Prevenció de la diabetis tipus 2 en atenció primària. Estudi del perfil de risc a Europa, anàlisi d'una intervenció sobre l'estil de vida a Catalunya i ressenya de la seva contribució internacional

Author

Cos Claramunt, Francesc Xavier

Director

Costa Pinel, Bernardo

Cabré Vila, Joan Josep

Date of defense

2021-01-20

Pages

291 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

La diabetis és una malaltia de gran impacte malgrat disposar d’eines predictives i programes de prevenció teòricament eficaços. Els objectius d’aquesta tesi són avaluar el rendiment de l’escala FINDRISC en població europea; la factibilitat i efectivitat d’un programa d’intervenció sobre l’estil de vida i, finalment, incloure’l com a referència internacional. Es presenta un estudi transversal de cribratge derivat del projecte europeu DE-PLAN, un estudi multicèntric de cohorts (DE-PLAN-CAT) i la seva aportació conjunta a la Declaració de Berlín. Es va comparar la prevalença de trastorns glucídics (1621 homes/2483 dones) segons interval de risc de l’escala FINDRISC. Puntuacions entre 15-19 es corresponien amb prevalences del 50-60% (20-30%, diabetis). Amb valors >20 augmentava al 80% (50%, diabetis). La intervenció intensiva sobre l’estil de vida DE-PLAN-CAT va ser factible (n=333) en atenció primària durant 4,2 anys amb una reducció significativa en la incidència de diabetis respecte al grup (n=219) d’intervenció estàndard (4,6/7,2 casos/100 persones/any; RRR=36%) i aquest programa va aconseguir una clara difusió internacional. Per tant, FINDRISC té un bon rendiment com a eina de cribratge i la intervenció intensiva subsegüent no només és factible sinó que redueix la incidència de diabetis en persones de risc. L’aportació a la Declaració de Berlín palesa una proposta formal a nivell europeu.


La diabetes es una enfermedad de gran impacto mundial a pesar del acceso a instrumentos predictivos i programas de prevención teóricamente eficaces. Los objetivos de esta tesis son evaluar el rendimiento del cuestionario FINDRISC en población europea; la factibilidad y efectividad a de un programa de intervención sobre los estilos de vida y, finalmente, incluir el programa como referencia internacional. Se presenta un estudio transversal de cribado del proyecto europeo DE-PLAN, un estudio multicéntrico de cohortes (DE-PLAN-CAT) i su contribución conjunta a la Declaración de Berlín. Se comparó la prevalencia de trastornos de glucémicos (1621 hombres/2483 mujeres) en función del intervalo de la escala FINDRISC. Puntuaciones entre 15-19 puntos se correspondían con la prevalencias del 50-60% (20-30%, diabetes). Con valores > 20 aumentaba al 80% (50%, diabetes). La intervención intensiva sobre los estilos de vida DE-PLAN-CAT fué factible (n=333) en atención primaria durante 4,2 años con una reducción significativa en la incidencia de diabetes respecto al grupo (n=219) de intervención estándar (4,6/7,2 casos/100 personas/año; RRR= 36%) y este programa consiguió una clara difusión internacional. Por lo tanto, FINDRISC tiene un buen rendimiento como herramienta de cribado y la intervención intensiva subsiguiente no solo es factible sino que reduce la incidencia de diabetes en personas de riesgo. La aportación a la Declaración de Berlín evidencia una propuesta formal a nivel europeo.


Diabetes is a high-impact disease despite having theoretically effective predictive tools and prevention programs. The objectives of this thesis are to evaluate the performance of the FINDRISC scale in the European population; the feasibility and effectiveness of a lifestyle intervention program and, finally, to include it as an international reference. A cross-sectional screening study derived from the European DE-PLAN project, a multicenter cohort study (DE-PLANCAT) and its joint contribution to the Berlin Declaration are presented. The prevalence of glucose disorders (1621 men / 2483 women) was compared according to the risk interval of the FINDRISC scale. Scores between 15-19 corresponded to prevalences of 50-60% (20-30%, diabetes). With values > 20 it increased to 80% (50%, diabetes). Intensive lifestyle intervention DE-PLAN-CAT was feasible (n = 333) in primary care for 4.2 years with a significant reduction in the incidence of diabetes compared to the intervention group (n = 219) standard (4.6 / 7.2 cases / 100 people / year; RRR = 36%) and this program achieved a clear international dissemination. Therefore, FINDRISC performs well as a screening tool and subsequent intensive intervention is not only feasible but reduces the incidence of diabetes in people at risk. The contribution to the Berlin Declaration is a formal proposal at European level.

Keywords

Diabetis tipus 2; Prevenció; Atenció Primaria; Diabetes tipo 2; Prevención; Atención Primaria; Type 2 diabetes; Prevention; Primary care

Subjects

61 - Medical sciences; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI FRANCESC XAVIER COS CLARAMUNT.pdf

28.52Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)