Desenvolvimento da Relação de Ajuda enquanto Intervenção Psicoterapêutica de Enfermagem

Author

Joana Catarina, Ferreira Coelho

Director

Da Cruz Sequeira, Carlos Alberto

Roldán Merino, Juan Francisco

Date of defense

2021-01-13

Pages

188 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Introducció: En la literatura es descriu que la relació d'ajuda professional pot considerar-se una intervenció d'Infermeria. No obstant això, és important conèixer les seves característiques, continguts i procediments, perquè pugui ser validada com una intervenció psicoterapèutica d'infermeria. Objectius: Desenvolupar i avaluar la validesa de contingut de la relació d'ajuda professional com a intervenció psicoterapèutica d'infermeria, i desenvolupar els instruments necessaris per a una major avaluació de l'efectivitat de la relació d'ajuda professional en un context clínic. Mètodes: Aquesta recerca es va realitzar a través de quatre estudis. El primer va ser una revisió de la literatura. El segon estudi va consistir en un e-Delphi modificat. El tercer estudi va incloure un estudi psicomètric en el qual es va realitzar l'adaptació cultural i l'avaluació de les propietats psicomètriques del Resultat "Cognició" de la Classificació de Resultats d'Infermeria (NOC). El quart estudi va tenir com a objectiu desenvolupar una escala per a avaluar la qualitat de la relació terapèutica. Finalment, es va elaborar un manual per a operativitzar la relació d'ajuda com a intervenció d'Infermeria. Resultats: Los estudis van permetre consensuar l'objectiu de la relació d'ajuda professional, quins són els seus supòsits i les competències clau associades a l'infermer per a la seva implementació, amb un perfecte consens en l'empatia, comprensió, capacitat de no jutjar, honestedat i capacitat d’escoltar. També van permetre consensuar els focus d'atenció per a la pràctica d'Infermeria que poden derivar en diagnòstics d'Infermeria susceptibles de prescripció d'aquesta intervenció, sent l'autoestima, el dolor i l'ansietat els focus que van obtenir major consens entre els experts. Conclusió: El fet que s'hagi aconseguit un consens sobre el contingut i procediments de la relació d'ajuda com a intervenció psicoterapèutica en Infermeria sembla ser important per a orientar l'infermer especialitzat en la implementació d'intervencions psicoterapèutiques en Infermeria PAMS.


Introducción: En la literatura se describe que la relación de ayuda profesional puede considerarse una intervención de Enfermería. Sin embargo, es importante conocer sus características, contenidos y procedimientos, para que pueda ser validada como una intervención psicoterapéutica de enfermería. Objetivos: Desarrollar y evaluar la validez de contenido de la relación de ayuda profesional como intervención psicoterapéutica de enfermería, y desarrollar los instrumentos necesarios para una mayor evaluación de la efectividad de la relación de ayuda profesional en un contexto clínico. Métodos: Esta investigación se realizó a través de cuatro estudios. El primero fue una revisión de la literatura. El segundo estudio consistió en un e-Delphi modificado. El tercer estudio incluyó un estudio psicométrico en el que se realizó la adaptación cultural y la evaluación de las propiedades psicométricas del Resultado "Cognición" de la Clasificación de Resultados de Enfermería (NOC). El cuarto estudio tuvo como objetivo desarrollar una escala para evaluar la calidad de la relación terapéutica. Finalmente, se elaboró un manual para operativizar la relación de ayuda como intervención de Enfermería. Resultados: Los estudios permitirán consensuar el objetivo de la relación de ayuda profesional, cuáles son sus supuestos y las competencias clave asociadas al enfermero para su implementación, con un perfecto consenso en la empatía, comprensión, capacidad de no juzgar, honestidad y capacidad de escuchar. También permitirán consensuar los focos de atención para la práctica de Enfermería que pueden derivar en diagnósticos de Enfermería susceptibles de prescripción de esta intervención, siendo la autoestima, el dolor y la ansiedad los focos que obtuvieron mayor consenso entre los expertos. Conclusión: El hecho de que se haya alcanzado un consenso sobre el contenido y procedimientos de la relación de ayuda como intervención psicoterapéutica en Enfermería parece ser importante para orientar al enfermero especializado en la implementación de intervenciones psicoterapéuticas en Enfermería PAMS.


Introduction: In literature, professional helping relationship can be considered as a nursing intervention. However, it is important to know its characteristics, contents and procedures, in order to validate it as a nursing psychotherapeutic nursing. Aims: To develop and evaluate the content validity of the professional helping relationship as a nursing psychotherapeutic intervention, and to develop the tools which are the foundation for further evaluation of the effectiveness of the professional helping relationship in a clinical setting. Methods: This research was divided into four studies. The first study was a scoping review. The second study was a modified e-Delphi study. The third study was a psychometric study, in which cultural adaptation and evaluation of the psychometric properties of the Nursing Outcome Classification (NOC) outcome "Cognition" were carried out. The fourth study aimed to develop a scale for evaluating the quality of the therapeutic relationship. Finally, a manual for operationalising the helping relationship as a nursing intervention was prepared. Results: The studies made it possible to agree on the aim of the professional helping relationship, its assumptions and the key competences associated with the nurse for its performance, having been reached perfect consensus on empathy, understanding, the ability to not judge, honesty and the ability to listen. They also made it possible to consensualise the nursing focuses that can lead to nursing diagnoses liable to the prescription of professional helping relationship. The focuses that were more consensual were self-esteem, grief and anxiety. Conclusion: Reaching consensus on the content and procedures of the professional helping relationship, assumed as a nursing psychotherapeutic intervention, seems to be important to guide mental health nurses’ practice on the performance of nursing psychotherapeutic interventions.

Keywords

Infermeria psiquiàtrica; Relacions infermera-pacient; Psicoteràpia; Enfermería psiquiátrica; Relaciones enfermera-paciente; Psychiatric nursing; Nurse-patient relationships; Psychotherapy

Subjects

311 - Statistics as a science. Statistical theory; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI JOANA CATARINA FERREIRA COELHO.pdf

14.86Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)