Contribution to the risk assessment of ciguatera poisoning in europe (the balearic and Canary Islands and Madeira archipelago)

Author

Tudó Casanova, Àngels

Director

Sureda Batlle, Francesc Xavier

Codirector

Diògene Fadini, Jorge-Ottone

Date of defense

2021-07-19

Pages

287 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

Actualment, la intoxicació alimentaria de la ciguatera (CP) es considera una malaltia emergent a les zones temperades d'Europa. La present tesi contribueix a l'avaluació del risc d'intoxicació per ciguatera a les Illes Balears (Mediterrània Occidental), Illes Canàries i arxipèlag de Madeira (Macaronèsia, Atlàntic Est). El present estudi caracteritza la biodiversitat i la distribució geogràfica dels gèneres Gambierdiscus i Fukuyoa a les illes més importants de Balears i Canàries. A més, s'avalua la producció potencial de CTX de les espècies Gambierdiscus i Fukuyoa. El risc de CP també s'avalua mitjançant la detecció de ciguatoxines en peixos de les Illes Balears i de l'Arxipèlag de Madeira. Tot i que la CP no és present a les Illes Balears, com es de-mostrarà aquí, la ciguatera es troba en l'etapa en la qual les poblacions de microalgues estan produint toxines similars a CTX i ho estan fent des de fa alguns anys. A la Macaronèsia, les troballes recents sobre les espècies de Gambierdiscus i les ciguatoxines en els mariscs han demostrat que encara hi ha poc coneixement sobre el fenomen de la CP i els seus agents causants.


Actualmente, la intoxicación alimentaria de la ciguatera (CP) se considera una enfermedad emergente en las zonas tem-pladas de Europa. La presente tesis contribuye a la evaluación del riesgo de intoxicación por ciguatera en las Islas Baleares (Mediterráneo Occidental), Islas Canarias y Archipiélago de Madeira (Macaronensia, Atlántico Este). El presente estudio caracteriza la biodiversidad y la distribución geográfica de los gé-neros Gambierdiscus y Fukuyoa en las islas más importantes de Baleares y Canarias. Además, se evalúa la producción potencial de CTX de las especies Gambierdiscus y Fukuyoa. El riesgo de CP también se evalúa mediante la detección de ciguatoxinas en peces de las Islas Baleares y del Archipiélago de Madeira. Aun-que la CP no está presente en las Islas Baleares, como se demostrará aquí, la ciguatera se encuentra en la etapa en la que las poblaciones de microalgas están produciendo toxinas similares a CTX y lo están haciendo desde hace algunos años. En la Macaronesia, los hallazgos recientes sobre las especies de Gam-bierdiscus y las ciguatoxinas en los mariscos han demostrado que todavía hay poco conocimiento sobre el fenómeno de la CP y sus agentes causantes.


Currently, ciguatera poisoning (CP) is now considered to be an emerging disease in temperate areas of Europe. The present thesis is a contribution to the risk assessment of ciguatera poisoning in the Balearic Islands (West Mediterranean Sea), the Canary Islands and the Madeira Archipelago (Macaronesia, East Atlantic). The current study characterizes the biodiversity and the geographical distribution of the Gam-bierdiscus and Fukuyoa genera in the most important islands of the Balearic and Canary Islands. In addi-tion, the potential CTX production of Gambierdiscus and Fukuyoa species is evaluated. The risk of CP is also evaluated by the detection of the ciguatoxins in fish from the Balearic Islands and Madeira Archipe-lago. Even though CP is not present in the Balearic Islands, as will be demonstrated here, ciguatera is at the stage that populations of microalgae are producing CTX-like toxins and have been doing so for some years. In the Macaronesia, recent findings about Gambierdiscus species and ciguatoxins in seafood have shown that it is still little knowledge about CP phenomenon and their causative agents.

Keywords

microalgues; toxines; neuroblastoma; microalga; toxina; microalgae; toxin

Subjects

57 - Biological sciences in general; 58 - Botany; 61 - Medical sciences; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Àngels Tudó Casanova.pdf

7.050Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)