Impacto del Ranking del Colegio, como Predictor de Rendimiento Académico de los Estudiantes de Universidades Privadas en Chile

Author

Cárdenas Artigas, Karin Alejandra

Director

Gallizo Larraz, José Luis

Date of defense

2020-12-17

Pages

121 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals

Abstract

El sistema de selecció universitària a Xile considera les qualificacions de l'escola de el postulant, bonificant la puntuació assignat per les qualificacions personals si aquestes són millors que la mitjana de l'alumnat egresat en els 3 anys anteriors. En aquest sentit, aquesta investigació busca determinar si el rànquing de l'escola és un bon predictor del rendiment acadèmic dels estudiants que fan els seus estudis a universitats privades de Xile i quines de les variables d'entrada aporten més informació al respecte . La primera hipòtesi plantejada és que la puntuació assignada al rànquing de l'escola és un bon predictor del rendiment acadèmic i la segona afirma que el rànquing té relació amb el percentatge d'avanç curricular dels estudiants a la universitat. Per a la investigació es van considerar les dades de tres universitats privades, que agrupades hi són el 23% de la població total d'estudiants universitaris d'aquest segment. Per l'anàlisi es va desenvolupar un estudi de correlació de les variables involucrades, establint una correlació de Pearson i el mètode forward. El resultat permet concloure, amb suficient evidència, que la hipòtesi que sosté que el rànquing és un bon predictor del rendiment acadèmic i que té relació, a més, amb l'avanç curricular de l'estudiant, es refuta. Efectivament el rànquing de l'escola va demostrar, per a la mostra seleccionada, no tenir cap relació amb el rendiment i efectivitat acadèmiques de l'estudiant. Finalment, es discuteixen els resultats obtinguts i es generen propostes per abordar la problemàtica de fons, especialment orientades a com les universitats han d'afrontar els processos de retenció i evitar de la millor manera la deserció.


El sistema de selección universitaria en Chile considera el lugar que los estudiantes ocupan en el ranking de sus colegios como uno de los resultados para el cálculo de los puntajes de ingreso a la Universidad. En este sentido, esta investigación busca determinar si el ranking del colegio es un buen predictor del rendimiento académico de los estudiantes, que persisten en el estudio de sus carreras en las universidades privadas de Chile y cuáles de las variables de entrada aportan más información al respecto. La primera hipótesis planteada es que puntuación asignada al ranking del colegio es un buen predictor del rendimiento académico y la segunda afirma que el ranking tiene relación con el porcentaje de avance curricular de los estudiantes en la universidad. Para la investigación se consideraron los datos de tres universidades privadas, que en su conjunto representan más del 23% de la población total de estudiantes universitarios de este segmento. Para el análisis se consideró un estudio de correlación de las variables involucradas, estableciendo una correlación de Pearson y el método forward, cuyo resultado permite concluir, con suficiente evidencia, que la hipótesis que sostienen que el ranking es un buen predictor del rendimiento académico y que tiene relación, además, con el avance curricular del estudiante, se refuta. Efectivamente el ranking del colegio demostró, para la muestra seleccionada, no tener ninguna relación con el rendimiento y efectividad académicas del estudiante. Finalmente, se discuten los resultados obtenidos y se generan propuestas para abordar la problemática de fondo, especialmente orientadas a cómo las universidades deben afrontar los procesos de retención y evitar de la mejor forma la deserción.


The university admissions system in Chile considers the students' high-school ranking as one of the results for calculating university entry scores. In this context, this research seeks to determine whether the grade point average is an appropriate predictor of the academic performance of students who remain in pursuit of their degrees at Chilean private universities, and which of the admissions variables provide more information on the subject. The first hypothesis presented states that the grade point average is a proper predictor of academic performance, and the second one states that this average is also related to the student's curricular progress in University. This research considers data from three private universities, which together represent 23% of the total university student population in this segment. The analysis included a correlation study of the variables involved, establishing a Pearson's correlation, and the forward method. Findings from this make it possible to conclude with sufficient evidence that the hypotheses stating that the average is a proper predictor of academic performance, and that it is also related to the student's curricular progress, are refuted. In effect, for the selected sample, the high school average showed no connection with the student's academic performance and efficacy. Finally, the results obtained are discussed and proposals are made to grasp the underlying problem, particularly focusing on how universities should face retention processes and better prevent dropout.

Keywords

Rendiment Acadèmic; Deserció; Retenció; Rendimiento Académico; Deserción; Retención; Academic Performance; Dsertion; Retention

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Teoria i Història de l'Educació

Documents

Tkca1de1.pdf

1.304Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)