Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Demografia
Les emissions antropogèniques de gasos d'efecte hivernacle han augmentat les temperatures anuals a Espanya al voltant d'un grau centígrad des de 1980. No obstant això, se sap poc sobre el grau en què la relació entre temperatura i mortalitat humana s'ha vist modificada com a conseqüència del ràpid escalfament del clima. L'objectiu general d'aquesta tesi doctoral és avaluar les tendències recents en el risc i càrrega de mortalitat associada a la calor i al fred, i d'aquesta manera, determinar si hi ha una adaptació per part de la societat espanyola a les conseqüències negatives de l'augment de les temperatures. Per a això, la recerca s'estructura al voltant de tres estudis empírics publicats en revistes acadèmiques, que constitueixen el nucli de la present tesi doctoral. En general, els resultats d'aquests estudis apunten a una reducció en el risc i càrrega de mortalitat associada a les temperatures càlides i fredes durant el període d'estudi 1980-2016. La reducció en l'impacte de la calor sobre la mortalitat podria ser compatible amb una resposta adaptativa que abordi específicament les conseqüències negatives del canvi climàtic. No obstant això, la reducció simultània de l'impacte de les temperatures fredes també posa de relleu la importància dels mecanismes d'adaptació que no estan directament lligats al canvi climàtic, com el desenvolupament socioeconòmic, les millores en els serveis sanitaris i socials, o una major conscienciació sobre els efectes en la salut dels factors ambientals, entre molts altres factors.
Las emisiones antropogénicas de gases de efecto invernadero han aumentado las temperaturas anuales en España alrededor de un grado centígrado desde 1980. Sin embargo, se sabe poco sobre el grado en qué la relación entre temperatura y mortalidad humana se ha visto modificada como consecuencia del rápido calentamiento del clima. El objetivo general de esta tesis doctoral es evaluar las tendencias recientes en el riesgo y carga de mortalidad asociada al calor y al frío, y de esta manera, determinar si existe una adaptación por parte de la sociedad española a las consecuencias negativas del aumento de las temperaturas. Para ello, la investigación se estructura en torno a tres estudios empíricos publicados en revistas académicas, que constituyen el núcleo de la presente tesis doctoral. En general, los resultados de estos estudios apuntan a una reducción en el riesgo y carga de mortalidad asociada a las temperaturas cálidas y frías durante el período de estudio 1980-2016. La reducción en el impacto del calor sobre la mortalidad podría ser compatible con una respuesta adaptativa que aborde específicamente las consecuencias negativas del cambio climático. Sin embargo, la reducción simultánea del impacto de las temperaturas frías también pone de relieve la importancia de los mecanismos de adaptación que no están directamente ligados al cambio climático, como el desarrollo socioeconómico, las mejoras en los servicios sanitarios y sociales, o una mayor concienciación sobre los efectos en la salud de los factores ambientales, entre muchos otros factores.
Anthropogenic greenhouse gas emissions have increased annual temperatures in Spain by around one degree Celsius since 1980. However, little is known about the extent to which the association between temperature and human mortality has been modified as a result of the rapidly warming climate. The overarching aim of this PhD thesis is to assess the recent trends in the mortality risk and burden associated with heat and cold, and in this way, have a better understanding of an eventual early adaptation response of the Spanish society to the negative consequences of rising temperatures. For this purpose, the research is structured around three empirical studies published in academic journals, which constitute the core of the present PhD dissertation. Overall, results from these studies point to a reduction in the mortality risk and burden associated with warm and cold temperatures during the period 1980-2016. The reduction in the impact of heat on mortality could be compatible with an adaptive response specifically addressing the negative consequences of climate change. Nevertheless, the simultaneous reduction in the impact of cold temperatures also highlights the importance of the mechanisms of adaptation that are not necessarily associated with climate change, such as socioeconomic development, improvements in health care and social services, or an increase in the awareness of the risks of the environmental factors, among many other factors.
Mortalitat; Mortalidad; Mortality; Temperatura; Temperature; Canvi climàtic; Cambio climático; Climate change
314 - Demografia
Ciències Socials