Il Diritto e la retorica: le Tetralogie di Antifonte = El derecho y la retórica: las Tetralogías de Antifonte

Author

Giombini, Stefania

Director

Montagut Estragués, Tomàs de

Vial Dumas, Manuel

Date of defense

2021-04-26

Pages

342 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

La presente tesi dottorale si centra sull’opera Tetralogie di Antifonte, un sofista e oratore, vissuto ad Atene nel V secolo a.C. Le Tetralogie si compongono di tre casi giudiziali, detti dicanici, a loro volta costruiti da quattro discorsi: due di accusa alternati da due di difesa. I tre casi hanno natura pensale e, in particolare, riguardano casi di omicidio perpetrati in ambiti e contesti differenti, pur sempre mantenendo un focus comune intorno ai problemi della responsabilità e della volontarietà delle azioni. Il lavoro contiene anche la traduzione dall’originale greco all’italiano seguite da commenti ai singoli passi.


La presente tesis doctoral se centra en la obra Tetralogías de Antifonte, sofista y orador, que vivió en Atenas en el siglo V a.C. Las Tetralogías se componen de tres casos judiciales o dicánicos que a su vez están constituidos por cuatro partes: dos discursos de acusación alternados con dos discursos de defensa. Los tres casos tienen naturaleza penal y, en particular, versan sobre casos de homicidio perpetrados en diferentes ámbitos y contextos, aunque con un enfoque común alrededor del problema de la responsabilidad y de la voluntariedad de las acciones. La obra también contiene la traducción del griego original al italiano seguida de comentarios sobre los pasajes individuales.

Keywords

Tetralogie di Antifonte; Tetralogías de Antifonte

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

tsg.pdf

2.162Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)