"Abriendo trocha". Migraciones de retorno a Colombia desde España

dc.contributor.author
Piqueras Cerdá, Clara
dc.date.accessioned
2021-04-02T14:58:24Z
dc.date.available
2021-04-02T14:58:24Z
dc.date.issued
2020-11-27
dc.identifier.isbn
9788449097751
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671292
dc.description.abstract
La tesi doctoral analitza els processos de retorn de la població colombiana procedents que s'emprenen des d'Espanya en un context caracteritzat per la crisi econòmica i laboral iniciada el 2008. La noció de retorn és definida aquí des de l'enfocament de la mobilitat transnacional. L'estudi supera la comprensió del fenomen com una anomalia o com una dimensió virtual i simbòlica, i considera que l'activació i desplegament d'estratègies de mobilitat constitueix el nucli central de l'explicació. El retorn d'Espanya a Colòmbia s'entén en aquesta investigació com un procés que comprèn una etapa més de el projecte migratori que no necessàriament implica el final de les pràctiques de mobilitat. A partir d'aquestes consideracions, la tesi aborda les experiències i estratègies de mobilitat desplegades pels subjectes en les diferents fases interconnectades que constitueixen els processos de retorn: la presa de decisió, la preparació de l'acció, i la reincorporació multidimensional en el lloc de origen. Per assolir aquest propòsit, es proposa un marc conceptual construït des de dos propostes analítiques, concebudes de manera complementària. Una primera aproximació parteix d'una mirada multinivell del fenomen, que permet atendre factors multilocalitzats que caracteritzen cada fase dels processos de retorn, sense limitar-se a un únic nivell d'anàlisi. Des d'una segona aproximació, s'estableix una sèrie de categories que expliquen el retorn des dels itineraris migratoris, i a partir de les estratègies de mobilitat, enteses com la mobilització de capitals de les persones migrants. La investigació es desenvolupa a partir d'un disseny metodològic qualitatiu de caràcter multisituat, conduït a través d'entrevistes semi-estructurades realitzades en diverses localitats d'Espanya (Madrid, Barcelona i València) i Colòmbia (Bogotà, Medellín, Cali i Pereira) en el període 2016-2018. El treball de camp està organitzat en tres etapes no seqüencials, a partir de les quals s'observen tres moments diferents del procés de retorn: (a) fase pre-retorn (persones a Espanya amb intencionalitat de retornar); (b) fase-post-retorn (persones retornades a Colòmbia); (c) fase mobilitat post-retorn (persones que han re-emigrat a Espanya després de la tornada, o que protagonitzen dinàmiques de circularitat entre Colòmbia i Espanya).
dc.description.abstract
La tesis doctoral analiza los procesos de retorno de la población colombiana procedentes de España en un contexto caracterizado por la crisis económica y laboral iniciada en 2008. La noción de retorno es definida aquí desde el enfoque de la movilidad transnacional. El estudio supera la comprensión del fenómeno como una anomalía o como una dimensión virtual y simbólica, y considera que la activación y despliegue de estrategias de movilidad constituye el núcleo central de la explicación. El retorno de España a Colombia es entendido en esta investigación como un proceso que comprende una etapa más del proyecto migratorio, que no necesariamente implica el final de las prácticas de movilidad. A partir de estas consideraciones, la tesis aborda las experiencias y estrategias de movilidad desplegadas por los sujetos en las diferentes fases interconectadas que constituyen los procesos de retorno: la toma de decisión, la preparación de la acción, y la reincorporación multidimensional en el lugar de origen. Para alcanzar este objetivo, se propone un marco conceptual construido desde dos propuestas analíticas, concebidas de manera complementaria. Una primera aproximación parte de una mirada multinivel del fenómeno, que permite considerar los distintos factores multilocalizados que caracterizan cada fase de los procesos de retorno, sin limitarse a un único nivel de análisis. Desde una segunda aproximación, se establece una serie de categorías que explican el retorno desde los iternarios migratorios y a partir de las estrategias de movilidad, entendidas como la movilización de capitales de las personas migrantes. La investigación se desarrolla a partir de un diseño metodológico cualitativo de carácter multisituado, conducido por medio de entrevistas semiestructuradas realizadas en diversas localidades de España (Madrid, Barcelona y Valencia) y Colombia (Bogotá, Medellín, Cali y Pereira) en el periodo 2016-2018. El trabajo de campo está organizado en tres etapas no secuenciales, a partir de las cuales se observan tres momentos diferentes del proceso de retorno: (a) fase pre-retorno (personas en España con intencionalidad de retornar); (b) fase-post-retorno (personas retornadas a Colombia); (c) fase movilidad post-retorno (personas que han remigrado a España nuevamente tras el retorno, o que protagonizan dinámicas de circularidad entre Colombia y España).
dc.description.abstract
The doctoral thesis analyzes the return migration processes of the Colombian population that are undertaken from Spain, in a context characterized by the economic and labor crisis that began in 2008. The notion of return is defined from the perspective of transnational mobility. Thus, this study goes beyond the understanding of such phenomenon as an anomaly or as a virtual and symbolic dimension, and considers that its underlying core explanation lays in the activation and deployment of mobility strategies. This research understands return from Spain to Colombia as a process that comprises an additional stage in the migratory project, hence it does not necessarily imply the end of mobility practices. Based on these considerations, the thesis addresses the experiences and mobility strategies deployed by the subjects in the different interconnected phases that constitute the return processes: decision-making, action preparation, and multidimensional reincorporation in the place of origin. To achieve this goal the thesis proposes a conceptual framework built on two analytical perspectives, conceived in a complementary way. First, a multilevel gaze of the phenomenon, which allows addressing the multi-sited factors that characterize each phase of the return processes, without being limited to only one level of analysis. Return processes are explained by defining a set of categories that allow to capture migration pathways, and mobility strategies, understood as the mobilization of capital from the migrants. The research is developed from a qualitative multi-sited methodological design. It was conducted through semi-structured interviews performed in various locations in Spain (Madrid, Barcelona and Valencia) and Colombia (Bogotá, Medellín, Cali and Pereira) in the period 2016-2018. The fieldwork is organized in three non-sequential stages, from which three different moments of the return process are observed: (a) pre-return phase (people in Spain with the intention of returning); (b) post-return phase (persons returned to Colombia); (c) post-return mobility phase (people who have remigrated to Spain again after returning, or who are involved in circularity dynamics between Colombia and Spain).
dc.format.extent
493 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Migració de retorn
dc.subject
Migración de retorno
dc.subject
Return migration
dc.subject
Enfocament transnacional
dc.subject
Enfoque transnacional
dc.subject
Transnational approach
dc.subject
Migració colombiana
dc.subject
Migración colombiana
dc.subject
Colombian migration
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
"Abriendo trocha". Migraciones de retorno a Colombia desde España
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
dc.contributor.authoremail
piqueras.clara@gmail.com
dc.contributor.director
Parella Rubio, Sònia
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Sociologia


Documents

cpc1de1.pdf

2.432Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)