Barreras y facilitadores percibidos por estudiantes que acceden a la universidad mediante vías no habituales

Author

Pérez-Maldonado, Cristina

Director

Gairín Sallán, Joaquín

Date of defense

2020-12-21

Pages

366 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació

Abstract

La present tesi doctoral té la finalitat d'aconseguir una major claredat en la identificació de les dificultats en l'accés a la universitat dels estudiants procedents de vies no habituals a les universitats públiques catalanes. Aquesta fita es desplega en dos objectius generals de recerca: a) analitzar les causes que porten els estudiants a accedir a la universitat a través de vies no habituals i b) analitzar les barreres i els facilitadors que perceben els estudiants que accedeixen a la universitat a través de vies no habituals. Per finalment, proposar un model que permeti reduir les barreres i potenciar els facilitadors identificats. L'enfocament de la investigació és de naturalesa mixta, entreteixint els enfocaments qualitatiu i quantitatiu mitjançant l'aplicació d'instruments de tots dos mètodes. Els casos d'estudi seleccionats són dues vies d'accés a la universitat considerades com no habituals: a) la via 4 per a estudiants amb un títol de CFGS i assimilats, i b) la via 9 per a estudiants procedents de les proves per a majors de 25 anys. Pel que fa a la mostra, està composta per estudiants de nou accés a universitats públiques de la província de Barcelona.


La presente Tesis Doctoral tiene la finalidad de arrojar una mayor claridad en la identificación de las dificultades en el acceso a la universidad de los estudiantes procedentes de vías no habituales en las universidades públicas catalanas. Este hito se despliega en dos objetivos generales de investigación: a) analizar las causas que llevan a los estudiantes a acceder a la universidad a través de vías no habituales y b) analizar las barreras y los facilitadores que perciben los estudiantes que acceden a la universidad a través de vías no habituales. Para finalmente, proponer un modelo que permita reducir las barreras y potenciar los facilitadores identificados. El enfoque de la investigación es de naturaleza mixta, entretejiendo los enfoques cualitativo y cuantitativo mediante la aplicación de instrumentos de ambos métodos. Los casos de estudio seleccionados son dos vías de acceso a la universidad consideradas como no habituales: a) la vía 4 para estudiantes con un título de CFGS y asimilados, y b) la vía 9 para estudiantes procedentes de las pruebas para mayores de 25 años. En cuanto a la muestra, está compuesta por estudiantes de nuevo acceso en universidades públicas de la provincia de Barcelona.


The aim of this doctoral thesis is to provide greater clarity in identifying the difficulties of access to university for students coming from non-traditional backgrounds in Catalan public universities. This purpose is developed under the approach of two general research objectives: a) to analyse the causes that lead students to access university through non-traditional pathways and b) to analyse the barriers and facilitators perceived by students who access university through non-traditional routes. To finally, propose a model that aims at reducing the barriers and promote the facilitators identified. The research approach is of a mixed nature, intertwining qualitative and quantitative approaches with the application of instruments from both methods. The selected cases are two routes to access university which are considered as non-traditional pathways: a) route 4 for students with a vocational training and assimilated, and b) route 9 for students coming from the over-25 access test. As for the sample, it is composed of new entry students at public universities in the province of Barcelona.

Keywords

Universitat; Universidad; University; No tradicionals; No tradicionales; Non-traditional; Accés; Acceso; Access

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

cpm1de1.pdf

4.649Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

This item appears in the following Collection(s)