EL MERCOSUR: REALIZACIONES Y PERSPECTIVAS

Author

Massari, Renato Julián Horacio

Director

Cienfuegos Mateo, Manuel

Date of defense

2019-05-31

Pages

529 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

L'objecte de la tesi és l'estudi i reflexió sobre el Mercosur per tal de poder captar la seva essència i de verificar el seu estat actual d'integració, tant les realitzacions ja aconseguides com les seves mancances i perspectives de futur. Amb aquesta finalitat, es realitza una anàlisi transversal d'aquest procés de manera d'analitzar-com un tot. La investigació comença en els antecedents d'aquest, passant per la seva bastida institucional i jurídic, el grau d'assoliment de la seva zona de lliure canvi i la seva unió duanera, i finalitzant en els elements que posseeix de models d'integració més avançats. Tot això configura al Mercosur com una organització internacional d'integració "sui generis", que no pot ser enquadrat sota cap dels models teòrics usuals de la integració econòmica, però això no impedeix afirmar que és ens de integració en ple funcionament i amb importants limitacions . La metodologia utilitzada per al desenvolupament d'aquesta investigació és l'anàlisi descriptiva amb un enfocament inductiu, des de la triple perspectiva jurídica, econòmica i política, partint de l'anàlisi sectorial del fenomen observat i destacant, amb un enfocament comparatiu, tant semblances com diferències amb la UE . La investigació presenta un interès indubtable en vigílies d'un possible acord de lliure comerç entre el Mercosur i la Unió Europea, i atès que no hi ha obres actualitzades sobre el Mercosur. Les conclusions més rellevants són que els principis de gradudalidad, flexibilitat i la recerca del consens han erosionat la integració; s'ha desplegat una unió duanera imperfecta, la qual no té actualment d'eines institucionals per tal d'aprofundir la integració.


El objeto de la tesis es el estudio y reflexión sobre el Mercosur a fin de poder captar su esencia y de verificar su estado actual de integración, tanto las realizaciones ya conseguidas como sus falencias y perspectivas de futuro. Con esta finalidad, se realiza un análisis transversal de este proceso de manera de analizarlo como un todo. La investigación comienza en los antecedentes del mismo, pasando por su andamiaje institucional y jurídico, el grado de consecución de su zona de libre cambio y su unión aduanera, y finalizando en los elementos que posee de modelos de integración más avanzados. Todo ello configura al Mercosur como una organización internacional de integración "sui generis", que no puede ser encuadrado bajo ninguno de los modelos teóricos usuales de la integración económica, pero ello no impide afirmar que es ente de integración en pleno funcionamiento y con importantes limitaciones. La metodología utilizada para el desarrollo de esta investigación es el análisis descriptivo con un enfoque inductivo, desde la triple perspectiva jurídica, económica y política, partiendo del análisis sectorial del fenómeno observado y destacando, con un enfoque comparativo, tanto semejanzas como diferencias con la UE. La investigación presenta un interés indudable en vísperas de un posible acuerdo de libre comercio entre el Mercosur y la Unión Europea, y toda vez que no hay obras actualizadas sobre el Mercosur. Las conclusiones más relevantes son que los principios de gradudalidad, flexibilidad y la búsqueda del consenso han erosionado la integración; se ha desplegado una unión aduanera imperfecta, la cual carece actualmente de herramientas institucionales a fin de profundizar la integración.

Keywords

Mercosur; Unió Aduanera; Integració Económica; Mercosur; Unión Aduanera; Integración Económica; Mercosur; Custom Union; Economic Integration

Subjects

339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy; 341 - International law

Knowledge Area

Ciències Socials i jurídiques

Documents

TESI RENATO JULIÁN HORACIO MASSARI.pdf

7.733Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)