Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia
La prematuritat representa la principal causa de morbimortalitat perinatal tant en països desenvolupats com en aquells en vies de desenvolupament, sent actualment la primera causa de mortalitat en els infants per sota de 5 anys. Tot i que disposem, cada vegada més, de mètodes més precisos per a la detecció d’aquelles pacients de major risc i d’eines terapèutiques específiques per a cada context clínic, la taxa de prematuritat està lluny de disminuir. En aquesta tesi doctoral farem una revisió dels principals conceptes relatius a la prematuritat d’una manera global per acabar descrivint el cas concret de la insuficiència cervical, entitat sobre la qual es basa l’estudi CEPEIC. La taxa de la insuficiència cervical (IC) s’estima del 0.15% - 1%, s’associa a una gran prematuritat i, conseqüentment, a una important morbimortalitat neonatal. El cerclatge cervical és la tècnica clàssicament establerta per evitar les pèrdues gestacionals o parts preterme en aquelles dones amb IC. Tot i que múltiples estudis avalen la seva eficàcia, no deixa de ser un mètode amb un grau considerat de dificultat en la seva col·locació i no està exempt de riscos i efectes secundaris per a la pacient. Els últims estudis sobre el pessari cervical han demostrat uns resultats més que optimistes en quant al seu paper en la prevenció de la prematuritat. La seva curta corba d’aprenentatge, la seva bona relació cost – efectivitat i les escasses implicacions per a la dona en quant a la seva col·locació i efectes secundaris, fan del pessari una eina amb gran potencial. A l’estudi CEPEIC ens plantegem si el pessari cervical és útil per les dones amb un cèrvix insuficient per a la prevenció de pèrdues gestacionals o parts preterme recurrents, de manera que puguem ampliar, o no, el ventall de situacions clíniques on aquesta eina és efectiva.
La prematuridad representa la principal causa de morbimortalidad perinatal tanto en paises desarrollados como en aquellos en vías de desarrollo, siendo actualmente la primera causa de mortalidad en los niños por debajo de 5 años. A pesar de que disponemos cada vez más de métodos más precisos para la detección de aquellas pacientes de mayor riesgo y de instrumentos terapéuticos específicos para cada contexto clínico, la tasa de prematuridad está lejos de disminuir. En esta tesis doctoral realizamos una revisión de los principales conceptos relativos a la prematuridad de una manera global para terminar describiendo el caso concreto de la insuficiencia cervical, entidad sobre la cual se basa el estudio CEPEIC. La tasa de la insuficiencia cervical (IC) se estima del 0.15% - 1%, se associa a una gran prematuridad y, consecuentmente, a una importante morbimortalidad neonatal. El cerclaje cervical es la técnica clásicamente establecida para evitar pérdidas gestacionales o partos pretérmino en aquellas mujeres con IC. A pesar de que múltiples estudios avalan su eficacia, no deja de ser un método con un grado considerable de dificultad en su colocación y no está libre de riesgos y efectos secundarios para la paciente. Los últimos estudios sobre el pesario cervical han demostrado unos resultados más que optimistas en su papel en la prevención de la prematuridad. Su corta curva de aprenendizaje, su buena relación coste - efectividad y sus escasas implicaciones para la mujer en cuanto a su colocación y efectos secundarios, hacen del pesario una herramienta con un gran potencial. En el estudio CEPEIC nos planteamos si el pesario cervical es útil en mujeres con un cérvix insuficiente para la prevención de pérdidas gestacionales o partos pretérmino recurrentes, de manera que podamos ampliar, o no, las situaciones clínicas donde esta herramienta es efectiva.
Cervical Insufficiency is used to describe painless cervical dilation leading to recurrent pregnancy losses in the second trimester or preterm births in otherwise normal pregnancies. This doctoral thesis describes the general concept of prematurity and ends describing the particular case of cervical insufficiency. Cervical pessary and cervical cerclage are both considered preventive treatments in women at risk for preterm birth. The CEPEIC trial aims to assess the feasibility of conducting a future randomised controlled trial focused on evaluating the potential effectiveness of the cervical pessary compared with cerclage in pregnant women with cervical insufficiency.
Prematuritat; Prematuridad; Prematurity; Insuficiència cervical; Insuficiencia cervical; Cervical insufficiency; Pessari cervical; Pesario cervical; Cervical pesari
618 - Gynaecology. Obstetrics
Ciències de la Salut
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.