Caracterización de explotaciones bovinas del Chaco paraguayo y opiniones contrastadas por la actividad

dc.contributor.author
González Ramírez, Gladys Elizabeth
dc.date.accessioned
2021-03-15T18:11:53Z
dc.date.available
2021-12-10T01:00:23Z
dc.date.issued
2020-12-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671129
dc.description.abstract
La ramaderia bovina és una de les activitats econòmiques més importants a Paraguai. Els censos bovins s'han multiplicat per tres en els últims 50 anys, sent aquest increment més acusat en la Regió Occidental o Chaco, que acull el 45% de la ramaderia de país. En concret, aquesta regió va registrar en el període 2007-2018 una taxa de creixement de el cens boví de l'57%, alhora que experimentava una de les taxes més altes de desforestació al món. L'objectiu d'aquest treball és, d'una banda, identificar i analitzar les característiques estructurals, tècniques i econòmiques de les explotacions bovins de l'Chaco, determinant l'ús dels recursos utilitzats i el nivell tecnològic implementat en relació als diferents aspectes que incideixen en el procés productiu, així com establir una tipologia d'explotacions i analitzar els principals factors determinants de la mateixa. D'altra banda, identificar i analitzar les principals percepcions i riscos associats a la producció bovina al Chaco, per part dels agents directament o indirectament relacionats amb aquesta activitat. La caracterització de les explotacions es va realitzar a partir de les dades obtingudes d'una enquesta realitzada a 80 ramaders. La identificació de les diferents percepcions i discursos es va realitzar utilitzant la metodologia Q. Les principals conclusions que s'extreuen són que l'expansió bovina al Chaco paraguaià s'està duent a terme mitjançant grans explotacions, molt especialitzades en boví de carn i orientades a l'exportació . Els sistemes de producció són extensius amb molt poca dependència de recursos alimentaris externs, presentant una càrrega ramadera mitjana que està en el rang mitjà-baix de les que es reporten en altres zones de sud Amèrica. La tipologia ha permès diferenciar tres grups d'explotacions, sent els principals factors diferenciadors el grau d'intensificació en l'ús de la SAU, així com l'antiguitat de les explotacions, que està relacionada amb la ubicació de l'explotació, la disponibilitat dels diferents factors de producció i el compliment de la legislació. D'altra banda, s'han identificat quatre discursos en relació amb l'activitat ramadera a la regió de l'Chaco paraguaià. Aquests discursos es diferencien en el grau en què perceben les amenaces i l'impacte ambiental que es deriva de l'activitat ramadera, els beneficis econòmics i socials que genera l'activitat i el paper que ha de jugar l'administració, legislant i vigilant el seu compliment.
en_US
dc.description.abstract
La ganadería bovina es una de las actividades económicas más importantes en Paraguay. Los censos bovinos se han multiplicado por tres en los últimos 50 años, siendo este incremento más acusado en la Región Occidental o Chaco, que alberga el 45% del ganado del país. En concreto, esta región registró en el periodo 2007-2018 una tasa de crecimiento del censo bovino del 57%, a la vez que experimentaba una de las tasas más altas de deforestación en el mundo. El objetivo de este trabajo es, por un lado, identificar y analizar las características estructurales, técnicas y económicas de las explotaciones bovinos del Chaco, determinando el uso de los recursos utilizados y el nivel tecnológico implementado en relación a los diferentes aspectos que inciden en el proceso productivo, así como establecer una tipología de explotaciones y analizar los principales factores determinantes de la misma. Por otro lado, identificar y analizar las principales percepciones y riesgos asociados a la producción bovina en el Chaco, por parte de los agentes directa o indirectamente relacionados con esta actividad. La caracterización de las explotaciones se realizó a partir de los datos obtenidos de una encuesta realizada a 80 ganaderos. La identificación de las diferentes percepciones y discursos se realizó utilizando la metodología Q. Las principales conclusiones que se extraen son que la expansión bovina en el Chaco paraguayo se está llevando a cabo mediante grandes explotaciones, muy especializadas en bovino de carne y orientadas a la exportación. Los sistemas de producción son extensivos con muy poca dependencia de recursos alimentarios externos, presentando una carga ganadera media que está en el rango medio-bajo de las que se reportan en otras zonas de sud América. La tipología ha permitido diferenciar tres grupos de explotaciones, siendo los principales factores diferenciadores el grado de intensificación en el uso de la SAU, así como la antigüedad de las explotaciones, que está relacionada con la ubicación de la explotación, la disponibilidad de los diferentes factores de producción y el cumplimiento de la legislación. Por otro lado, se han identificado cuatro discursos en relación con la actividad ganadera en la región del Chaco paraguayo. Estos discursos se diferencian en el grado en el que perciben las amenazas y el impacto ambiental que se deriva de la actividad ganadera, los beneficios económicos y sociales que genera la actividad y el papel que debe jugar la administración, legislando y vigilando su cumplimiento.
en_US
dc.description.abstract
Cattle raising is one of the most important economic activities in Paraguay. Bovine censuses have multiplied by three in the last 50 years, this being the most marked increase in the Western Region or Chaco, which houses 45% of the country's livestock. Specifically, this region registered in the period 2007-2018 a growth rate of the bovine census of 57%, while experiencing one of the highest deforestation rates in the world. The objective of this work is, on the one hand, to identify and analyze the structural, technical and economic characteristics of Chaco cattle farms, determine the use of the resources used and the technological level implemented in relation to the different aspects that affect the production process, as well as establishing a typology of farms and analyzing its main determining factors. On the other hand, to identify and analyze the main perceptions and risks associated with bovine production in the Chaco, by the agents directly or indirectly related to this activity. The characterization of the farms was made from the data obtained from a survey of 80 ranchers. The identification of the different perceptions and discourses was carried out using the Q methodology. The main conclusions that are drawn are the bovine expansion in the Paraguayan Chaco, a cape is being carried out by means of large farms, very specialized in beef cattle and oriented to exportation. The production systems are extensive with very little dependence on external food resources, presenting a media livestock load that is in the low middle range of those reported in other areas of South America. The typology has made it possible to differentiate three groups of farms, the main differentiating factors being the degree of intensification in the use of the UAA, as well as the age of the farms, which is related to the location of the farm, the availability of the different factors production and compliance with legislation. On the other hand, four discourses have been identified in relation to livestock activity in the Paraguayan Chaco region. These discourses differ in the degree to which they perceive the threats and the environmental impact derived from the livestock activity, the economic and social benefits that the activity generates and the role that the administration must play, legislating and monitoring its compliance.
en_US
dc.format.extent
161 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Sistemes productius
en_US
dc.subject
Sistemas productivos
en_US
dc.subject
Productive systems
en_US
dc.subject
Desenvolupament
en_US
dc.subject
Desarrollo
en_US
dc.subject
Development
en_US
dc.subject
Sostenibilitat
en_US
dc.subject
Sostenibilidad
en_US
dc.subject
Sustainability
en_US
dc.subject.other
Ciències de la Salut
en_US
dc.title
Caracterización de explotaciones bovinas del Chaco paraguayo y opiniones contrastadas por la actividad
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
636
en_US
dc.contributor.authoremail
gegonzalezr@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Milán Sendra, Maria José
dc.embargo.terms
12 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Producció Animal


Documents

gegr1de1.pdf

2.126Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)