Much more than meat alone: The role of cervids in Pre-Columbian subsistence strategies in Panama

Author

Martínez Polanco, María Fernanda

Director

Rivals, Florent

Date of defense

2021-01-14

Pages

222 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

L’objectiu d’aquesta investigació és entendre la cacera del cérvol de cua blanca (Odocoileus virginianus) i del cérvol nan (Mazama sp.) com una estratègia de subsistència al Panamà Prehispànic, des del període Preceràmic fins el període de diferenciació social a la Bahía de Parita (Cerro Mangote [7800-4600 cal yr BP], Sitio Sierra [2200 -500 cal yr. BP] i Cerro Juan Díaz [300 BCE - 1600 CE]) i a l'Archipiélago de la Perlas (Playa don Bernardo [6200-5600 cal yr BP]). Amb la finalitat de copsar millor la relació entre els cérvols i els grups humans s'ha proposat una metodologia multriproxy que ha inclòs zooarqueologia, tafonomia, microdesgast i mesodesgast dental, anàlisi d’isòtops estables i morfometria geomètrica. El cérvol de cua blanca és l’espècie més important al jaciment del preceràmic tardà de Cerro Mangote. L’estudi de les restes de cérvols a Sitio Sierra va permetre d’observar que aquest animal fou el plat principal en els banquets, els quals probablement van estar vinculats a activitats rituals. L'abocador de l’operació 1B del jaciment Cerro Juan Díaz va evidenciar que s'havia format a partir dels materials de desfeta de les activitats de manufactura d’artefactes i ornaments elaborats amb ossos, banyes i dents de cérvol. En el cas de Playa don Bernardo, les evidències assenyalen que els efectes de l’arribada de les comunitats humanes a l’illa van produir impactes irreversibles en la fauna local, entre els quals hi hauria l’extinció del cérvol nan de l’illa, entre 5700-2300 anys cal BP.


El objetivo de esta investigación es entender la cacería del ciervo de cola blanca (Odocoileus virginianus) y del ciervo enano (Mazama sp.) como una estrategia de subsistencia en el Panamá Prehispánico, desde el periodo Precerámico hasta el periodo de diferenciación social en la Bahía de Parita (Cerro Mangote [7800-4600 cal yr BP], Sitio Sierra [2200 -500 cal yr. BP] y Cerro Juan Díaz [300 BCE - 1600 CE]) y en el Archipiélago de la Perlas (Playa don Bernardo [6200-5600 cal yr BP]). Con el fin de entender mejor la relación entre los ciervos y los grupos humanos se propuso una metodología multriproxy que incluyó zooarqueología, tafonomía, microdesgaste y mesodesgaste dental, análisis de isotópos estables y morfometría geométrica. El ciervo de cola blanca es la especie más importante en el yacimiento del precerámico tardío de Cerro Mangote. El estudio de los restos de ciervo en Sitio Sierra permitió observar que este animal fue el plato principal en los banquetes lo cuales probablemente estuvieron mediados por actividades rituales. El basurero de la operación 1B del yacimiento Cerro Juan Díaz evidenció que este se había producido como desechos de las actividades de manufactura de artefactos y ornamentos elaborados con huesos, astas y dientes de ciervo. En el caso de Playa don Bernardo las evidencias señalan que los impactos de la llegada de las comunidades humanas a la isla produjeron impactos irreversibles en la fauna local, entre ellos la extinción del ciervo enano de la isla, entre 5700-2300 años cal BP.


This research has the objective to understand the hunting activities of the white-tailed deer (Odocoileus virginianus) and dwarf deer (Mazama sp.) as a subsistence strategy in Pre Columbian Panama. From pre-ceramic groups to complex politicized societies located in the area of Parita Bay (Cerro Mangote [7800-4600 cal yr BP], Sitio Sierra [2200 -500 cal yr. BP] and Cerro Juan Díaz [300 BCE - 1600 CE]) and Pearl Island archipelago (Playa don Bernardo [6200-5600 cal yr BP]). In order to better understand human and deer relation across time and space, it was proposed a multiproxy approach to study deer samples, that includes zooarchaeology, taphonomy, mesowear, microwear, stable isotopes analysis and geometric morphometrics. The white-tailed deer was dietarily and culturally by far the most important mammal at the Late Preceramic Cerro Mangote. By studying the deer sample from Sitio Sierra it can be concluded that ritual activities mediated the feasts where deer meat was the principal course. The refuse feature in Operation 1/1B at Cerro Juan Díaz clearly represents the waste of a deer bone and antler workshop. In the case of Playa don Bernardo, human intervention produced heavy impacts on terrestrial mammals including insular extirpation of the dwarf deer between 5700 and 2300 cal yr BP

Keywords

Zooarqueologia; Panama; cèrvids; Cérvidos; Zooarchaeology

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 572 - Physical anthropology; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI MARÍA FERNANDA MARTÍNEZ POLANCO.pdf

12.57Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)