Lithic assemblage, percussive technologies and behavior at the Oldowan site of Barranco León (Orce, Andalucía, Spain)

Author

Titton, Stefania

Director

Barsky, Deborah Roxanne

Bargallo Ferrerons, Amelia

Date of defense

2021-01-08

Pages

647 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Aquesta tesi doctoral tracta per primera vegada, de l’estudi en la seva totalitat del conjunt de les eines lítiques de Barranco León, proporcionant una anàlisi tipològica, morfo-tecnològica i tafonòmica d’un conjunt lític de més 1,4 milions d’anys. S'han analitzat les cadenes operatives en calcària i en sílex, identificant internament diferents seqüències de talla. La reconstrucció de la formació del dipòsit arqueològic s’ha dut a terme mitjançant la combinació de les dades geològiques i arqueològiques, les quals han permès determinar les activitats dels hominids en context primari com ara: la selecció de les matèries primeres, mida i forma del suports, activitats de talla i percussió, i l’abandonament de les eines produïdes i utilitzades pels hominids. La combinació de metodologies clàssiques i innovadores ens ha permès entendre millor les estratègies de gestió dels nuclis, dels percussors i les eines. La identificació de gratadors de gran format i subesferoides com a morfologies obtingudes de manera intencionada ens situa Barranco León al final de l'Oldowan.


Esta tesis doctoral trata por primera vez, el estudio en su totalidad del conjunto de herramientas de piedra de Barranco León, proporcionando un análisis tipológico, morfotécnico y tafonómico de este conjunto lítico con una antigüedad de más de 1,4 millones de años. Se han analizado las cadenas operativas en caliza y sílex, identificando internamente diferentes secuencias de talla. En este trabajo se ha realizado la reconstrucción de la formación del deposito arqueológico a través de la combinación de los datos geológicos y arqueológicos, los cuales han permitido determinar las actividades de los homínidos en un contexto primario: selección de las materias primas, tamaño y forma de los soportes, actividades de talla, percusión, y abandono de las herramientas producidas y utilizadas por los homínidos. La combinación de metodologías clásicas por un lado e innovadoras por otro, nos ha permitido comprender mejor las estrategias de gestión de núcleos, percutores y herramientas. La identificación de rascadores de gran formato y subesferoides como morfologías obtenidas intencionalmente ubican a Barranco León en el Oldowan tardío.


This doctoral thesis deals for the first time with the study of the Barranco León stone tool assemblage in its entirety, providing a typological, morpho-technological, as well as taphonomic analysis of a lithic assemblage over 1.4 million years old. The limestone and flint operational chains are analyzed, identifying internally different chains of actions. The reconstruction of the formation of the depositional sequence carried out in this work through the combination of geological and archeological data, has allowed to determine hominin activities in a primary context: selection of the raw materials, cobble size and shape, knapping and percussion activities, and abandonment of the tools produced and used by the hominins. The combination of classical and innovative methodologies allows to better understand the core, hammer and tool management strategies. The identification of heavy-duty scrapers and sub-spheroids as intentionally obtained morphologies now place Barranco León in the Late Oldowan.

Keywords

Indùstria litica; Barranco León; Arqueologia; Lithic industry; Archaeology

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 572 - Physical anthropology; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI Stefania Titton.pdf

42.61Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)