(R)evolución educativa. Diversidad cultural e innovación educativa: rutas para el desarrollo del horizonte intercultural. Tres estudios etnográficos en centros concertados catalanes

Author

Benabarre Ribalta, Rosa

Director

Garreta i Bochaca, Jordi

Llevot Calvet, Núria

Date of defense

2020-12-16

Pages

702 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Geografia i Sociologia

Abstract

La investigació que presentem forma part del projecte RecerCaixa 2015 «Diversitat cultural i igualtat d'oportunitats a l'escola». L'objectiu d'aquesta tesi és analitzar l'atenció i el treball de la diversitat cultural als centres concertats catalans d'Educació Infantil i Primària. S'ha dut a terme a partir d'un disseny analític amb metodologia mixta. El treball consta de dues fases, una quantitativa, amb una enquesta telefònica realitzada a membres d'equips directius de 133 centres de titularitat privada, i una segona fase, de caràcter qualitativa, a través de l'estudi etnogràfic en tres centres concertats. Posteriorment, es va completar amb un estudi de cas en un centre congregacional d'Andorra. Com a principals conclusions destaca que la innovació educativa en clau intercultural encara no és un procés sistemàtic. La formació del professorat basada en les competències interculturals és un punt feble, en canvi, els vincles entre escola, família i entorn s'estan potenciant en tots els centres.


La investigación que presentamos forma parte del proyecto RecerCaixa 2015 «Diversidad cultural e igualdad de oportunidades en la escuela». El objetivo de esta tesis es analizar la atención y el trabajo de la diversidad cultural en los centros concertados catalanes de Educación Infantil y Primaria. Se llevó a cabo con un diseño analítico con una metodología mixta. El trabajo constó de dos fases, una cuantitativa, con una encuesta telefónica realizada a miembros de equipos directivos de 133 centros de titularidad privada, y una segunda fase, de carácter cualitativa, a través del estudio etnográfico en tres centros concertados. Posteriormente, se completó con un caso de estudio en un centro congregacional de Andorra. Como principales hallazgos destaca que la innovación educativa en clave intercultural todavía no es un proceso sistemático. La formación del profesorado basada en las competencias interculturales es un punto débil, en cambio, los vínculos entre escuela, familia y entorno se están potenciando en todos los centros.


The research we present belongs to the “Cultural diversity and equal opportunities at schools” RecerCaixa 2015 project. The objective of this thesis is to analyse the attention and work of cultural diversity in the Catalan centres of Pre-School and Primary Education. It was conducted by an analytical design with a mixed methodology. The work consists of two phases, a quantitative one, with a telephone survey of members of management teams in 133 state-subsidised centres, and a second stage, of qualitative nature, through the ethnographic study in three state-subsidised centres. Afterwards, it has been completed with a study case in a congregational centre in Andorra. Amongst the main research findings, the fact that educational innovation from an intercultural perspective still is not a systematic process may be highlighted. Intercultural-competence-based teacher training is a weak point, but the bonds among school, family and environment are, by contrast, being strengthened in all the centres.

Keywords

Diversitat cultural; Escola privada; Innovació; Diversidad cultural; Escuela privada; Innovación; Cultural diversity; Private school; Innovation

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Sociologia

Documents

Trbr1de1.pdf

24.50Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)