dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Dret Públic
dc.contributor.author
Serramià Balaguer, Laura
dc.date.accessioned
2021-04-12T10:24:46Z
dc.date.available
2022-03-08T01:00:22Z
dc.date.issued
2021-03-08
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671394
dc.description.abstract
En la present tesi doctoral s’aborda, des de la perspectiva teòrica i empírica, el paradigma de la justícia restaurativa i la seva possible implementació als casos de matrimonis forçats com a manifestació específica de la violència de gènere. Per aquest motiu, el treball realitza una aproximació general d’aquesta concepció de la justícia i descriu la seva situació normativa i aplicativa a Espanya. A continuació, el treball s’introdueix en un dels àmbits de la criminalitat en els quals la justícia restaurativa ha tingut grans dificultats per obrir-se pas -la violència de gènere-, com a fase prèvia a l’abordatge més específic dels matrimonis forçats, amb la finalitat de reflexionar sobre la conveniència de recórrer a la justícia restaurativa en aquests supòsits. L’estudi teòric de la matèria s’acompanya d’una investigació empírica qualitativa realitzada a 17 professionals i finalitza amb la inclusió, en la part final del treball, d’una proposta de lege ferenda d’intervenció en matèria de matrimonis forçats.
dc.description.abstract
En la presente tesis doctoral se aborda, desde la perspectiva teórica y empírica, el paradigma de la justicia restaurativa y su posible implementación en los supuestos de matrimonio forzado como una concreta manifestación de la violencia de género. Para ello, el trabajo efectúa una aproximación general a esta concepción de la justicia y describe su situación normativa y aplicativa en España. A continuación, el trabajo se adentra en uno de los ámbitos de la criminalidad en los que la justicia restaurativa ha tenido verdaderas dificultades para abrirse paso -la violencia de género-, ello como antesala al abordaje más específico de los matrimonios forzados, con el fin de reflexionar acerca de la conveniencia de recurrir a la justicia restaurativa en estos supuestos. El estudio teórico de la materia se acompaña de una investigación empírica cualitativa realizada a 17 profesionales para culminar el trabajo con la inclusión de una propuesta de lege ferenda de intervención en materia de matrimonios forzados.
dc.description.abstract
This doctoral thesis deals with the paradigm of restorative justice and its possible implementation in forced marriage cases as a concrete manifestation of gender-based violence, from a theoretical and empirical perspective. To achieve this purpose, the research makes a general approach to this conception of justice and describes its situation in Spain from the normative and applicative point of view. After that, the research focuses on one of the criminality areas in which restorative justice has had real difficulties in finding its way, namely gender-based violence, as a prelude to a more specific approach to forced marriages, with the aim of considering on the convenience of resorting to restorative justice in these cases. The theoretical study of the subject is accompanied by a qualitative empirical research carried out with 17 professional to later culminate the research with the inclusion of a lege ferenda proposal for intervention in matters of forced marriages.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Justícia restaurativa
dc.subject
Matrimonis forçats
dc.subject
Violència de gènere
dc.subject
Justicia restaurativa
dc.subject
Matrimonios forzados
dc.subject
Violencia de género
dc.subject
Restorative justice
dc.subject
Forced marriages
dc.subject
Gender-based violence
dc.subject.other
Dret Penal
dc.title
Justicia restaurativa en supuestos de violencia de género: especial incidencia en los matrimonios forzados
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Villacampa Estiarte, Carolina
dc.contributor.director
Torres Rosell, Núria
dc.embargo.terms
12 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess