The role of top management in human resource management: a study in SMEs. El rol de la alta dirección en la gestión de recursos humanos: un estudio en pymes

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses
dc.contributor.author
Boada Cuerva, Maria
dc.date.accessioned
2021-06-28T10:59:24Z
dc.date.available
2023-05-14T22:45:33Z
dc.date.issued
2021-05-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671957
dc.description.abstract
Tot i que l'alta direcció és concebuda en la literatura com un stakeholder important en la funció de RRHH, hi ha una important manca d'atenció acadèmica en relació amb el paper que exerceix com a agent actiu en tots els aspectes de la GRH. Així, la present tesi intenta contribuir a aquesta literatura a través d'una anàlisi del paper necessàriament rellevant que juguen els directors generals en la GRH. Així mateix, l'observació d'aquest paper es realitza en un context poc investigat com és el de les pimes, contribuint també a la literatura de GRH en pimes. La tesi es pregunta, doncs, sobre quins són els factors i mecanismes que donen forma al paper de l'alta direcció en la GRH. Per arribar a una resposta de manera exploratòria, s'utilitza una metodologia qualitativa d’estudi de casos, per a cadascun dels quals es recullen dades amb entrevistes semiestructurades a directius, comandaments intermedis i treballadors. La mostra està composada de 25 casos d'estudi en pimes del sector hoteler. Els resultats identifiquen algunes relacions entre les característiques dels alts directius i els seus comportaments en relació amb la GRH, així com les pràctiques que acaben adoptant-se. El treball mostra també com els gerents de les pimes exerceixen un paper dual a causa de la curta distància que separa l'alta direcció dels seus empleats. Com a conseqüència, els gerents, a més de ser decisors últims de la seva empresa, també es responsabilitzen d'altres funcions més típiques de comandaments intermedis, del propi departament de RRHH o fins i tot dels treballadors. Aquestes troballes donen lloc a una sèrie d'aportacions pràctiques que destaquen la importància dels comportaments de lideratge exhibits pels directius de les pimes per sobre de les característiques específiques de les pràctiques de GRH utilitzades. Per això, és primordial informar i formar a aquests directius.
en_US
dc.description.abstract
Aunque la alta dirección es concebida en la literatura como un stakeholder importante en la función de RRHH, existe una importante falta de atención académica en relación con el rol que ejerce como agente activo en todos los aspectos de la GRH. Así, la presente tesis intenta contribuir a esta literatura a través de un análisis del papel necesariamente relevante que juegan los directores generales en la GRH. Asimismo, la observación de este rol se realiza en un contexto poco investigado como es el de las pymes, contribuyendo también a la literatura de GRH en pymes. La tesis se pregunta sobre los factores y mecanismos que dan forma al rol de la alta dirección en la GRH. Para llegar a una respuesta de manera exploratoria, se utiliza una metodología cualitativa de estudio de casos, para cada uno de los cuales se recogen datos con entrevistas semiestructuradas a directivos, mandos intermedios y trabajadores. La muestra está compuesta de 25 casos en pymes del sector hotelero. Los resultados identifican algunas relaciones entre las características de los altos directivos y sus comportamientos en relación con la GRH, así como las prácticas que acaban adoptándose. El trabajo muestra también como los gerentes de las pymes ejercen un rol dual debido a la corta distancia que separa a la alta dirección de sus empleados. Como consecuencia, los gerentes, además de ser decisores últimos de sus empresas, también se responsabilizan de otras funciones más típicas de mandos intermedios, del propio departamento de RRHH o incluso de los trabajadores. Estos hallazgos dan lugar a una serie de aportaciones prácticas que destacan la importancia de los comportamientos de liderazgo exhibidos por los directivos de pymes por encima de las características específicas de las prácticas de GRH utilizadas. Por ello, es primordial informar y formar a estos directivos.
en_US
dc.description.abstract
Although top management is presumed to be an important stakeholder in the HR function in the literature, there is a significant lack of academic attention paid in relation to the role they play as an active agent in all aspects of HRM. Thus, this thesis attempts to contribute to this literature through an analysis of the necessarily relevant role played by CEOs in HRM. Likewise, scarce research examining this role has been carried out in the context of SMEs, and thus the thesis also contributes to the HRM in SMEs literature. This thesis, therefore, enquires about the factors and mechanisms that shape the role of top management in HRM. To reach an answer through an exploratory approach, a case study qualitative methodology was used, collecting data through semi-structured interviews with top managers, middle managers and workers for each case. The sample was made up of 25 case studies in SMEs of the hotel sector. The results identify some relationships between the characteristics of top managers and their behaviours in relation to HRM, as well as the practices that end up being adopted. The study also shows how SME managers play a dual role due to the short distance that separates top management from their employees. As a consequence, CEOs, in addition to being the ultimate decision-makers in their company, are also responsible for other functions more typical of middle management, the HR department itself, or even the workers. These findings lead to a series of practical contributions that highlight the importance of the leadership behaviours exhibited by SME managers over and above the specific characteristics of the HRM practices used. Therefore, it is essential to inform and train these managers.
en_US
dc.format.extent
216 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Alta Direcció
en_US
dc.subject
GRH
en_US
dc.subject
Pimes
en_US
dc.subject
Alta Dirección
en_US
dc.subject
Pymes
en_US
dc.subject
CEO
en_US
dc.subject
HRM
en_US
dc.subject
SMEs
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
en_US
dc.title
The role of top management in human resource management: a study in SMEs. El rol de la alta dirección en la gestión de recursos humanos: un estudio en pymes
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
65
en_US
dc.contributor.director
Valverde Aparicio, Mireia
dc.contributor.director
Trullén Fernández, Jorge
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TESI Maria Boada Cuerva.pdf

6.162Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)