MODELOS MULTISECTORIALES PARA EL ANÁLISIS DE LA BIOECONOMÍA EN ESPAÑA

Author

Ferreira Gregorio, Valeria

Director

Terceño Gómez, Antonio

Pié Dols, Laia

Date of defense

2021-02-04

Pages

292 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

Aquesta tesi s'enfoca en la bioeconomia a Espanya. L'objectiu és analitzar la contribució de cada producte de la bioeconomia i identificar aquells considerats estratègics en termes de generació de riquesa i ocupació. Per això, es construeix la matriu de comptabilitat social de bioeconomia simètrica a preus bàsics per a Espanya 2010. La matriu construïda permet obtenir una anàlisi descriptiva de la bioeconomia espanyola, com també aplicar models multisectorials i diverses tècniques d'anàlisis estructural classificades dins dels mètodes tradicionals i d'extracció hipotètica. Els resultats són útils per a conèixer l'estructura i els vincles que existeixen entre els comptes; obtenir informació sobre el potencial que té cadascuna dels comptes analitzats de la bioeconomia de generar increments de renda o ocupació en la resta de l'economia, o interpretar com es veuria afectada la resta de l'economia davant la seva hipotètica extracció. Amb aquests resultats, és possible indicar quins són els comptes més adequads per a promoure la Bioeconomia i fomentar el creixement econòmic. Els resultats obtinguts demostren que la bioeconomia espanyola es troba més enfocada als sectors tradicionals d'agricultura, biomassa i alimentació, i encara no ha desenvolupat el seu potencial en bioproductes més innovadors. En conseqüència, aquests sectors també han de promoure's per a fomentar la bioeconomia a Espanya. Les conclusions finals d'aquesta tesi permeten comprendre com es comporta la bioeconomia a Espanya i avaluar possibles mesures per a impulsar el seu desenvolupament. Una de les principals conclusions és que diversos productes de la bioeconomia espanyola poden considerar-se claus o impulsors capaços d'estimular l'economia i l'ocupació a través de mesures d'inversió exògenes. Aquest tipus d'informació és important, especialment per als responsables polítics en els processos de presa de decisions relacionats amb plans i inversions l'objectiu de les quals és la promoció de la Bioeconomia espanyola.


Esta tesis se enfoca en la bioeconomía en España. El objetivo es analizar la contribución de cada producto de la bioeconomía e identificar aquellos considerados estratégicos en términos de generación de riqueza y empleo. Para ello se construye la matriz de contabilidad social de bioeconomía simétrica a precios básicos para España 2010. La matriz construída permite obtener un análisis descriptivo de la bioeconomía española, como también aplicar modelos multisectoriales con diversas técnicas de análisis estrcutural clasificadas dentro de los métodos tradicionales y de extracción hipotética. Los resultados son útiles para conocer la estructura y los vínculos que existen entre las cuentas, obteniendo información sobre el potencial que tiene cada una de las pertenecientes a la bioeconomía de generar incrementos de renta o empleo en el resto de la economía, o interpretar cómo se vería afectada el resto de la economía ante su hipotética extracción. Analizando los mismos, es posible indicar cuáles son las cuentas más adecuadas para promover la Bioeconomía y fomentar el crecimiento económico. Los resultados obtenidos muestran que la bioeconomía española se encuentra más enfocada en los sectores tradicionales de agricultura, biomasa y alimentación, y aún no ha desarrollado su potencial en bioproductos más innovadores. En consecuencia, estos sectores también deben promoverse para fomentar la bioeconomía en España. Las conclusiones finales de esta tesis permiten comprender cómo se comporta la bioeconomía en España y evaluar posibles medidas para impulsar su desarrollo. Una de las principales conclusiones es que varios productos de la bioeconomía española pueden considerarse claves o impulsores capaces de estimular la economía y el empleo a través de medidas de inversión exógenas. Este tipo de información es importante, especialmente para los responsables políticos en los procesos de toma de decisiones relacionados con planes e inversiones cuyo objetivo es la promoción de la Bioeconomía española.


The focus of this thesis is the bioeconomy in Spain. The aim is to analyse the contribution of each of the bioeconomy products, enabling us to identify those that are strategic in terms of generating wealth and employment. For this purpose, the symmetric bioeconomy social accounting matrix with basic prices for Spain for the year 2010 was constructed, from which we were able to obtain a descriptive analysis of the Spanish bioeconomy and to apply it to multisectoral linear models and various analysis techniques classified within the traditional and hypothetical extraction methods. The results are useful to study the structure and linkages between sectors, providing information on the capacity of each bioeconomy account to generate income or increase employment in the rest of the economy, and explaining how the rest of the economy would be affected by their hypothetical extraction. This study enabled us to specify the most suitable accounts that will drive the development of the bioeconomy and economic growth. The results demonstrate that the Spanish bioeconomy is still focused on traditional sectors (such as agriculture, biomass, and food) and has not yet developed its potential in more innovative bio-based products. Consequently, these sectors should also be promoted to shift towards a bio-based economy in Spain. The final conclusions of this thesis thereby provide the opportunity to understand the behaviour of the bioeconomy in Spain and to evaluate possible measures that can be taken to promote its development. One of the main conclusions is that many products of the Spanish bioeconomy can be considered keys or drivers able to stimulate the economy and employment through exogenous investment measures. This type of information is important, especially for policy makers in decision-making processes relating to plans and investments whose objective is the promotion of the Spanish Bioeconomy.

Keywords

Bioeconomia; Models multisectorials; Anàlisis de sectors claus; Bioeconomía; Modelos multisectoriales; Análisis de sectores claves; Bioeconomy; Multisectorial models; Key sectors analysis

Subjects

33 - Economics; 504 – Environmental sciences

Knowledge Area

Ciéncias Sociales y jurídicas

Documents

TESI Valeria Ferreira Gregorio.pdf

4.818Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)