Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació Estratègica, Publicitat i Relacions Públiques
Aquesta tesi doctoral se centra en l’anàlisi de la dimensió comunicativa de la corbata. Fins avui aquest complement de roba s’ha estudiat sobretot en l’àmbit de l’estètica, i aquesta investigació es proposa per primera vegada examinar-la des de l’òptica comunicativa. A partir de l’anàlisi de l’ús de la corbata en els àmbits del protocol, el cerimonial i l’etiqueta, s’han plantejat línies teòriques pròpies de la comunicació, com la semiòtica, per entendre’n la seva magnitud com a símbol; s’ha indagat l’interaccionisme simbòlic per explicar com pot determinar les relacions socials; s’ha analitzat com un fenomen propi de la comunicació no verbal i, finalment, s’ha revisat la teoria Gestalt per valorar-ne els aspectes perceptius formals. La tesi, a través de la prospecció qualitativa basada en unes entrevistes en profunditat a experts d’elit, posa de manifest la situació actual de la corbata a Espanya aquest inici del segleXXI. Apunta a una certa disminució de l’ús de la corbata entre els homes de gairebé totes les edats, però al mateix temps n’augura la continuïtat, especialment pels valors que s’atribueixen a aquells que la porten.
Esta tesis doctoral se centra en el análisis de la dimensión comunicativa de la corbata. Hasta hoy este complemento de ropa se ha estudiado sobre todo en el ámbito de la estética, y esta investigación se propone por primera vez examinarla desde la óptica comunicativa. A partir del análisis del uso de la corbata en los ámbitos del protocolo, el ceremonial y la etiqueta, se han planteado líneas teóricas propias de la comunicación, como la semiótica, para entender su magnitud como símbolo; ha indagado el interaccionismo simbólico para explicar cómo puede determinar las relaciones sociales; se ha analizado como un fenómeno propio de la comunicación no verbal y, finalmente, se ha revisado la teoría Gestalt para valorar los aspectos perceptivos formales. La tesis, a través de la prospección cualitativa basada en entrevistas en profundidad a expertos de élite, pone de manifiesto la situación actual de la corbata en España este inicio del siglo XXI. Apunta a una cierta disminución del uso de la corbata entre los hombres de casi todas las edades, pero al mismo tiempo augura la continuidad, especialmente por los valores que se atribuyen a aquellos que la llevan.
This doctoral thesis focuses on the analysis of the communicative dimension of the tie. Until today, this clothing accessory has been studied above all in the field of aesthetics, and this research aims for the first time to examine it from the communicative perspective. Based on the analysis of the use of the tie in the fields of protocol, ceremonial and etiquette, theoretical lines typical of communication have been proposed, such as semiotics, to understand its magnitude as a symbol; he has investigated symbolic interactionism to explain how it can determine social relations; It has been analyzed as a phenomenon typical of non-verbal communication and, finally, Gestalt theory has been revised to assess the formal perceptual aspects. The thesis, through qualitative prospecting based on in-depth interviews with elite experts, highlights the current situation of the tie in Spain at the beginning of the 21st century. It points to a certain decrease in the use of the tie among men of almost all ages, but at the same time augur's continuity, especially because of the values attributed to those who wear it.
Corbata; Tie; Vestit; Vestido; Dress and etiquette; Protocol; Protocolo; Etiquette
39 - Ethnology. Ethnography. Folklore
Ciències Socials