Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia
L'obesitat i la síndrome metabòlica són problemes importants de salut pública que estan en augment a tot el món. S'ha establert que la microbiota intestinal juga un paper important en l'obesitat, el metabolisme energètic de l'hoste i és essencial comprendre el seu paper en el context de la salut. Com a objectiu principal d'aquesta tesi, avaluem l'efecte que va tenir 1 any d'intervenció intensiva de pèrdua de pes, en el context de l'estudi PREDIMED-Plus, en la composició de la microbiota intestinal. Vàrem observar que la pèrdua de pes mediada per la intervenció indueix canvis en la microbiota intestinal i alguns d’aquests gèneres microbians es van associar amb canvis en els paràmetres d'adipositat. En segon lloc, vàrem explorar les diferències en la composició microbiana pel que fa a diverses fonts d'ingesta de proteïnes, i vàrem observar que el consum de proteïnes d'origen animal pot tenir una influència superior a la de les proteïnes d'origen vegetal. Finalment, a partir de la revisió narrativa realitzada sobre els greixos d'origen vegetal i la microbiota intestinal, es conclou que el reemplaçament de greixos saturats per fonts vegetals de greixos insaturats podria ajudar en la modulació positiva de la microbiota intestinal. Remarquem que es necessiten més estudis en humans per comprendre els efectes de diferents fonts de greixos i proteïnes sobre la microbiota intestinal i, en conseqüència, sobre la salut. En conclusió, la dieta mediterrània hipocalòrica, juntament amb l'activitat física i canvis de comportament, poden tenir efectes beneficiosos en l'hoste, potencialment modulats a través de la microbiota intestinal. Les fonts de proteïnes o greixos vegetals poden tenir efectes positius sobre la composició i funcionalitat microbiana intestinal. Ens esperen en el futur una gran quantitat de desafiaments i oportunitats per a comprendre millor les interaccions dieta-hoste-microbioma.
La obesidad y el síndrome metabólico son importantes problemas de salud pública que están en aumento en todo el mundo. Se ha establecido que la microbiota intestinal juega un papel importante en la obesidad, el metabolismo energético del huésped y es esencial comprender su papel en el contexto de la salud. Como objetivo principal de esta tesis, evaluamos el efecto que tuvo 1 año de intervención intensiva de pérdida de peso, en el contexto del estudio PREDIMED-Plus, en la composición de la microbiota intestinal. Observamos que la pérdida de peso mediada por la intervención induce cambios en la microbiota intestinal y que estos géneros microbianos se asociaron con cambios en los parámetros de adiposidad. En segundo lugar, exploramos las diferencias en la composición microbiana con respecto a varias fuentes de ingesta de proteínas y observamos que el consumo de proteínas de origen animal puede tener una influencia superior que la de las proteínas de origen vegetal. Por último, a partir de la revisión descriptiva realizada sobre las grasas de origen vegetal y la microbiota intestinal, se concluye que el reemplazo de grasas saturadas por fuentes vegetales de grasas insaturadas podría ayudar en la modulación positiva de la microbiota intestinal. Remarcamos que existe una gran necesidad de estudios en humanos para comprender los efectos de diferentes fuentes de grasa y proteínas sobre la microbiota intestinal y, en consecuencia, sobre la salud. En conclusión, una dieta mediterránea hipocalórica, junto con la actividad física y cambios comportamentales, puede tener efectos beneficiosos en el huésped, potencialmente modulados a través del microbiota intestinal. Las fuentes de proteínas o grasas vegetales pueden tener efectos positivos sobre la composición y funcionalidad microbiana intestinal. Nos esperan en el futuro una gran cantidad de desafíos y oportunidades para comprender mejor las interacciones dieta-huésped-microbioma.
Obesity and metabolic syndrome are major public health issues increasing worldwide. Gut microbiota has established to play an important role in obesity, host energy metabolism and understanding its role in the context of health is essential. As the primary objective of this thesis, we evaluated the effect of 1-year intensive weight-loss intervention in the context of PREDIMED-Plus study on gut microbiota composition. We observed that weight loss mediated by the intervention induces changes in gut microbiota and some of these microbial genera were associated with changes in adiposity parameters. Secondly, we explored the differences in microbial composition with respect to various sources of protein intake, we observed that consuming animal-based proteins may have a stronger influence than plant-based proteins on gut microbiota. Finally, from the narrative review conducted on plant-based fats and gut microbiota, it can be concluded that replacement of saturated fats with plant sources of unsaturated fats could help in positive modulation of gut microbiota. We remark that there is a great need for human studies in the context of understanding the effects of different fat and protein sources on gut microbiota and consequently on health. Overall, we conclude from this Doctoral thesis that hypocaloric Mediterranean diet, along with physical activity and behavioral changes can have beneficial effects on the host, potentially modulated via gut microbiota. Plant based protein or fat sources may have positive effects on gut microbial composition and functionality. Huge amount of challenges and opportunities awaits in front of us to better understand diet-host-microbiome interactions.
microbiota intestinal; obesitat; dieta; obesidad; Gut microbiota; Obesity; Diet
577 - Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat
Ciències de la salut
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.