Eficacia de la intervención de enfermería Amacompri en el proceso de convertirse en madre, en primerizas

Author

Vargas Porras, Carolina

Director

Ferré Grau, Carme

Codirector

De Molina Fernández, Maria Inmaculada

Date of defense

2021-05-18

Pages

278 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Es requereix d'una intervenció d'infermeria multimodal eficaç, basada en teoria disciplinar i en evidència científica, que doni suport a la mare primerenca en postpart. Avaluar l'eficàcia d'una nova intervenció d'infermeria multimodal, enfocada a donar suport al procés de convertir-se en mare, en mares primerenques de nadons a terme, mitjançant l'avaluació de l'efecte de la intervenció en la mesura de convertir-se en mare, autoeficàcia materna percebuda, suport social funcional i vincle mare-fill usant instruments vàlids i fiables. Es va realitzar un procés de traducció / retrotraducció, adaptació cultural i validesa facial, de contingut, de constructe i la confiabilitat. Es va realitzar un assaig controlat aleatoritzat, doble cec, de dos grups paral·lels amb quatre mesos de seguiment postpart a cada participant. Una anàlisi per intenció de tractament. A l'escala d'Adopció de l'Rol Matern es van realitzar adaptacions culturals. La validació de constructe va identificar deu factors. l'alfa de Cronbach 0,96. A el qüestionari d'Autoeficàcia Parental Materna Percebuda se li va realitzar adaptació lingüística i cultural. La validació de constructe va identificar quatre factors. l'alfa de Cronbach 0,98. A l'instrument de Suport Social Funcional es van realitzar adaptacions lingüístiques i culturals. l'alfa de Cronbach 0,97. La intervenció va demostrar eficàcia per donar suport al procés d'esdevenir mare, mesurat als quatre mesos postpart, amb una mida d'efecte molt gran (d de Cohen = 1,50 i NNT = 1,07). La intervenció va millorar l'autoeficàcia materna percebuda, el suport social funcional i el vincle mare- fill amb una mida d'efecte molt gran. Aquesta tesi fa una important aportació presentant tres instruments amb adaptació cultural i amb robustes propietats psicomètriques per al seu ús en la pràctica i investigació i una gran aportació per a la infermeria materno-infantil mitjançant una nova intervenció que segurament redundarà en beneficis per a la salut materna i infantil present i futura.


Se requiere una intervención de enfermería multimodal eficaz, basada en teoría disciplinar y en evidencia científica que brinde apoyo a la primeriza en el postparto. Evaluar la eficacia de una nueva intervención de enfermería multimodal enfocada en apoyar el proceso de convertirse en madre, en madres primerizas de bebés a término, mediante la evaluación del efecto de la intervención en las medidas de convertirse en madre, autoeficacia materna percibida, apoyo social funcional y vínculo madre-hijo usando instrumentos válidos y confiables. Se realizó un proceso de traducción / retrotraducción, adaptación cultural y validez facial, de contenido, de constructo y la confiabilidad. Se realizó un ensayo controlado aleatorizado, doble ciego, de dos grupos paralelos con cuatro meses de seguimiento postparto a cada participante. Se hizo un análisis por intención de tratamiento. La escala de Adopción del Rol Materno se realizaron adaptaciones culturales. Validación de constructo identificó diez factores. Alfa de Cronbach 0,96. Al cuestionario de Autoeficacia Parental Materna Percibida se le realizó adaptación lingüística y cultural. Validación de constructo identificó cuatro factores. Alfa de Cronbach 0,98. Al instrumento de Apoyo Social Funcional se realizaron adaptaciones lingüísticas y culturales. Validación de constructo identificó dos factores. Alfa de Cronbach 0,97. La intervención demostró eficacia para apoyar el proceso de convertirse en madre, medida a los cuatro meses postparto, con un tamaño de efecto muy grande (d de Cohen=1,50 y NNT=1,07). La intervención mejoró la autoeficacia materna percibida, el apoyo social funcional y el vínculo madre-hijo con un tamaño de efecto muy grande. Esta tesis hace un importante aporte presentando tres instrumentos con adaptación cultural y con robustas propiedades psicométricas para su uso en la práctica e investigación y un gran aporte para la enfermería materno infantil mediante una nueva intervención que seguramente redundará en beneficios para la salud materna e infantil presente y futura.


An effective multimodal nursing intervention based on disciplinary theory and scientific evidence is required to support first-time mothers during the postpartum period. To evaluate the efficacy of a new multimodal nursing intervention focused on supporting the process of becoming a mother for first-time mothers of full-term babies, by assessing the effect of the intervention on measures of becoming a mother, perceived maternal self-efficacy, functional social support, and mother-child bond using valid and reliable instruments. A translation / backtranslation and cultural adaptation process facial, content, construct, and reliability validity was performen. Involved a randomized, double-blind controlled trial of two parallel groups conducted during four months of postpartum as follow-up of each participant. An intention-to-treat analysis was made. Cultural adaptations were made to the Adoption of the Maternal Role scale. Construct validation identified ten factors. Cronbach's alpha was 0.96. The Perceived Maternal Parental Self-Efficacy questionnaire was adapted both linguistically and culturally. Construct validation identified two factors. Cronbach's alpha was 0.97. Linguistic and cultural adaptations were made to the Functional Social Support tool. Construct validation identified two factors. Cronbach's alpha was 0.97. The intervention proved effective in supporting the process of becoming a mother measured at four months postpartum, with a very large effect size (Cohen’s d = 1.50 and NNT = 1.07). The intervention improved perceived maternal self-efficacy, functional social support and mother-child bond with a very large effect size. This dissertation makes an important contribution by presenting three instruments with cultural adaptation and robust psychometric properties for use in practice and research, and makes a significant contribution to maternal child nursing through a new intervention that will surely yield benefits for present and future maternal and child health.

Keywords

Psicometria; Assaig clínic aleatoritzat; Infermeria materno-infantil; Ensayo clínico aleatorizado; Enfermería materno-infantil; Psychometrics; Randomized clinical trial; Maternal-child nursing

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciéncias de la salud

Documents

TESI Carolina Vargas Porras.pdf

39.61Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)