanza

Director

Valenzuela García, Hugo

Date of defense

2020-11-13

ISBN

9788449096464

Pages

357 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Antropologia Social i Cultural

Abstract

Davant les condicions d’exclusió i desigualtat presents en el context colombià, les classes mitjanes i baixes en recerca d’estatus silencien les seves demandes socials i actuen de conformitat amb el sistema capitalista, oferint el seu sacrifici personal i social i enorgullint-se dels signes d’èxit i prestigi que els proveeix el mercat. La recerca recull aquesta dinàmica entre capitalisme, estatus i mercat, l’objectiu de la qual és comprendre les relacions entre consum conspicu i emocions socials en els processos de mobilitat social de classes mitjanes i baixes a Bogotà, Colòmbia. Per tal raó, identifica els processos de mobilitat ascendent i descendent, les estratègies de l’enclassament, i els béns i consums conspicus ; i analitza la relació entre emocions socials i aquests processos. Desenvolupa una metodologia mixta a través de mètodes i tècniques qualitatives com història de vida, entrevistes a profunditat, observació, i quantitatives com el qüestionari i l’enquesta. Amb l’aportació i l’encreuament de les dades qualitatives i quantitatives s’aconsegueixen comprendre maneres, significats i ocurrències de les pràctiques conspícues en processos de mobilitat i enclassament i proposar un model d’explicació sobre les relacions entre les estratègies estatutàries socials i les condicions estructurals de desigualtat.


Ante las condiciones de exclusión y desigualdad presentes en el contexto colombiano, las clases medias y bajas en búsqueda de estatus acallan sus demandas sociales y actúan de conformidad con el sistema capitalista, ofrendando su sacrificio personal y social y enorgulleciéndose de los signos de éxito y prestigio que les provee el mercado. Esta dinámica de relación entre el capitalismo, el estatus y el mercado es recogida en la presente investigación cuyo propósito es comprender las relaciones entre el consumo conspicuo y las emociones sociales en procesos de movilidad social de clases medias y bajas en Bogotá, Colombia. Por tal razón, identifica los procesos de movilidad ascendente y descendente, las estrategias del enclasamiento, los bienes y consumos conspicuos y relaciona las emociones sociales en estos procesos. Desarrolla una metodología mixta a través de métodos y técnicas cualitativas como historia de vida, entrevistas a profundidad, observación, y cuantitativas como el cuestionario encuestal. Con el aporte y el cruce de los datos cualitativos y cuantitativos del estudio se logran comprender maneras, significados y ocurrencias de las prácticas conspicuas en procesos de movilidad y enclasamiento desde los agentes de clase y proponer un modelo de explicación sobre las relaciones entre las estrategias estatutarias sociales y las condiciones estructurales de desigualdad.


Faced with the conditions of exclusion and inequality present in the Colombian context, the middle and lower classes in search of status silence their social demands and act in accordance with the capitalist system, offering their personal and social sacrifice and taking pride in the signs of success and prestige provided by the market. The research shows the dynamics between capitalism, status and the market, being the goal the understanding of the relationships between conspicuous consumption and social emotions in processes of social mobility of the middle and lower classes in Bogotá, Colombia. For this purpose, the research identifies the processes of upward and downward mobility, the classification strategies and the associated conspicuous goods and consumption, linking all these processes with a set of social emotions. The research develops a mixed methodology through qualitative methods and techniques such as life history, in-depth interviews, observation, and quantitative methods such as the survey. Qualitative and quantitative data of the study aims to understand the meanings and occurrences of conspicuous practices in processes of mobility and the class strategies adopted. Finally, the thesis provides an explanatory model to analyse the relationship between social statutory strategies and structural conditions of inequality.

Keywords

Mobilitat social; Movilidad social; Social mobility; Consum conspicu; Consumo conspicuo; Conspicuous consumption; Emocions socials; Emociones sociales; Social emotions

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

deof1de1.pdf

5.047Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)