Identificación de nuevas vías de señalización de la ciclinaD3 implicadas en la viabilidad y funcionalidad de la célula beta pancreática en la diabetes autoinmune

Author

Vived Maza, Celia

Director

Mora Giral, Concepció

Date of defense

2020-10-09

Pages

224



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina Experimental

Abstract

La diabetis tipus 1 és una malaltia autoimmune caracteritzada per la destrucció de les cèl·lules beta productores d'insulina en els illots pancreàtics per l'activació de limfòcits autorreactivos. Estudis previs del nostre laboratori van demostrar que la infiltració leucocitària dels illots causa una disminució significativa de l'expressió tant de ciclinaD3 com de Cdk11 en el model murí NOD (Non Obese Diabetic), evidenciant un possible paper d'aquestes proteïnes en la diabetis autoimmune. Per això, els objectius d'aquest projecte han estat trobar vies de senyalització que impliquin la ciclinaD3 en la viabilitat i supervivència de les cèl·lules beta i estudiar la funció de la Cdk11 en la precipitació de la diabetis autoimmune. Com a resultat, observem que la ciclinaD3 interacciona amb proteïnes independents de cicle cel·lular implicades en processos fisiològics com la resposta UPR i el trànsit vesicular, i que la hemideficiencia de Cdk11 protegeix a les cèl·lules beta de l'apoptosi. Es pot concloure que ciclinaD3 i Cdk11 duen a terme papers antagònics, i tots dos desenvolupen una funció independent de cicle cel·lular en la viabilitat de les cèl·lules beta. Aquests descobriments ofereixen noves perspectives pel que fa a Cdk11 i ciclinaD3 com a potencials noves dianes d'intervenció en la diabetis autoimmune.


La diabetes tipo 1 es una enfermedad autoinmune caracterizada por la destrucción de las células beta productoras de insulina en los islotes pancreáticos por la activación de linfocitos autorreactivos. Estudios previos de nuestro laboratorio demostraron que la infiltración leucocitaria de los islotes causa una disminución significativa de la expresión tanto de ciclinaD3 como de Cdk11 en el modelo murino NOD (Non Obese Diabetic), evidenciando un posible papel de estas proteínas en la diabetes autoinmune. Por ello, los objetivos de este proyecto han sido hallar vías de señalización que impliquen a la ciclinaD3 en la viabilidad y supervivencia de las células beta y estudiar la función de la Cdk11 en la precipitación de la diabetes autoinmune. Como resultado, observamos que la ciclinaD3 interacciona con proteínas independientes de ciclo celular implicadas en procesos fisiológicos como la respuesta UPR y el tráfico vesicular, y que la hemideficiencia de Cdk11 protege a las células beta de la apoptosis. Se puede concluir que ciclinaD3 y Cdk11 llevan a cabo papeles antagónicos, y ambos desarrollan una función independiente de ciclo celular en la viabilidad de las células beta. Estos descubrimientos ofrecen nuevas perspectivas con respecto a Cdk11 y ciclinaD3 como potenciales nuevas dianas de intervención en la diabetes autoinmune.


Type 1 diabetes is an autoimmune disease characterized by the destruction of insulin-producing beta cells in the pancreatic islets by the activation of autoreactive lymphocytes. Previous studies in our laboratory showed that leukocyte infiltration of the islets causes a significant decrease in the expression of both cyclinD3 and Cdk11 in the NOD (Non Obese Diabetic) murine model, evidencing a possible role of these proteins in autoimmune diabetes. For this reason, the objectives of this project have been to find signaling pathways that involve cyclinD3 in the viability and survival of beta cells and to study the role of Cdk11 in the precipitation of autoimmune diabetes. As a result, we observed that cyclin D3 interacts with cell cycle independent proteins involved in physiological processes such as the UPR response and vesicular trafficking, and that Cdk11 hemideficiency protects beta cells from apoptosis. It can be concluded that cyclinD3 and Cdk11 perform antagonistic roles, and both play a cell cycle independent function in beta cell viability. These discoveries offer new insights regarding Cdk11 and cyclinD3 as potential new intervention targets in autoimmune diabetes.

Keywords

Diabetis autoimmune; Cèl·lula beta; CiclinaD3; Diabetes autoinmune; Célula beta; CiclinaD3; Autoimmune diabetes; Beta cell; CyclinD3

Subjects

616.4 - Pathology of the lymphatic system, haemopoietic (haematopoietic) organs, endocrines

Knowledge Area

Immunologia

Documents

Tcvm1de1.pdf

5.271Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)