Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
Aquesta tesi doctoral, titulada “El comerç mediterrani a Tarracona a les portes de la conquesta islàmica (segles VII-VIII dC)” neix amb la voluntat de portar a terme un estudi en profunditat de les realitats històriques, socials i econòmiques de la ciutat i el port de Tarragona, entre la desintegració política del regne visigot i la conquesta omeia. Aquesta ciutat conserva un alt grau de coneixement i desenvolupament arqueològic que permet un estudi de conjunt sintètic i rigorós de la cultura material com a punt de partida per a la seva posterior comparació amb altres ciutats mediterrànies. L’estudi té com a objectiu analitzar un conjunt d’excel·lents dipòsits ceràmics localitzats en el suburbi occidental del port de la ciutat visigoda de Tarracona. Aquesta extensa àrea (de més de 2 ha) ha estat documentada en els darrers anys, arran de diverses excavacions arqueològiques portades a terme per l’arqueologia comercial, entre els actuals carrers de Ramon i Cajal, Reial, Jaume I i Vidal i Barraquer. En aquest treball ens centrarem en una àrea més reduïda, dins la confluència dels carrers de Manuel de Falla, Felip Pedrell, de Smith, Torres Jordi i l’avinguda Vidal i Barraquer. Els resultats d’aquesta investigació representen un important pas endavant en el coneixement ceramològic de l’últim període visigòtic de Tarracona, quan la Península Ibèrica va passar a estar sota el domini omeia. Però també ofereix nous coneixements per a la investigació d’un tema complex i encara obert com és el de l’economia i el comerç de la Mediterrània occidental entre els segles VII i VIII.
Esta tesis doctoral, titulada "El comercio mediterráneo a Tarracona a las puertas de la conquista islámica (siglos VII-VIII dC)" nace con la voluntad de llevar a cabo un estudio en profundidad de las realidades históricas, sociales y económicas de la ciudad y el puerto de Tarragona, entre la desintegración política del reino visigodo y la conquista omeya. Esta ciudad conserva un alto grado de conocimiento y desarrollo arqueológico que permite un estudio de conjunto sintético y riguroso de la cultura material como punto de partida para su posterior comparación con otras ciudades mediterráneas. El estudio tiene como objetivo analizar un conjunto de excelentes depósitos cerámicos localizados en el suburbio occidental del puerto de la ciudad visigoda de Tarracona. Esta extensa área (de más de 2 ha) ha sido documentada en los últimos años, a raíz de varias excavaciones arqueológicas llevadas a cabo por la arqueología comercial, entre las actuales calles de Ramon y Cajal, Real, Jaume I y Vidal y Barraquer. En este trabajo nos centraremos en un área más reducida, en la confluencia de las calles de Manuel de Falla, Felip Pedrell, de Smith, Torres Jordi y la avenida Vidal i Barraquer. Los resultados de esta investigación representan un importante paso adelante en el conocimiento ceramològic del último periodo visigótico de Tarracona, cuando la Península Ibérica pasó a estar bajo el dominio omeya. Pero también ofrece nuevos conocimientos para la investigación de un tema complejo y todavía abierto como es el de la economía y el comercio del Mediterráneo occidental entre los siglos VII y VIII.
This PhD dissertation — entitled “The Mediterranean trade in Tarracona before the Islamic conquest (7th-8th AD)” — aims to deepen the historical, social and economic trajectories of the city of Tarragona and its harbour, between the political dismantling of the Visigothic kingdom and the Islamic conquest. The archaeological development of the last decades has contributed to reach a high degree of knowledge about the historical evolution of Tarragona, allowing to breaden the analysis of material culture as a starting point for subsequen comparisons with other Mediterranean towns. The study aims to analyse a set of excellent ceramic deposits located in the western suburb of the port of the Visigothic city of Tarragona. This extensive area (more than 2 ha) has been documented in recent years, as a result of various archaeological excavations carried out by commercial archaeology, between the current streets of Ramon i Cajal, Reial, Jaume I and Vidal i Barraquer. In this research we will focus on a smaller area, at the confluence of Manuel de Falla, Felip Pedrell, Smith, Torres Jordi and Avinguda Vidal i Barraquer streets. The results of this research represent an important step forward in the ceramic knowledge of the last Visigothic period of Tarragona, when the Iberian Peninsula came under Umayyad rule. But it also offers new insights for research into a complex and still open topic such as the economy and trade of the western Mediterranean between the 7th and 8th centuries.
Ceràmica; Suburbi portuari; Tarracona; Antiguitat tardana; Comerç mediterrani; Cerámica; Suburbio portuario; Tarracona; Antigüedad tardía; Comercio mediterráneo; Pottery; Port suburb; Tarracona; Late Antiquity; Mediterranean trade
00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 90 - Archaeology. Prehistory; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History
Arts i humanitats
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.