Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Seguretat Humana i Dret Global
La tesi doctoral dipositada davant la Universitat Autònoma de Barcelona, analitza el procediment d'acomiadament col·lectiu a través de l'ordenament jurídic, de la doctrina científica i de la jurisprudència, tant nacional com supranacional. El procediment d'acomiadament col·lectiu ha patit constants canvis legislatius, produint-se un canvi radical a l'deixar de ser concebut com un procediment administratiu-laboral, per a ser concebut actualment com un procediment privat. La reforma de procediment, que va començar l'any 2010, va culminar amb la portada a terme pel RD-llei 3/2012 i la llei 3/2012, normes que, centrades en la flexiseguretat intenten, mitjançant l'objectivitat de les causes -fijadas per via exemplificativa i no definides pel resultat- i mitjançant la concepció de l'procediment com totalment privat-amb certa intervenció administrativa, dotar de més capacitat de maniobra a l'empresa -que podrà actuar amb major seguretat-, sense que això suposi una minva de drets per als treballadors -especialment pel que fa a l'estabilitat de l'ocupació es refereix. La pèrdua de l'caràcter de procediment administratiu-laboral, no ha estat exempta de crítiques a l'entendre que la necessària autorització administrativa dotava de seguretat a l'procediment per a la preparació tècnica i la independència de l'Administració. No obstant això, la pèrdua d'aquest caràcter, ha produït la conseqüència beneficiosa que el control sobre l'acomiadament col·lectiu es realitzi per la jurisdicció social, la normativa ha estat reformada per regular les diferents possibilitats d'impugnació. La regulació actual de l'procediment d'acomiadament col·lectiu no està exempta, però, de problemes interpretatius severs, identificats i analitzats a la tesi doctoral, relatius a l'concepte i naturalesa jurídica; les causes -tant les objectives com les produïdes per motius no inherents a la persona de l'treballador-; els elements -numérico, temporal i causal-; la documentació necessària; l'adaptació de la normativa nacional a la comunitària; les tres fases, inicial, de negociació col·lectiva i la individual, són bàsicament els aspectes identificats i abordats. La tesi doctoral fa una anàlisi de les diferents causes d'extinció de el contracte de treball, de la normativa nacional i supranacional, així com de les successives modificacions legislatives, fins arribar a la normativa actual, la qual és objecte d'anàlisi pel que fa a les seves fases : inicial, de negociació col·lectiva i final. L'anàlisi de procediment, fases, causes, documentació, etc., permet posar de manifest els problemes interpretatius i aplicatius així com la interpretacions que, tant la doctrina científica com la jurisprudència, realitzen, posant de manifest, en l'apartat de conclusions, els problemes que exigeixen solució així com cap a on haurien de dirigir les futures reformes de procediment.
La tesis doctoral depositada ante la UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE BARCELONA, analiza el procedimiento de despido colectivo a través del ordenamiento jurídico, de la doctrina científica y de la jurisprudencia, tanto nacional como supranacional. El procedimiento de despido colectivo ha sufrido constantes cambios legislativos, produciéndose un cambio radical al dejar de ser concebido como un procedimiento administrativo-laboral, para ser concebido actualmente como un procedimiento privado. La reforma del procedimiento, que comenzó en el año 2010, culminó con la llevada a cabo por el RD-ley 3/2012 y la ley 3/2012, normas que, centradas en la flexiseguridad intentan, mediante la objetividad de las causas -fijadas por vía ejemplificativa y no definidas por el resultado- y mediante la concepción del procedimiento como totalmente privado-con cierta intervención administrativa-, dotar de mayor capacidad de maniobra a la empresa -que podrá actuar con mayor seguridad-, sin que ello suponga una merma de derechos para los trabajadores -especialmente en lo que a la estabilidad del empleo se refiere. La pérdida del carácter de procedimiento administrativo-laboral, no ha estado exenta de críticas al entender que la necesaria autorización administrativa dotaba de seguridad al procedimiento por la preparación técnica y la independencia de la Administración. Sin embargo, la pérdida de ese carácter, ha producido la consecuencia beneficiosa de que el control sobre el despido colectivo se realice por la jurisdicción social, cuya normativa ha sido reformada para regular las distintas posibilidades de impugnación. La regulación actual del procedimiento de despido colectivo no está exenta, sin embargo, de problemas interpretativos severos, identificados y analizados en la Tesis Doctoral, relativos al concepto y naturaleza jurídica; las causas -tanto las objetivas como las producidas por motivos no inherentes a la persona del trabajador-; los elementos -numérico, temporal y causal-; la documentación necesaria; la adaptación de la normativa nacional a la comunitaria; las tres fases, inicial, de negociación colectiva y la individual, son básicamente los aspectos identificados y abordados. La Tesis Doctoral realiza un análisis de las diferentes causas de extinción del contrato de trabajo, de la normativa nacional y supranacional, así como de las sucesivas modificaciones legislativas, hasta llegar a la normativa actual, la cual es objeto de análisis en cuanto a sus fases: inicial, de negociación colectiva y final. El análisis del procedimiento, fases, causas, documentación, etc., permite poner de manifiesto los problemas interpretativos y aplicativos así como la interpretaciones que, tanto la doctrina científica como la jurisprudencia, vienen realizando, poniendo de manifiesto, en el apartado de conclusiones, los problemas que exigen solución así como hacia dónde deberían dirigirse las futuras reformas del procedimiento.
The doctoral thesis deposited with the UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE BARCELONA, analyzes the procedure for collective dismissal through the legal system, scientific doctrine and jurisprudence, both national and supranational. The collective dismissal procedure has undergone constant legislative changes, producing a radical change when it ceased to be conceived as an administrative-labor procedure, to be currently conceived as a private procedure. The reform of the procedure, which began in 2010, culminated with that carried out by RD-Law 3/2012 and Law 3/2012, rules that, focused on flexicurity, try to objectively establish the causes. by way of example and not defined by the result- and by conceiving the procedure as totally private -with some administrative intervention-, provide the company with greater maneuverability -which will be able to act with greater security-, without this entailing a decrease of rights for workers -especially in terms of job stability. The loss of the nature of the administrative-labor procedure has not been without criticism, as it was understood that the necessary administrative authorization provided security to the procedure due to the technical preparation and independence of the Administration. However, the loss of that character has produced the beneficial consequence that the control over collective dismissal is carried out by the social jurisdiction, whose regulations have been amended to regulate the different possibilities of challenge. The current regulation of the collective dismissal procedure is not exempt, however, from severe interpretative problems, identified and analyzed in the Doctoral Thesis, related to the concept and legal nature; the causes - both objective and those produced for reasons not inherent in the person of the worker; the elements -numerical, temporal and causal-; the necessary documentation; adaptation of national to community regulations; the three phases, initial, collective bargaining and individual, are basically the aspects identified and addressed. The Doctoral Thesis carries out an analysis of the different causes of termination of the employment contract, of national and supranational regulations, as well as of the successive legislative modifications, until reaching the current regulations, which are subject to analysis in terms of their phases : initial, collective bargaining and final. The analysis of the procedure, phases, causes, documentation, etc., allows us to highlight the interpretative and application problems as well as the interpretations that both scientific doctrine and jurisprudence have been carrying out, highlighting, in the conclusions section, the problems that require solution as well as where the future reforms of the procedure should be directed.
Extinció; Extinción; Extinction; Accomiadament; Despido; Dismissal; Col·lectiva; Colectivo; Collective
331 - Treball. Relacions laborals. Ocupació. Organització del treball
Ciències Socials
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.