Universitat de Barcelona. Facultat de Dret
El multiculturalismo es revisado en la tesis de doctorado para analizar el desafío que representa para los derechos humanos. La tesis de doctorado postula a la filosofía hermenéutica para la comprensión del derecho en general, haciendo un análisis ontológico del mismo. Se propone así una salida iusfilosófica a la problemática del potencial etnocentrismo inmerso en los derechos humanos, y mediante una reflexión crítica se aborda su interpretación desde una perspectiva multicultural. En ese sentido se revisan textos internacionales y sentencias de la Corte Interamericana de Derechos Humanos para, desde la praxis jurídica, analizar el respeto por la diversidad cultural. Se construye por ello un criterio de interpretación partiendo de la hermenéutica diatópica. El objetivo de dicho criterio es guiar los distintos caminos interpretativos en la dirección del diálogo multicultural. De este modo, la propuesta filosófica es que el derecho mismo es interpretación, y puede ser comprendido fecundamente desde la perspectiva de la filosofía hermenéutica, y la propuesta jurídica es la formulación de un criterio interpretativo multicultural para los derechos humanos, el hermenéutico diatópico.
El multiculturalisme és revisat en la tesi de doctorat per a analitzar el desafiament que representa per als drets humans. La tesi de doctorat postula a la filosofia hermenèutica per a la comprensió del dret en general, fent una anàlisi ontològica d'aquest. Es proposa així una sortida iusfilosòfica a la problemàtica del potencial etnocentrisme immers en els drets humans, i mitjançant una reflexió crítica s'aborda la seva interpretació des d'una perspectiva multicultural. En aquest sentit es revisen textos internacionals i sentències de la Cort Interamericana de Drets Humans, per a des de la praxi jurídica, analitzar el respecte per la diversitat cultural. Es construeix per això un criteri d'interpretació partint de l'hermenèutica diatòpica. L'objectiu d'aquest criteri és guiar els diferents camins interpretatius en la direcció del diàleg multicultural. D'aquesta manera, la proposta filosòfica és que el dret mateix és interpretació, i pot ser comprès fecundament des de la perspectiva de la filosofia hermenèutica, i la proposta jurídica, és la formulació d'un criteri interpretatiu multicultural per als drets humans, l'hermenèutic diatòpic.
Multiculturalism is reviewed in this doctoral thesis in order to analyze the challenge represented by human rights. This doctoral thesis proposes hermeneutic philosophy as a means to understand law in general, through an ontological analysis of itself. It thus suggests a jusphilosophical solution to the issue of potential ethnocentrism immersed in human rights, and its interpretation is addressed through a critical reflection from a multicultural perspective. In this sense, international documents and sentences of the Inter-American Court of Human Rights are reviewed, in order to analyze the respect for diversity from the legal praxis. Therefore, an interpretation criterion is constructed, based on diatopical hermeneutics. The aim of such criterion is to guide the different interpretation options towards multicultural dialogue. Thus, the philosophical proposal is that law itself is interpretation, and can be fully understood from the perspective of the hermeneutical philosophy. Additionally, the legal proposal is the development of a multicultural interpretation criterion for human rights, the diatopical hermeneutic criterion.
Drets humans; Derechos humanos; Human rights; Hermenèutica; Hermenéutica; Hermeneutics; Multiculturalisme; Multiculturalismo; Multiculturalism; Interpretació del dret; Interpretación del derecho; Interpretation of law
341 - International law. Human rights
Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials
Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política
Facultat de Dret [192]