dc.contributor.author
Sánchez Cartró, Adriana
dc.date.accessioned
2021-04-04T17:57:43Z
dc.date.available
2021-04-04T17:57:43Z
dc.date.issued
2021-01-18
dc.identifier.isbn
9788449098161
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671315
dc.description.abstract
El bandolerisme és un fenomen que, durant anys, ha estat present en l’imaginari popular de la societat i, amb el pas dels segles, en aquells indrets on els bandolers van desenvolupar la seva activitat, s’hi ha dibuixat una imatge d’ells que ha perdurat fins als nostres dies. En ocasions eren titllats de lladregots, de persones de mal, però, en moltes d’altres, se’ls considerava herois, herois populars que vetllaven pel bé de la comunitat i que eren admirats per haver-se rebel·lat contra el poder.
Aquesta recerca fa un estudi, dibuix, avaluació i comparació del fenomen del bandolerisme i la seva mitificació a Catalunya i a Nottingham. Per què en Serrallonga és considerat i identificat com el Robin Hood català? Fins a quin punt la mitificació de Joan Sala és un clar paral·lelisme de la del bandoler anglès?
Les produccions audiovisuals, l’oferta turística i la imatge que se’n divulga des de les autoritats converteixen aquests personatges en un element identitari arrelat al territori.
dc.description.abstract
El bandolerismo es un fenómeno que, durante años, ha estado presente en el imaginario popular de la sociedad y, con el paso de los siglos, en aquellos lugares donde los bandoleros desarrollaron su actividad, se ha dibujado una imagen de ellos que ha perdurado hasta nuestros días. En ocasiones eran tildados de ladrones, de persones de mal, pero en muchas otras, se les consideraba héroes, héroes populares que velaban por el bien de la comunidad y que eran admirados por haberse rebelado contra el poder.
Esta investigación hace un estudio, dibujo, evaluación y comparación del fenómeno del bandolerismo y la mitificación en Cataluña y en Nottingham. ¿Por qué Serrallonga es considerado e identificado como el Robin Hood catalán? ¿Hasta qué punto la mitificación de Joan Sala es un claro paralelismo de la del bandolero inglés?
Las producciones audiovisuales, la oferta turística y la imagen que se divulga desde las autoridades convierten estos personajes en un elemento identitario arraigado al territorio.
dc.description.abstract
Banditry is a phenomenon that has been present in the popular imaginary of society for years and, as time goes by, the picture of bandits has been drawn in the sites where bandits used to carry out their actions. Such an image has endured up to our present days. Bandits were considered to be petty thieves or spiteful people, at times, however, very frequently were regarded as heroes, popular heroes who would care for the community welfare and were admired because they had rebelled in the face of the power.
The present research has studied, portrayed, assessed and compared the phenomenon of banditry and its mythification both in Catalonia and in Nottingham. Why has Serrallonga been regarded as the Catalan Robin Hood? To what extent is the mythification of Joan Sala a clear similarity with the English bandit?
Audiovisual productions, tourist attractions and the way authorities have revealed their image have turned the two characters into an identifying element that is rooted in the territory.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Joan Serrallonga
dc.subject.other
Ciències Humanes
dc.title
El bandoler: de personatge històric a mite popular. Estudi del fenomen del bandolerisme durant l’edat moderna i la seva repercussió a l’època contemporània
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
a.sanchezcartro@gmail.com
dc.contributor.director
Jiménez Sureda, Montserrat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social